Komiks: Thomas Alsop

Ruka ostrova

Thomas Alsop 001

Byť čarodejom alebo mágom v minulom aj súčasnom svete nie je vôbec ľahké. Taký Stephen Strange alebo John Constantine by o tom mohli písať romány. Zo začiatku je mágia super a človeku dodá na sebavedomí, že dokáže viac než priemerný homo sapiens. Ale časom vás kúzla a mágia zlomia a vy začnete strácať blízkych a hlavne samých seba. Ale čo ak nemáte na výber? Čo ak je vám súdené byť čarodejom alebo mágom?

Kto je Thomas Alsop? Čo je Thomas Alsop? To je iba pár otázok, ktoré sa pokúša zodpovedať náš hrdina na svojom blogu. Thomas Alsop je mediálna senzácia, mág, vyšetrovateľ nadprirodzena, muž honosiaci sa titulom Ruka ostrova. Tým ostrovom je v tomto prípade Manhattan a Thomasovou prácou je chrániť ho pred vecami zlými a temnými. Pravda o Thomasovi sa prevalila, keď sa na web dostalo video toho, ako náš hrdina zapudil zlovestnú existenciu.

S ponukami od televízie a reportérov sa roztrhlo vrece. Peniaze, drogy, alkohol, sláva, ženy; čo viac by si mohol človek priať? Thomas si svoj nový život užíval na maximum, ale potom začne mať tie sny. V nich sa stretáva so svojím praprapradedom Richardom Alsopom, ktorý bol taktiež Ruka ostrova. Ten Thomasa varuje, že sa blíži veľké nebezpečenstvo. Väčšie než s akým sa doteraz rodina Alsopových stretla.

Thomas Alsop je pre scenáristu Chrisa Miskiewicza veľkou komiksovou prvotinou. Doteraz sa podieľal hlavne na komiksovej websérii (Everywhere) a scenároch ku parodickému webseriálu The Adventures of Shakespeare & Watson: Detectives of Mystery. Príbeh plánovanej osemdielnej minisérie o rodine Alsopovcov sa zrodil vo chvíli keď Miskiewicz počas návštevy cintorína narazil na hroby z roku 1700. Prekvapilo ho, že také staré náhrobné kamene sa ešte zachovali. Ale iba na jednom bolo čitateľné meno. Či skôr priezvisko. Alsop.

Nasledujúce mesiace strávil Miskiewicz čítaním historických záznamov. Dozvedel sa, že v tej oblasti New Yorku sa ako prví usadili Holanďania a Indiánov vyhnali z ich teritória. Tak sa zrodil príbeh o Richardovi Alsopovi a tom, ako prišiel ku titulu Ruka ostrova. Thomas Alsop, na rozdiel od jeho predkov, nechce svoj dar a nemá záujem bojovať so zlom. Iba keď je to nevyhnutné a niečo za to dostane. Je čiernou ovcou rodiny.

Miskiewicz plánuje po ukončení Thomasovho príbehu preskúmať životy jeho predkov. Napríklad Mary Jenkinsovovej Alsopovej z devätnásteho storočia či aj Thomasovho otca, ktorý bol Rukou v sedemdesiatych rokoch. Bude zaujímavé sledovať, či mu tento plán nakoniec vyjde.

Kresbu dostal na starosť dánsky scenárista a kreslič Palle Schmidt ktorého špecializáciou sú hlavne noirové príbehy (The Devil´s Concubine). Jeho kresličský štýl je veľmi podobný štýlu Bena Templesmitha (30 dní dlhá noc, Criminal Macabre), takže nesadne každému čitateľovi. Ale stačí sa držať pravidla „nesúďte komiks podľa kresby“ a príbeh si užijete. Hlavne ak máte radi komiksy s postavami trpiacimi hajzlovským komplexom.

Thomas v Schmidtovom podaní vyzerá ako viac než obvykle znudený Keanu Reeves, ktorý je neustále na drogách a vnútrožilovo je mu podávaný alkohol. Jeho telo je pokryté tetovaniami, ktoré z polovice vyzerajú ako magické a z polovice ako zlý nápad opitého námorníka. Celý jeho zjav vraví jasne: „Seriem na povesť mojej rodiny, budem si robiť, čo sa mi zachce, a všetci mi môžete bozať“. Samotná miniséria je krásnou paródiou dnešnej spoločnosti prepchatej mobilnými telefónmi, facebookom, twittermi a inými itermi.

Prvé číslo absolútne odporúčam, ak máte radi mysteriózne príbehy a chýba vám John Constantine (myslím toho z Vertiga). Uvidíme, ako sa Thomasov príbeh vyvinie a či z toho všetkého nakoniec vyviazne so zdravou kožou.


Thomas Alsop
Píše: Chris Miskiewicz
Kreslí: Palle Schmidt
Vydáva: BOOM! Studios
Rok vydania: 2014


15. júla 2014
Marek "Keram" Barányi