Komiksové komplety II

DC komiksový komplet
Komiksový výber Spider-Man
Nejmocnější hrdinové Marvelu
DC Komiksový výběr - Bažináč
Spider Man - Klonová sága

Minule sme si povedali o UKK a zmutovaných korytnačkách ovládajúcich bojové umenie. Dnes prichádza na rad DC konkurencia. A znova Marvel.

S UKK som bol mimoriadne spokojný, to isté sa už nanešťastie nedá povedať o komplete Nejmocnější hrdinové Marvelu (ďalej iba NHM). Vydavateľ si povedal, že jeden marvelácky komplet nestačí a pridal ďalší. NHM však vyzerá ako fajn a sympatický, ale zároveň béčkarskejší a menej talentovaný mladší brat UKK.

Stál na podobnom tematickom nápade a chrbty jednotlivých kníh taktiež vo finále vytvorili parádny obraz. Avšak NHM budí dojem, že je určený skôr len tým, ktorí nevedia čo s peniazmi a jeden komplet im nestačí. Určite je to čiastočne trápny názor, keďže v NHM vyšlo i viacero silných vecí. Napríklad Cloak a Dagger (časť z neho si určite pamätáte zo Záhadného Spider-Mana, v rámci ktorého kedysi vychádzal) alebo Spider-Man. Áno, v rámci NHM jednotlivé knihy neobsahovali podnázvy, ale iba meno postavy.

Existencia NHM určite bola na niečo dobrá, pretože došla reč aj na hrdinov, ktorí sa do UKK neprebojovali (Hawkeye, Power Man, Vision, Falcon, Strážcovia Galaxie, Thing alebo marvelácky Aquaman Namor). Vrátane pár fakt riadne temných charakterov (Blade). Tento komplet vychádza dodnes, aktuálne sa prehupli cez číslo sto.

V roku 2017 sa narodil DC komiksový komplet (ďalej DKK). Ako UKK, aj on priviedol na scénu najskôr knihu s krásne nízkou uvádzacou cenou, ktorá sa ale následne ustálila tiež na plus mínus desiatich eurách. Aj tu, ak ste knihy postavili vedľa seba, vytvorili ich chrbty nádherný ucelený obrazec. Avšak, na rozdiel od UKK, DKK bol vydávaný v prirodzenom poradí od čísla jedna do… uvidíme, DKK stále vychádza. Čiže obrazec sa vám každým novým číslom viac a viac kompletizoval. Nemohlo sa vám stať, že raz ste mali nos Batmana a následne hlavu Supermana. Okrem toho, ak boli niektoré príbehy pre svoju hrúbku rozdelené do dvoch častí, druhá vyšla hneď po prvej.

Ako UKK, aj DKK obsahoval texty, ktoré nás bližšie zoznamovali s tým či oným príbehom a snažili sa obhájiť jeho zaradenie do série. V niečom bol ale DKK fakt výnimočný – záverečným bonusom. V každej jednej knihe sa na konci nachádzal retro komiks. Treba uznať, že čítať sa príliš nedal. Bolo to neskutočne naivné a zastarané. Ale ako rarita čosi úžasné, vzácne a jedinečné.

Hoci vo filmovej oblasti som bol vždy skôr fanúšikom Marvelu (a jeho UKK je fakt návyková a vydarená vec), DKK ma oslovil predsa len o kúsok viac. Predstavil čitateľom množstvo naozaj silných príbehov, ako boli Flashpoint (aj keď tu si osobne myslím, že jeho výnimočná povesť je nezaslúžená, faktom však je, že vo fanúšikovskej obci má povesť kultu), Lex Luthor: Muž z oceli (geniálny nápad obrátiť celý koncept úplne naruby, spraviť z Lexa Luthora hrdinu a príbeh vyrozprávať z jeho pohľadu, takže Superman je nebezpečný stalker), Batman: Smrt v rodině (Joker zabíja Batmanovi blízku osobu, z čoho sa Temný rytier nikdy nespamätá), Batman: Muž, který se směje & Arkham (absolútne psychedelická záležitosť, ktorá bola všade vypredaná, takže reedícia v rámci DKK prišla čertovsky vhod), Batman: Dlouhý Halloween (do nemalej miery sa ním inšpiroval Christopher Nolan vo svojej trilógii) alebo fenomenálne nakreslené Království tvé. V rámci DKK vyšla aj takmer 400-stranová Krize na nekonečnu Zemí a dokonca pozoruhodná špecialitka v podobe Action Comics č. 1 (historicky vôbec prvý výskyt Supermana).

Mnohé knihy boli originy (Robin: Rok jedna, Green Lantern: Tajemství původu, Superman: Utajený počátek, Green Arrow: Rok jedna). Mojimi asi najobľúbenejšími boli dve knihy skvelého Bažináča. V rámci DKK vyšlo viacero príbehov z obľúbeného cyklu Elseworlds. Je skvelý nápad vystavať dej tak, že pri jeho tvorbe nemusíte brať ohľad na nič z univerza, keďže Elseworlds stojí mimo kánon a bez problémov v ňom môžu umierať hlavné postavy. V rámci neho vyšiel do Lovecrafta a Hellboya báječne ladený Batman: Zkáza, jež postihla Gotham (neprekvapivo od Mikea Mignolu) alebo JLA: Hřebík (vychádzajúci z otázky „Ako by svet vyzeral, ak by v ňom nikdy neexistoval Superman?“).

Vďaka UKK sme spoznali prácu mnohých výnimočných scenáristov a kresličov, ako bol už spomínaný Mignola, prípadne Jeph Loeb, Grant Morrison, Brian Azzarello, Alex Ross, Kevin Smith, Ed Brubaker, Darwyn Cooke, Alan Moore a dokonca Richard Donner, renomovaný, hoci dnes už 90-ročný a netvoriaci režisér slávneho Supermana s Christopherom Reeveom.

Vďaka DKK som sa odhodlal skúsiť to aj s postavami, ktoré možno mnohým dovtedy dobrovoľne unikali, ako boli Green Arrow, Green Lantern alebo Flash. Ide o atraktívne a zábavné postavy, ktoré si zaslúžia dostať šancu. Naopak, negatívny dojem zanechali niektoré tímovky (Flashpoint, Vládci štěstí), kde bolo tak veľa postáv a udalostí, až to bolo kontraproduktívne. Napriek tomu je DKK parádny komplet.

Zatiaľ posledný komplet, ktorý u nás začal vychádzať, je Komiksový výběr Spider-Man. Znova šialená uvádzacia cena prvého diela (dve eurá), znova atraktívne bonusy, znova chrbty tvoriace jednoliaty obrazec. O popularite tohto superhrdinu nevypovedá nič lepšie, ako to, že dokonca aj v našich zemepisných končinách (kde sa komiksové povedomie obyvateľstva bez debaty zvyšuje, ale stále nie je na takej úrovni, na akej by mohlo byť) je celý komplet venovaný LEN jednej postave.

Navyše to nie je trápne mlátenie prázdnej slamy, keďže Spajdyho svet skutočne obsahuje rešpekt budiace množstvo príbehov, ktoré si zaslúžia byť publikované v rámci výstavného kompletu. Skutočne neviem, či by sa podobného kompletu mohla dočkať každá známa postava, či už od Marvelu, alebo DC. Vlastne viem. Nemohla.

Nikoho, kto túto postavičku pozná, neprekvapí, že dobrý sused Spider-Man bez debaty má na to utiahnuť svojimi silami (a sieťami) vlastnú sériu. Aktuálne z neho vyšli viac ako dve desiatky kníh. Vrátane náloží ako Úhel pohledu (Spider-Man sa stretáva s Hobgoblinom, Ghost Riderom a Wolverinom a to všetko pod taktovkou nenormálneho kresliča Todda McFarlanea), Noir (Sieťomil v roku 1933) alebo Padlé město (starý Peter si už celú večnosť neobliekol kostým, MJ je dávno mŕtva a prenasleduje ho ako duch). Vskutku výnimočné, parádne námety a tomu zodpovedajúca dychberúca kresba, na ktorej sa nešetrilo.

A sme na konci našej cesty. Spomenuté komplety sú dokonalou príležitosťou, ako hlbšie preniknúť do sveta úžasných firiem Marvel a DC. Ale chce to peniaze. Alebo prehľadávať internetové bazáre a skupovať staršie a miestami i poškodené kusy za výhodnú cenu a pomaly to dávať dokopy. Máte na to ostatne celý svoj život. Ghost Rider pri vás.


Súvisiaci link

Komiksové komplety I


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


7. augusta 2020
Ivan Kučera