Komiks: The Unbeatable Squirrel Girl

Nech žijú veveričky

Squirrel Girl 01
Squirrel Girl 02
Squirrel Girl 03

Steve Ditko je u nás známy ako kreslič a scenárista, ktorý sa podieľal s mladým Stanom Lee na stvorení Spider-Mana. Vo svete je známy ako kreslič a scenárista, ktorý sa podieľal aj na stvorení legendárnych hrdinov, ako sú Doctor Strange, Captain Atom, Question, Shade the Changing Man a ďalší. A občas sa stane, že z autorovej mysle dostanú na papier postavy, ktoré sú tak trochu excentrické. Pre DC stvoril Ditko čudesné duo Hawk and Dove a psychopata menom Creeper. No a Marvel Comics dostalo Doreen Greenovú alias Squirrel Girl.

Doreen debutovala roku 1992 v ôsmom čísle komiksu Marvel Super-Heroes v zvláštnom kostýme a s hlavou plnou ambícií. Rozhodla sa, že sa predstaví superhrdinom tým, že porazí jedného z najznámejších: Iron Mana. Ako sa dalo čakať, Iron Man bol skôr šokovaný, ale Doreen si u neho urobila očko, keď mu pomohla poraziť Doctora Dooma. S pomocou veveričiek. Doctor Doom o tej udalosti nerád hovorí.

Po tomto víťazstve sa mala Doreen stať najnovšou členkou superhrdinského tímu New Warriors, no šťastie jej neprialo. Dočkala sa až v roku 2005, keď ju scenárista Dan Slott pridal do partie Great Lake Avengers. Tento tím bol zložený z entuziastických hrdinov a hrdiniek, ktorí mali bizarné alebo absolútne trápne schopnosti. Pre štrnásťročnú mutantku s veveričími schopnosťami, zosilnenými reflexmi a huňatým chvostom miesto ako stvorené.

Napriek zjavnému deficitu poriadnych superschopností sa o seba Squirrel Girl dokáže postarať. Vlastnoručne sa jej podarilo poraziť Dr. Dooma, Thanosa (šlo o klon), M.O.D.O.K.a, Deadpoola a Wolverina. Plus má vlastnú asistentku. Veveričku Tippy-Toe. A teraz dostala jedna z najmenej známych komiksových hrdiniek svoju vlastnú komiksovú sériu nazvanú The Unbeatable Squirrel Girl.

Doreenin deň začal nevinne, na strome v parku, kde sa venovala jedeniu orieškov a diskutovaniu so svojou veveričkou. Túto idylku jej narušili muži snažiaci sa okradnúť slušného občana. Squirrel Girl ich vyradila s piesňou na perách a entuziazmom, ktorý by jej závidel aj Batman v podaní Adama Westa. Lenže zmena je život a Doreen sa rozhodla, že sa okrem hrdinstva bude venovať aj štúdiu na univerzite.

Zbohom Squirrel Girl, vitaj prváčka Doreen Greenová s miernym predkusom, veľkým zadkom (v skutočnosti ide o ukrytý chvost) a tendenciou rozprávať sa s veveričkami. Doreen sa musí naučiť tajiť svoju skutočnú identitu pred spolužiakmi a hlavne spolubývajúcou. Čo je dosť ťažké, ak sa na území vašej univerzity objaví zlosyn zvaný Kraven a začne ohrozovať veveričie osadenstvo miestneho parku.

Scenár dostal na starosti Ryan North, muž zodpovedný za komiksovú verziu seriálu Adventure Time a marvelovský event Original Sins. Keď dostal šancu písať sériu o málo známej postave, naštudoval komiksy, v ktorých sa objavila, a bolo isté, že na sérii o Squirrel Girl pracovať chce. A vidno, že si písanie užil naplno. Komiks je vtipný, plný odkazov na udalosti a postavy, ale aj nenápadných vnútorných monológov.

Erica Hendersonová známa vďaka sériám Atomic Robo a Quantum and Woody sa postarala o kresbu, ktorá výborne sadne k šialenému príbehu. Ako býva zvykom, aj toto prvé číslo má viac ako jednu obálku. O tie alternatívne sa postarali Art Adams a Skottie Young.

The Unbeatable Squirrel Girl nie je komiks pre každého. Je to komiks, ktorý má pobaviť, a to spĺňa na sto percent.


The Unbeatable Squirrel Girl
Píše: Ryan North
Kreslí: Erica Henderson
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2015


13. januára 2015
Marek "Keram" Barányi