Komiks: Star Wars

Skywalker útočí

star wars 1
star wars 2
star wars 3
star wars 4
star wars 5
star wars 6

Fenomén Star Wars a vydavateľstvo Marvel Comics majú dlhú spoločnú históriu. Po nečakanom úspechu filmu Nová nádej sa vydavateľstvo Marvel pustilo do vydávania komiksovej série Star Wars, ktorá sa dočkala viac ako sto čísiel. V nich sa čitatelia mohli dočítať, čo sa dialo s hrdinami Rebélie medzi filmovými epizódami. Teraz sa, vďaka finančnému grupáču spoločností Disney/Marvel/Lu­casfilm, sa zrodila prvá z mnohých nových sérií odohrávajúcich sa vo svete Star Wars.

Impérium prišlo vďaka mladému pilotovi Rebélie Lukeovi Skywalkerovi o svoju najsilnejšiu zbraň Hviezdu smrti. Ale Rebelom sláva nestúpla do hlavy a zahájili plán ofenzívy, ktorý by sa mal postarať o ukončenie hrôzovlády Impéria. Ich prvou úlohou je vyradenie plne automatizovanej továrne na zbrane. Plán bol jednoduchý: Han, Leia a Luke ukradnú Jabba Huttovi plavidlo a pomocou jeho oprávnení sa dostanú na povrch planéty.

Keď sa Han a ostatní dostanú do továrne, vyradia stormtrooperov a zničia centrálny zdroj energie. Ale nie všetko šlo podľa plánu. Po tom, ako odstavili stráže, zistili, že továreň nebola plne automatizovaná. Impérium používalo na prácu aj otrokov, ktorých bude treba zachrániť. Okrem toho, továreň navštívil Darth Vader a Luke sa mu, napriek varovaniu Obi-Wana, rozhodne čeliť.

Debut komiksovej série ťažiacej z kultovej záležitosti si vyžaduje prvotriednu prezentáciu. O tú sa na jednotku postarali scenárista Jason Aaron a kreslič John Cassaday. Perfektne sa im podarilo zachytiť vizuál a atmosféru pôvodnej trilógie. Samotné vyhotovenie je krásne filmové. Od nápisu „A long time ago in a galaxy far, far away…“ cez logo Star Wars, úvodný text k príbehu, po vesmírnu loď letiacu k planéte.

Aaron a Cassaday majú oproti autorom predchádzajúcej série od Marvel Comics jednu veľkú výhodu. Vedia, ako bola pôvodná trilógia ukončená a kto hrá v príbehu akú úlohu. Vidno, že Aaron vie, čo robí. Hlavné postavy v jeho podaní sú vystihnuté presne tak, ako si ich pamätáme z filmov. Ich motivácia a to, akým spôsobom sa vyjadrujú, vo vás prebúdza nutkanie čítať dialógy hlasmi Harrisona Forda alebo Marka Hamilla.

Aaronovi sa podarilo pridať klasickým postavám nový rozmer. Napríklad taký Chewbacca je pre mňa osobne vo filmoch iba hlučným chodiacim kobercom, ktorý tak trochu strieľa a tak trochu je mechanik. V komikse z neho Aaron urobil ostrostrelca, ktorý má riadnu mušku a svojím konaním ma presvedčil o tom, že je plnohodnotným zástancom Rebélie.

Niečo podobné urobil Aaron aj s Vaderom. Áno, je to ten veľký zlý chlap v čiernom, ktorý musí kvôli astme nosiť masku a rád škrtí ľudí na diaľku svojimi silovými baktériami. Lenže vďaka novej filmovej trilógii sme zabudli, aký frajer dokáže byť. Poviem iba jedno: štít zo stormtrooperov. Prečítajte si komiks a uznáte, že Darth Vader je chlap, ktorý má opäť riadne gule.

Čo povedať o kresbe Johna Cassadayho? To, že je výborná, nestačí. Je dokonalá. Cassaday je známy čistou linkou a detailnosťou. Pri projekte, ako je tento, sa treba držať filmovej predlohy zubami nechtami a Cassaday bol správnou voľbou. Podobne ako Bryan Hitch (Ultimates) si dáva záležať na tom, aby ľudia vyzerali ako ľudia a nie ako karikatúry. Takže máme Lukea Skywalkera, ktorý naozaj vyzerá ako Mark Hamill, a Hana Sola, ktorý naozaj vyzerá ako Harrison Ford, a princeznú Leiu, ktorá naozaj vyzerá ako Carrie Fisherová.

Ako je už zvykom, prvé číslo tejto série sa dočkalo mnohých obálok. Viac ako dvadsiatich. Okrem filmových a figúrkových variánt boli vydané aj klasické kreslené obálky. Na tých sa podieľali John Cassaday, J. Scott Campbel, Alex Ross, Skottie Young, Frank Cho, Simone Bianchi, Daniel Acuňa, Mike Deodato Jr., Humberto Ramos, Dale Keown, Amanda Conner a ďalší.

Nová séria Star Wars je pre fanúšikov ságy absolútnou povinnosťou a bežným čitateľom taktiež neublíži. Dúfajme, že po tomto fenomenálnom štarte zostane duo Aaron/Cassaday vo svete Star Wars čo najdlhšie a že sa sérii bude dariť.


Star Wars
Píše: Jason Aaron
Kreslí: John Cassaday
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2015


20. januára 2015
Marek "Keram" Barányi