Komiks: The Infinite Horizon

Moderná odysea

The-Infinite-Horizon-Collected-Edition-(2012)-(Digital-Empire)-001

Greg Berlanti je momentálne jedným z najospevova­nejších scenáristov a režisérov v očiach mnohých fanúšikov komiksov. Vďaka nemu vznikli seriálové adaptácie komiksových sérií Green Arrow a Flash. A aby sa nenudil, zamestnávatelia mu dohodili seriálovú Supergirl (prvé trailery sa objavili minulý týždeň) a tímovku Legends of Tomorrow. Človek by si myslel, že Berlanti nebude vedieť, do čoho sa skôr pustiť, ale opak je pravdou. Náš workoholik si zvolil na adaptovanie aj komiksovú minisériu The Infinite Horizon.

Vo vojnách sa bojuje zbraňami, ale za ich úspešné ukončenie môžu vojaci. Toto je príbeh jedného z nich. Tento muž s hodnosťou kapitána už dlho bojoval za svoju krajinu a demokraciu. Začalo sa to konfliktom v Afganistane a pokračovalo to v Iraku, Sýrii a v Izraeli. Kapitán bojoval tam, kam ho poslali, a pokúšal sa udržať svoju jednotku nažive a v plnom počte. Bohužiaľ, došlo k nedorozumeniu s velením a kapitán skončil vo väzení.

No nie nadlho. Nepriateľ zaútočil na americké základne. Zavraždili kráľovskú rodinu Saudskej Arábie. Ropné polia boli zničené. Čína zaútočila na Taiwan a zničila ich satelity. Kapitán a jeho vojaci idú domov, aby mohli pre zmenu chrániť svoju krajinu. Evakuácia bola zahájená, no niekto musí chrániť evakuované osoby a ich lietadlá. Úloha bola pridelená kapitánovi. A keď bude po všetkom, môže sa vrátiť k svojej manželke, Penelope.

Vidno, že scenárista Gerry Duggan (Deadpool, Arkham Manor) mal riadne naštudovaný príbeh, ktorý sa rozhodol zmodernizovať. Konkrétne starogrécky epos Odysea. Duggan vo svojej šesťdielnej minisérii krásne modernizoval tie najznámejšie Odyseove príhody. Keď sa kapitán plaví so svojimi vojakmi na lodi, prepadnú ich piráti a sú odkázaní na plavenie sa člnom. Pieseň sirén prichádza vo forme rádiového vysielania sľubujúceho ľuďom bezpečie, ak im pomôžu opraviť ropnú vežu.

Kyklopa ohrozujúceho Odysea nahradil vysoký svalnatý vojak s brnením a helmou s jednošošovkovým noktovizorom. Kapitánova manželka Penelope má podobne ako jej starogrécka predloha vlastné problémy. No jej problémom nie sú nápadníci, ale boj o územie. The Infinite Horizon sa totiž odohráva v blízkej budúcnosti a v nej je New York zaplavený. Jediným zdrojom čistej vody je rieka tečúca v blízkosti kapitánovho domu.

A keďže ten nie je doma a rieku majú na starosti iba Penelope a jej syn, miestni sa rozhodnú, že by bolo dobré zmocniť sa životodarnej vody. Samozrejme, že takýto príbeh sa nezaobíde bez násilia, ktorého je v tomto príbehu viac než dosť. Miestami je násilie prezentované veľmi reálne a v istých chvíľach až šokujúco. Svoj podiel na tom má aj kresba Phila Nota.

Jeho kresličský štýl je čistý, miestami minimalistický, miestami detailný a výborne sa hodí k tomuto príbehu. Noto sa s kresbou vyhral a použil ju na symbolizovanie kapitánovej dezorientácie a postupného uvedomenia si svojho poslania. Zo začiatku je kresba jednoduchá, s minimom detailov, no postupne, keď si kapitán začne uvedomovať, kam kráča, začínajú detaily pribúdať a kresba je plnšia.

The Infinite Horizon je perfektná miniséria, ktorú si užijú nielen fanúšikovia gréckej mytológie. Príbeh je brutálne úprimný, plný násilia a obsahuje minimum vojenskej terminológie. Definitívne jedno z najlepších prerozprávaní Odyseovej ságy. Uvidíme ako dopadne seriálová adaptácia.


The Infinite Horizon
Píše: Gerry Duggan
Kreslí: Phil Noto
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2007


19. mája 2015
Marek "Keram" Barányi