Ohnivé pero Q2 2009: Kopanec

Autor sedel v najzastrčenejšom rohu miestneho pohostinstva a vystrašene hypnotizoval svoje pivo. V tomto čase tu bolo plno. Ktosi otvoril dvere. Dym z cigariet sa pohol k východu. Autor vytrhnutý z tranzu napäto očakával najhoršie. Ľavá ruka kŕčovito zvierala krígeľ. Ale pravá bola v pohotovosti, pripravená použiť zápisník a pero. Dymová clona zredla. Autorovo napätie poľavilo. Do jeho kúta si razil cestu zapotený Bohuš. Odovzdal čašníčke signál „jednopivosím“. Len čo poskladal svoje objemné telo oproti nášmu autorovi, zvalil sa na stôl a spustil srdcervúci plač. Autor priateľsky potľapkal Bohuša po rozložitých ramenách.

„Bola za tebou. Však?“ Bohušova tvár, utrpenie z Golgoty. „Bola. Vrazila ak víchor. Pozeral som práve BSG a chrúmal čipsy. Ten jej čierny latex zavŕzgal a sfleku som mal jej martensku v ksichte. Potom kopala kde prišlo. Ledva som sa odplazil ku kompu. Chvíľu sledovala monitor a keď sa uistila že makám, niečo si zamrmlala a zmizla. Už nevládzem. Potrebujem vypnúť. Jano, ja sa asi spijem ako teľa, hádam vtedy dá pokoj.“

„Never tomu! Mňa vtedy kope najviac. Suka!“

Potom ticho sŕkali pivo a snažili sa na nič nemyslieť.


Pouličné osvetlenie alternovalo slnečné dávky a vetrík sa pohrával s papierovým klaunom z McDonalda. Vysoko nad mestom sa vznášala postava, komplet v čiernom latexe. Prehrabávala sa v myšlienkach stúpajúcich z rozsvietených okien. Hľadala medzi nimi svoju príležitosť. Myšlienky stúpali a v určitej výške praskali ako saponátové bubliny. Jedna ju celkom zaujala. Hrala všetkými farbami. Nie, ona nedopustí aby vyšla navnivoč! Z tejto vecičky bude niečo famózne, čo bude inšpirovať ďalších. Prišiel amok. O pár sekúnd sa okno, z ktorého prúdili tie skvelé veci, rozletelo. Zavŕzgal latex a martenska zasadila budúcemu autorovi kopanec rovno do ciferníku.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

27. júla 2009
Marián Šteflík