Kozmodróm 2010 pripravil úspešný let

Kozmodróm 2010
Linda
Strasne vela ludi
Riddick
Nam Uras
Pohlad do buducnosti

Kozmodróm je akcia, ktorú pripravuje občianske združenie SciFi Guide v bratislavskom Štúdiu 12. V sobotu 13. novembra sa konal druhý ročník a úderka starších scifistov sa tam vybrala nielen pozrieť, ale aj trocha prispieť.

Martin: Do Štúdia 12 som dorazil pred dvanástou, čím som nestihol dve zaujímavé prednášky. Hneď ráno o deviatej rozprávala Evka „Draugwen“ Šimková o československých prednovembrových scifi filmoch. A po nej nastúpila vraj veľmi zaujímavá prednáška – beseda Lindy „LiLy“ Šimekovej o sci-fi literatúre, komunite, fandome. Dúfam, že sa prednášky ešte niekedy zopakujú, obidve baby totiž patria k tým mladým aktívnym fanom, ktorí majú pre náš fandom veľkú budúcnosť.

Prišiel som teda až na záver prednášky o móde, ktorá ma až tak nezaujíma, no na kostýmčekoch Barbarelly sa dalo zasmiať. Na poludnie však nabehol ťažký kaliber, presviedčanie o tom, aké boli americké raketoplány zbytočné a znamenali predražený krok späť. Prednášajúci Michal „Rico“ Hruška počas prednášky aj v neskoršom Marselovom kvíze dokázal, že sa v tvrdej vede, najmä astronómii, vyzná. Viac takého. Nasledovalo predstavenie organizátorov, o.z. Scifi-guide.net, na ktoré sa podujala hlavná organizátorka Kozmodrómu Miroslava „Elendilka“ Klempová. V rámci neho vystúpila aj šéfka Spoločenstva Tolkiena Katka „Cranky“ Bajzíková s oficiálnym ohlásením obnovenia Slavconu.

Hromovlad: Ako zvyčajne, nechal som predbežný prieskum na manželku, takže som vedel iba to, že idem na Martinovu prednášku v duchu hesla „je to kamarát, tak nech má aspoň nejaké publikum“. No nepredbiehajme. Do priestorov starého klubu Rokpopdžez sme dorazili chvíľu po začiatku Elendilkinej prednášky. Dostali sme placky, potvrdili, že nie sme na zozname VIP a nerozmnožili svoju zbierku kníh o druhý a tretí exemplár Necromancera. Elendilka bola zlatá (konečne si viem k nicku priradiť osobu) a mňa hrial aj pocit, že som tam nebol najstarší. Stretli sme Ondra Trepáča. Po nej nastúpila Namuras a jej prezentácia čiastočne nepoznaných, avšak prevažne obľúbených seriálov. Neviem na čom to dievča fičí, ale udržať počas celej prednášky rozvláčne tempo, kamennú tvár a nehybné ruky by som asi bez podporných prostriedkov nevydržal. Veru, záľuby dajú človeku zabrať. Potom si Martin nechal nastaviť počítač a pustil: „Right, now, ha, ha!“ a mne začala podupávať noha. O punku v SF literatúre síce niečo viem, ale malé zhrnutie mi nezaškodilo. Len keby tie pesničky pustil do konca. Život je takovej! (Mimochodom, publika mal dosť aj bez nás.) A tesne pred mojím odchodom do práce som si vypočul, ako Riddick hovorila o počúvaní – vraj to funguje namiesto čítania. No videl to svet?! Aha, skoro som zabudol – bola aj torta!

Martin: Po dôkladnom rozpitvaní Doctora Who v čase aj priestore priblížila zaujímavé rozhlasové hry a audioknihy Aneta „Riddick“ Čižmáriková, po čom nasledoval spomínaný kvíz. Ten na základe viacerých súťaží pripravil Marcel „Marsel“ Marko a kým spočiatku to vyzeralo na súboj seriálových vedomostí Namuras s astronomickým podkutím Rica, nakoniec zvíťazil všeobecný prehľad, ktorý najlepšie zužitkovali Draugwen s oporou. Nasledovali českí hostia Filip „Fejsik“ Koval a Ondřej „Nord“ Platko, ktorí sa snažili dokázať, ako science fiction vykráda prvky fantasy. Kozmodróm vyvrcholil divadelnou hrou Uwaga Productions o situáciách, ktoré by mohli nastať, keby TARDIS s Doctorom Who a spoločníčkou pristáli na Enterprise.

Nechýbala afterparty do skorých ranných hodín.

Zuska: A veríte, že sa splnilo deklarované heslo „Poletíme“ z oficiálneho traileru Kozmodrómu? Kto neverí, bude si to musieť prísť vyskúšať o rok na vlastnej koži. „SciFigajdistom“ sa podarilo pripraviť príjemný výlet za hranice všedných dní a dokonca aj za hranice všedných conov, do špecifického časopriestoru, kde sa pravoverný fanúšik vedeckej fantastiky necíti ako príslušník vymierajúceho druhu. Naopak, v kútiku plnom časopisov, kníh, záznamových médií a artefaktov zo svetov Star Treku, Stargate a iných tulákov po hviezdach sa cíti ako doma.


Autor fotografií je Viktor „Will“ Juris a tu si môžete pozrieť ďalšie jeho fotky Kozmodrómu 2010.


16. novembra 2010
Martin Králik, Hromovlad, Zuska Stožická