Kto je pán Rafin?

Apage Satanas!

Poznámka Fandom.sk: Vzhľadom na to, že v ankete o najlepší fantastický cyklus sa mimoriadne dobre umiestnili príbehy o pánovi Rafinovi, dovoľujeme si uverejniť jeho krátke curriculum, ako aj informácie o jeho autorovi. Niektorí čitatelia nám totiž vyčítali, že o tomto hrdinovi nevedia nič… Nuž, teraz máte príležitosť!

Informacie o panu Rafinovi:

Adalbert Rafin je v prvom rade literárna postava z pera Miroslava Šusteka, 54-ročného invalidného dôchodcu z Bánovej pri Žiline, ktorý už bezmála tridsať rokov píše poviedky prevažne horrorového žánru, (ale nájde sa medzi nimi i nejaké to sci-fi a fantasy), ktoré až do roku 2000 nemal možnosť publikovať.

Po svojom objavení redakciou magazínu Hlboký Hrob nám okrem iného zveril aj cyklus poviedok o pánu Rafinovi, z ktorých v HH dosiaľ vyšli tri: Vlkolaci na Wolfsburgu, Skutočný upír a Beletricula. Celkový počet poviedok v redakcii sa blíži k dvadsiatke, čo však zrejme nebude definitívny počet. Na námet poviedky „Hostia pána Fališa“ bol v HH uverejnený comix Rafin a hradný kaplán.

Fanúšikovia pána Rafina sa združujú v jeho Bánovskom fanklube „Rafinéria“, Lesná 40, Žilina-Bánová. Miroslav Šustek svojho času premýšľal i o obsiahlejšom diele s pánom Rafinom v hlavnej úlohe, ale dosiaľ sa k realizácii tohto projektu nedostal.

Rafin ako postava:

Adalbert Rafin je – okrem iného – vyštudovaný knihovník s dvadsaťro-čnou praxou, upírológ, upíroman a fanatický čitateľ hrôzostrašnej literatúry. (Na svoje cesty si so sebou vždy berie aspoň niekoľko najobľúbenejších hororov.) Napriek tomu, že v duchov a iné nadprirodzené bytosti v podstate neverí, neustále ich stretáva, čo s obľubou pripisuje svojej psychike, narušenej intenzívnym čítaním fantasmagorických románov, ako i poruchám vnímania a potlačeným zážitkom z de-tstva. V neprehľadnej situácii ľahko stráca hlavu a spravidla kričí „Apage Satanas!“. Našťastie mu občas prichádza na pomoc jeho zosnulý priateľ, duchovný sprievodca a alter ego Antonín Trnka, prípadne iné neživé bytosti, napríklad personálny poltergeist. Oddaným pomocníkom pána Rafina je jeho mladší priateľ pán Pluš, prípadne bratranec Svib, ktorí sa objavujú v niektorých príbehoch…

Poznámka Fandom.sk: Takže, zatiaľ toľko. Pokúsime sa vám priniesť nejaké veci od Miroslava Šusteka, aby ste sa mohli presvedčiť na vlastné oči, čo je to upír… Dočítania!


31. januára 2001
Hlboký Hrob