Komiks: Wolverinova smrť

Čo bolo potom

wolverinova smrt 1
wolverinova smrt 2
wolverinova smrt 3
wolverinova smrt 4

Wolverine je mŕtvy. Úplne. Jeho telo zostalo zaliate v nezničiteľnom adamantiu, takže sa k nemu tak rýchlo niekto nedostane. To však nebráni vydavateľstvu Marvel Comics, aby neťažili z jeho smrti a nepodojili peňaženky čitateľov. V niekoľkých príbehoch a minisériách sa scenáristi zamerali buď na to, ako na Loganovu smrť reagujú hrdinovia a zlosyni, alebo na to, čo úmrtie obľúbeného Kanaďana zmenilo. Mrknime sa, ktoré stoja za to.


Death of Wolverine: Deadpool & Captain America

Wade Wilson, Steve Rogers a Logan mali spoločnú jednu vec. Zúčastnili sa tajných vojenských programov, ktoré z nich urobili živé zbrane. Wade bol zlyhaním, Steve úspechom a Logan niečo medzi tým. Divý, nezastaviteľný zabijak, z ktorého sa stal hrdina. Teraz je Logan mŕtvy, Steve má obuté dôchodcovské papuče a Wade je zmätený. Steve totiž od neho chce, aby sa postaral o to, že Logan zostane naozaj mŕtvy. To znamená zbaviť sa všetkých vecí, ktoré obsahujú alebo by mohli obsahovať DNA muža zvaného Wolverine. Z tej by ho totiž dokázali naklonovať niektoré z mocných organizácií sveta. Jednou z nich je A.I.M., a tej sa podarilo získať nôž, ktorým bol Wolverine pred smrťou porezaný a obsahuje vzorky jeho krvi.

Tento one-shot si nenechajte ujsť. Za žiadnu cenu. Nielen že je zaujímavé sledovať dôchodcovského Kapitána Ameriku v akcii, ale aj dynamika medzi ním a Deadpoolom je perfektná. Ako bonus sú výborné Deadpoolove hlášky a odkazy na filmy.

Píše: Gerry Duggan, kreslí: Scott Kolins


Death of Wolverine: Life after Logan

Tento komiks sa skladá z troch príbehov rozprávaných štyrmi hrdinami. Prvým je Cyclops, ktorý navštívil zariadenie Weapon X v Kanade. Tam spomína, či skôr uvažuje nad tým, že v podstate Wolverinovi závidel jeho slobodu. On nemusel držať tím pokope ani robiť ťažké rozhodnutia, mohol konať, akokoľvek chcel, bez vážnych následkov. V druhom príbehu sledujeme, ako si Nightcrawler a Colossus chcú uctiť Wolverinovu pamiatku návštevou hrobu jeho lásky Mariko Yashida. No najprv sa musia dostať cez členov ochranky. V poslednom príbehu vidíme reakciu dievčaťa menom Armor, ktoré Logan zaúčal do superhrdinstva. Armor je jedna z mála ľudí, ktorý videli Wolverinovu vtipnú stránku. Smútok sa pokúša zabiť bojovaním v Danger Room a pivom, ktoré patrilo Loganovi.

Z trojice príbehov je najlepší ten posledný. Cyclopsov príbeh vyznieva násilne (po všetkom, čo v poslednom čase porobil) a výlet Kurta a Piotra pôsobí nezaujímavo. Ak tento komiks vynecháte, o nič neprídete.

Píšu: Jeff Loveness, Joshua Hale Fialkov, Rex Ogle, kreslia: Iban Coello, Mario del Pennino


Death of Wolverine: The Logan Legacy

Logan je mŕtvy, no nie všetci to vedia. Správa sa pomaly šíri, ale nikto si nie je istý či je to pravda alebo lož. Čo ak Wolverine nie je mŕtvy? Už kedysi zomrel, a predsa len sa vrátil. Treba si overiť pravdivosť informácií. Za tým účelom niekto zhromaždil vo väzení mutantov, ktorí majú s Wolverinom spoločné dve veci: regeneráciu a zvieraciu divokosť. Tými mutantmi sú zabijak Sabretooth, Wolverinov syn Daken, Wolverinov ženský klon X-23 a kybernetická Lady Deathstrike. Navyše, z nejakého neznámeho dôvodu, Mystique v podobe Charlesa Xaviera. Za uväznenie týchto osôb je zodpovedný záhadný muž v maske a jeho kumpáni. Ten mutantom oznámi, že aj on je produktom experimentu, vďaka ktorému získal Wolverine adamantiovú kostru a pazúry. A že vedec, ktorý experimentoval na väznených mutantoch, im implantoval do mysle štyri slová, ktoré by ich dokázali uspať, zhypnotizovať alebo zabiť. Ak mu neprezradia, čo chce vedieť, povie jedno zo štyroch slov. Je načase, aby sa svet dozvedel príbehy štvorice mutantov, ktorí mali s Wolverinom nevybavené účty.

Samotný koncept nie je originálny, na rozdiel od prevedenia. V prvom čísle je nám naznačené, čo hlavné postavy prežili, takže čitateľ je jemne nútený prečítať si nasledujúce čísla.

Píše: Charles Soule, kreslí: Ollie Nome


Death of Wolverine: The Weapon X Program

Wolverine zahynul zaliaty adamantiom v experimentálnom zariadení nazvanom Paradise. Pred smrťou zabil najnovšie pokusné králiky doktora Abrahama Cornelia. Lenže ich bolo viac, než si myslel. Jedným z nich je aj muž menom Sharp, ktorý na sebe nechal experimentovať dobrovoľne. Nechtiac sa stáva veliteľom preživších pokusných králikov. Každý z nich je nejako výnimočný. Jeden vie pľuť kyselinu, druhý je nadľudsky silný, ďalší superinteligentný alebo vie čítať myšlienky. Nič, čo by sme už nevideli. No Sharp na tom nie je práve najlepšie. V jeho mysli sa ozýva hlas a má spomienky na udalosti, ktorých sa Sharp nikdy nezúčastnil. Prvá svetová vojna, boje v Japonsku, udalosti, ktoré sa stali dávno predtým, než sa Sharp narodil. Komunikuje s ním duch Wolverina alebo niekoho oveľa staršieho?

Táto miniséria je zatiaľ zaujímavejšia než The Logan Legacy. Hlavne preto lebo sú tu predstavené nové postavy a ich osudy sú pre nás neznáme. Samotné odhalenie toho, kto sídli v Sharpovej hlave, bolo príjemným prekvapením a osudy ostatných postáv sa pekne rozvinuli.

Píše: Charles Soule, kreslí: Salvador Larroca


A čo nás čaká budúci rok z komiksov súvisiacich s Wolverinovou smrťou? Hlavne to bude séria Wolverines, ktorej premisa zatiaľ znie viac než zaujímavo. Už je len otázkou času, kedy sa všeobecne obľúbený chlpatý Kanaďan vráti. Niekto ho z toho adamantia nakoniec určite vyseká. Predsa len, Marvel rád recykluje mŕtvych hrdinov.


23. decembra 2014
Marek „Keram“ Barányi