Kreslený Riddick

Popri Animatrixe a plánovaných anime doplnkoch ku Kill Billovi sa kreslená múza usmiala aj na vesmírneho zabijaka Riddicka. Tento týždeň vyšlo v civilizovanom svete DVD THE CHRONICLES OF RIDDICK: DARK FURY. Ide o anime premostenie medzi kultovou Čiernočiernou tmou a aktuálnym Riddick: Kronika temna (slovenská premiéra 26. augusta 2004).

O čom to je? Ako každý poriadny scifista vie, na konci „tmy“ holohlavý hrdlorez ušiel z planéty zamorenej temnomilnými príšerkami. Čoskoro ho však chytia lovci ľudí a odvlečú ho na gigantickú kozmickú loď. Útrobami kolosu musí Riddick prejsť, pričom na jednotlivých „leveloch“ mu pôjdu po krku rozličné obludy a aj samotní otrokári a lovci ľudí. Smrtiace bojové schopnosti a takisto „za pár mentoliek vyleštené očné buľvy“, vďaka ktorým plešatec vidí v tme, sa budú hodiť…

Hlavnú postavu typicky chrapľavo nahovorí sám Vin Diesel, réžia sa chopí renomovaný Peter Chung, ktorý pracoval už aj na Animatrixe. Vyzerá to, že Riddickov „otec“, scenárista a režisér David Twohy, to s vytvorením komplexného nového vesmíru, ktorý by mal byť akousi temnou protiváhou k Lucasovej „vzdialenej Galaxii“, myslel celkom vážne. Uvidíme však, ako sa to s jeho plánmi vyvinie, keďže Kronika temna ktovieaký úspech minulý víkend v amerických kinách neslávila (totálne ju prevalcoval tretí Harry), a kritiky sú zdrvujúce (niektorí recenzenti nové Riddickove dobrodružstvá nazývajú dokonca „katastrofou o rozmeroch Bojiska Zem“).


18. júna 2004
Ďuro Červenák