Komiks - Secret Wars: Agents of Atlas

Nech žije anarchia

Secret Wars - Agents of Atlas 01-000
Secret Wars variant

Kedysi dávno, keď sa Marvel Comics nazývali Timely Comics a Stan Lee bol scenáristicky v plienkach, vznikalo mnoho komiksových postáv, ktoré sú pre dnešných čitateľov veľkou neznámou. Takže keď v dnešnej dobe potrebujete nejaký originálny príbeh, stačí sa pohrabať v archíve a resuscitovať postavy zo zlatého veku komiksu, keď boli hrdinovia čestnejší než skautíci a na zlosynov nemal ani krpatý diktátor. Tak sa zrodil tím Agents of Atlas.

Tím mal debut v roku 2006 a vznikol klasickou zápletkou „stalo sa to, ale nikto o tom nevedel“. V roku 1958 trebalo zachrániť prezidenta Dwighta D. Eisenhowera, ktorého zajal zlosyn Yellow Claw. Vodcom tímu bol agent F.B.I. Jimmy Woo a jeho spolubojovníci boli Venus (siréna), Marvel Boy (nadľudské schopnosti má vďaka zápästným páskam z planéty Urán), Namora (sesternica Sub-Marinera), M-11 (robot) a Gorilla-Man (telo gorily, myseľ človeka). Tímu sa prezidenta podarilo zachrániť, ale vláda rozhodla, že verejnosť nie je naň pripravená.

Z Jimmyho Wooa sa stal dôstojník organizácie S.H.I.E.L.D. a od tej chvíle mal o zábavu postarané. Na istý čas bol hospitalizovaný, získal späť mladosť, odhalil v tíme zradcu a celá tá vec s Yellow Clawom sa udiala v skutočnosti inak, ako sa zdalo. Okrem toho sa jeho tím zapojil do eventov Secret Invasion, Fear Itself a Dark Reign. Počas nových Tajných vojen sa podarilo na Battleworlde prežiť aj Jimmymu Wooovi a jeho tímu a teraz sa predstavujú novej generácii čitateľov.

Metropolitia je jedno z mnohých miest pod nadvládou Baróna Zemo. Jeho obyvatelia vyrábajú zbrane pre Battleworld a žijú v neustálom strachu. Ich dennou rutinou je pracovať, spať, pracovať, spať a ak niekto z nej vypadne, dostane ho do rúk S.H.I.E.L.D., organizácia kedysi pracujúca pre ľudí. Teraz pre ľudí pracuje tajná organizácia nazývaná Atlas Foundation. Zachraňovali ľudí pred Zemovými experimentmi a nik ich nedokázal lapiť. Až doteraz.

Jimmy Woo je nezvestný a prioritou riaditeľa S.H.I.E.L.D.u Phila Coulsona je nájsť ho. Pretože aj keď pracuje pre Baróna Zema, kope za tých dobrých. Problémy pre Atlas začali po tom, ako oslobodili tristo ľudí, ktorí boli proti svojej vôli prevážaní vlakom do Zemovho zámku. Akcia bola naplánovaná výborne, vykonanie takmer výborné. Zemo zistil, kto sú jeho nepriatelia, a rozhodol sa zasiahnuť. No jeho motivácia je oveľa komplikovanejšia než iba obyčajná pomsta.

Tento príbeh je one-shot, tak ako Hank Johnson: Agent of HYDRA a podobne ako ten komiks, aj tento by si zaslúžil aspoň minisériu. Príbeh má nielen sympatické hlavné postavy, ale aj reálie sú krásne orwellovsky dystopické – a každý má rád dystopické príbehy. Keďže má komiks iba tridsať strán, bolo treba príbeh vyrozprávať čo najefektívnejšie, a to sa scenáristovi Tomovi Taylorovi a kresličovi Steveovi Pughovi podarilo na jednotku.

Ak na pochopenie príbehu nemusíte mať načítané predchádzajúce príbehy o hrdinoch, ktorí sú menej známi než Avengers a X-Men, tak ste odviedli výbornú prácu. Taylor behom dvoch strán vysvetlí, o čo ide, a potom je čas na akciu. A tej je viac než dosť. Barón Zemo je diktátor a slúžia mu nielen agenti S.H.I.E.L.D.u, ale aj Zbrane X (komplet s vymazaným pudom sebazáchovy a helmou à la Wolverine) aj vlastná rodina.

Kresba Stevea Pugha je krásne čistá, bez prehnaného tieňovania a detailná dosť na to, aby každá postava bola jasne rozoznateľná. Ak vám je meno kresliča povedomé, blahoželám, potľapkajte sa po pleci alebo inej časti tela. Steve Pugh sa totiž podieľal nielen na dvoch sériách komiksu Animal Man, ale aj na minisérii Preacher: Saint of Killers (u nás vydané v Preacher: Pradávná historie).

Secret Wars: Agents of Atlas je výborný one-shot, ktorý mal dostať oveľa viac priestoru. Odporúčam novým aj ostrieľaným čitateľom, ktorí chcú skúsiť dystopický príbeh od Marvel Comics.


Secret Wars: Agents of Atlas
Scenár: Tom Taylor
Kresba: Steve Pugh
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2015


3. novembra 2015
Marek *Keram* Barányi