Krásavica naopak

Ona
Moletka Venuša
Nazlostená Venuša
Venuša s ozdobou
Zrodenie Venuše podľa Botticelliho
All to rozsekne in

Ahoj, All,

prečo sa Venuša otáča opačným smerom ako iné planéty?

Tibor


Ahoj Tibor,

tvoja stručná otázka ma potešila – konečne niečo z astronómie, i keď by k problému iste mali čo povedať aj filozofi, etológovia, sociológovia, gynekológovia atď.

Planéta, ktorá je druhou v poradí od Slnka v našej Slnečnej sústave, nesie meno podľa antickej bohyne krásy a lásky. Starovekí hvezdári pri jej pozorovaní nemuseli vyvinúť veľkú námahu, lebo po Slnku a Mesiaci je tretím najjasnejším objektom na oblohe, a radí sa medzi tri nebeské telesá, ktoré vrhajú tieň. Zo Zeme ju vidno najlepšie iba pred svitaním alebo po zotmení, preto sa nazýva aj Zornička alebo Večernica.

Okolo Slnka obehne raz za 224,7 dňa. Jej dráha sa najviac zo všetkých planét Slnečnej sústavy približuje ku kružnici a Venuša je zároveň najpomalšie rotujúcou planétou. Okolo svojej osi sa otočí raz za 243 pozemských dní – opačným smerom, ako rotujú ostatné planéty, t. j. jej rotácia je retrográdna a slová východ a západ tu dostávajú celkom iné zafarbenie. Zaujímavosťou je, že atmosféra pri rotácii povrch Venuše predbieha – vietor, ktorého rýchlosť na rovníku je až 100 m za sekundu súvisí s tým, že vrchná časť atmosféry obehne planétu raz za 4 dni.

A teraz sa dostávame k jadru otázky. Ak chceš vedecké vysvetlenie, musím ťa sklamať, Tibor, pretože príčina opačnej rotácie dosiaľ nie je z vedeckého hľadiska uspokojivo vysvetlená.

Vzhľadom na ďalšie známe fakty by sme sa ale pri odpovedi mohli ponoriť do filozofickej roviny alebo ešte hlbšie. Symbolom Venuše je totiž symbol totožný s označovaním ženského pohlavia (vraj pôvodne išlo o redukované vyobrazenie bohyne krásy držiacej zrkadlo). A ako na nejakú situáciu zareaguje žena? Opačne ako muž! Tak čo iné by si od Venuše mohol čakať?

S pozdravom,

All


Trápi ťa problém, s ktorým nevieš pohnúť? Nedokážeš si poradiť v zložitej situácii? Život neustále prináša veľké množstvo otázok a iba málo odpovedí. A pritom je riešenie také ľahké: Stačí sa zveriť nášmu odborníkovi na všetko, nositeľovi doktorátu z medicíny, veteriny, psychológie, fyziky, bojových umení, vesmíru a vôbec, empatickému androidovi Allovi. Pošli svoju otázku na e-mailovú adresu all@fantazia.sk a odpovede sa dočkáš v najbližšiu možnú stredu v rubrike All to rozsekne na stránke www.fandom.sk


19. júna 2009
All