Komiksové komplety I

Korytnačky ninja - menu
UKK New X-men
UKK Iron Fist
Korytnačky ninja
She Hulk

V poslednom čase sa u nás dostali do módy komiksové komplety, za ktoré by sme v 90. rokoch zabíjali. Dnes sa stávajú samozrejmosťou. Aké sú?

Pamätám si to pomerne živo, hoci je to už neskutočných sedem rokov. Býval som vtedy s budúcou pani manželkou v inom meste, sedeli sme počas sparného poobedia na námestí pri zurkotajúcej fontáne, o pár minút som musel utekať na autobus na nočnú – a čo je najdôležitejšie, v rukách som nadšene obracal prvý diel marveláckeho Ultimátního komiksového kompletu (ďalej len UKK). Konkrétne Amazing Spider-Man: Návrat. No nekúpte namakaný komiks s vaším obľúbeným superhrdinom za úžasnú cenu pohybujúcu sa okolo absurdného čísla dva. Počujete dobre. Dva. Dve. Eurá. Za komiks. Ak sa raz dostanem do neba, chcem ísť do takého, kde budú všetky komiksy za túto cenu.

Pravda je ale o čosi komplikovanejšia. Obsahuje dva body, ktorým sa musíme na začiatok venovať, aby to bolo kóšer.

Bod číslo jeden: Amazing Spider-Man: Návrat síce vyšiel v poradí ako prvý, ale v rámci celkovej série šlo v skutočnosti až o číslo 21.

Bod číslo dva: Cca dve eurá boli uvádzacia cena. Už nasledujúce číslo bolo drahšie a napokon sa séria definitívne finančne ustálila na cirka desiatich eurách za kus. Málo? Veľa? Na túto otázku si pravdepodobne každý fanúšik musí odpovedať sám. Videl som aj oveľa drahšie komiksy. Isteže – aj lacnejšie. Tie ale pre zmenu neboli vytlačené na kvalitnom papieri, nedisponovali vydareným českým prekladom ani tvrdou väzbou, prípadne neobsahovali fajnové textové bonusy, či už o tvorcoch, o pozadí toho-konkrétneho komiksu, alebo o jeho význame pre univerzum. Takže takáto cena je pomerne normálna, dobrá, priaznivá a neuráža, hoci by som pochopiteľne bol najradšej, ak by sa kus predával za jedno euro. Ale som realista.

V cene teda problém nevidím. Vidím dva úplne iné.

Problém č. 1: UKK pozostával z obdivuhodných 120 kníh. Vynásobte si toto číslo priemernou cenou jedného čísla a výsledok, ku ktorému sa dostanete, je niečo, z čoho sa priemerne zarábajúcemu Slovákovi môže zatočiť hlava. Pravdaže, túto sumu ste nezaplatili naraz, ale postupne, týždeň za týždňom, mesiac za mesiacom, rok za rokom.

Problém č. 2: Ak aj necháme bokom výsledné číslo (z ktorého sa mohí čitatelia predchádzajúceho odseku ešte nespamätali), faktom je, že nie každá kniha stála za kúpu. Toto je prirodzene subjektívne, ale mne samému množstvo dielov nesadlo. Pokojne by som sa bez nich zaobišiel, ak by namiesto nich vydavateľ vybral iné. Všeobecne síce platí, že si vzal za úlohu priniesť najvýznamnejšie, najkľúčovejšie, najzásadnejšie a najlepšie veci, ktoré v rámci Marvelu v minulosti vyšli. Ale toto sa podľa môjho skromného názoru nie vždy podarilo. Takže UKK obsahuje aj zošity, ktorých zaradenie do najužšieho a najexkluzívnejšieho výberu je pre mňa ťažšie pochopiteľné.

Na tom má nemalý podiel aj (ale určite nielen) drsný zub času. Svet starne, my starneme, príbehy starnú, filmy starnú, nuž a komiksy detto. Jednou stranou mince je, že v rámci UKK síce vyšla kniha Uncanny X-Men: Druhá generace, ktorá je významná a nezabudnuteľná minimálne tým, že vyraďuje z hry starý, pôvodný tím okolo profesora Xaviera a razantným spôsobom na uvoľnené miesto dosádza nový v čele s dodnes asi najobľúbenejším členom Wolverineom. Čiže z historického hľadiska ide nepochybne o kult. Druhou stranou je, že tento konkrétny diel vychádzal v 70. rokoch 20. storočia, čo je predsa len dosť dávno, a príbeh medzitým zostarol. Zostarla aj kresba, aj spôsob, akým sa vtedy rozprávali bublinkové príbehy. Čiže čítate niečo, čo je pre svet Marvelu geniálne a treba to dať do vitrínky a zamknúť to tam, aby to niekto neukradol. Ale bohvieakú radosť vám to neprinesie, miestami sa nudíte a trpíte. Takýchto prípadov obsahoval UKK relatívne dosť.

Ďalšou zaujímavosťou (a to sa pomaly vraciame k bodu číslo jedna) je, že UKK nevychádzal v normálnom poradí (teda od 1 po 120), ale na preskáčku. Bizarné to bolo z dvoch príčin.

Príčina č. 1: V rámci UKK občas vyšli príbehy natoľko hrubé, že museli byť rozseknuté na dve knihy (napr. Tajné války superhrdinů Marvelu). To by bolo v poriadku. Menej v poriadku bolo, že pre divoké poradie vydávania sa stávalo, že ste si kúpili prvú časť, logicky ste čakali, že bude nasledovať druhá… a vyšlo niečo úplne iné. Druhá časť sa dostala do predaja, až keď ste zabudli, že vôbec existuje prvá.

Príčina č. 2: Na chrbte každej knihy bol obrázok. Ak ste si kúpili všetkých 120 kníh a postavili ich v správnom poradí tesne vedľa seba, jednotlivé chrbty spolu vytvorili krásny, gigantický, výtvarne podmanivý obrazec, ktorý rozhodne neunikne pozornosti žiadnemu obdivovateľovi vašej domácej zbierky. Už ale asi tušíte, aký problém pre poradie vydávania nastal. Trvalo roky, kým ste si skompletizovali obrazec – raz vyšlo napríklad číslo 2, potom číslo 89 a potom číslo 45. Čiže raz ste dostali kúsok z Iron Manovej prilby, potom útržok z Wolverineovho tielka a Hulkovo stehno. Ale svet má aj väčšie problémy.

Tak či onak sa UKK dá hodnotiť kladne. V rámci neho vyšlo množstvo zásadných udalostí, ako spomínaný nástup Wolverinea na scénu, príbeh, v ktorom sa riešil alkoholizmus Tonyho Starka (vo filmoch na to nikdy nenabrali odvahu), odchod starého Nicka Furyho zo scény a vystriedanie jeho synom (ktorý sa vizuálne priblížil filmovému v podaní Samuela L. Jacksona – Válečné jizvy) alebo dnes už klasické diela á la Zázraky, Daredevil: Ďábel strážný, Wolverine: Zrození a Hulkova planeta.

Niektoré z týchto diel nám predstavili významné okamihy, ktoré navždy zmenili svet superhrdinu (The Amazing Spider-Man: Smrt Stacyových, Wolverine: Starej dobrej Logan). Viacerými sa tu do väčšej, tam do menšej miery inšpirovali úspešné filmové trháky (Občanská válka, Iron Man: Extremis, Captain America: Zimní voják, The Mighty Thor: Ragnarok). Iné boli také dobré, že sa bleskovo vypredali a muselo dôjsť k reedícii, avšak paradoxne od iných vydavateľstiev (Wolverine: Starej dobrej Logan, Astonishing X-Men Nadaní).

UKK nám pomáhal rozširovať obzor. Napríklad sme sa dozvedeli, kto je Miles Morales, že neexistuje len jeden Spider-Man alebo sme sa pozreli na zrod Ultrona a prečítali si „definitívne úplne posledný“ príbeh Fantastickej štvorky. Dočkali sme sa viacerých crossoverov, či už súboj Avengers a X-Men (ten dokonca musel vyjsť až v troch knihách) alebo Defenders vs. Avengers. Stretli sme nielen najobľúbenejších hrdinov (Thor, Captain America, Spider-Man, Daredevil) a tímy (Fantastická štvorka, X-Men), ale spoznali sme aj menej známe tváre (Iron Fist, Black Panther, She-Hulk, bohužiaľ nikdy nedošlo na Káčera Howarda). Vydavateľ sa nezľakol ani antagonistov (Punisher, Ghost Rider, Deadpool, Venom).

Vďaka UKK sme detailnejšie prenikli do zákulisia sveta Marvel. Spoznali sme riaditeľov, inkerov, ilustrátorov (neskutočná práca fenomenálneho Alexa Rossa na Zázrakoch) alebo scenáristov, medzi ktorými nechýbali ohromujúce, bombastické mená (Stan Lee, Jack Kirby, J. M. Straczynski, Ed Brubaker, Frank Miller, Chris Claremont, Mark Millar, Kurt Busiek, Josh Whedon, Robert Kirkman, Neil Gaiman, Jason Aaron, Garth Ennis).

UKK sa podarilo svoj ambiciózny plán vďaka záujmu čitateľov doraziť do úspešného konca. To sa však nedá povedať o všetkých kompletoch. V roku 2015 sa o podobný husársky kúsok pokúsili underground Želvy Ninja. Konkrétne šlo o originálne diely od Kevina Eastmana a Petra Lairda. Boli oveľa temnejšie a o čosi drsnejšie, než filmy, kreslené seriály a plagátové komiksy, ktoré vychádzali aj u nás. Ale skončilo sa to pri smutných troch číslach.

Samotné príbehy mi s odstupom desaťročí nepripadali nijako extra drsné, temné a ani dospelácke, ale v čase svojho vzniku také byť mohli a treba objektívne dodať, že v porovnaní s animovaným seriálom boli tieto „originály“ predsa len, čo sa temnoty týka, naozaj niekde inde. Oceniť určite treba prepracovaný vizuál – obálka vyzerala ako krabica od pizze a obsah bol ladený do menu v reštaurácii. Za toto bez debaty dole klobúk.

Nabudúce si povieme o Nejmocnějších hrdinoch Marvelu, DC komplete a o samostatnom komplete, ktorý dostal milovaný Steňolez s iniciálami PP.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


28. júla 2020
Ivan Kučera