Komiks: Rumcajs se vrací

Rumcajs se vrací - obálka
Rumcajs_vs_alien01
Rumcajs - postavy

Mimozemskí lovci so zaslúžilým označením predátori a uslintané krvilačné beštie, známejšie ako votrelci, patria bez akýchkoľvek pochybností k najznámejším potvorám vo vesmíre. Stretnúť ste sa s nimi mohli hlavne vo filmoch, knihách a komiksoch. A pravdepodobne ich ešte párkrát stretnete. Či pôjde o také kultové záležitosti, ako tie, ktoré sprevádzali ich vznik, je samozrejme otázne, no mnohí v tom máme po posledných filmoch celkom jasno. To samozrejme nemusí znamenať, že nás votrelci a predátori nemôžu znovu milo prekvapiť. Ich najväčším zlomovým momentom v kariére bolo vzájomné stretnutie v komikse a odvtedy sa mlátia hlava – nehlava. Lenže ako by to tak asi vyzeralo, keby sa k nim priplietol ešte niekto ďalší a z úplne iného súdka? Presne túto otázku sa pokúsi zodpovedať český ilustrátor Michal Opitz vo svojej trilógii o Rumcajsovi a návštevníkoch z vesmíru.

Prvý diel komiksu s titulom Rumcajs se vrací možno pokladať za paródiu, čo však ani zďaleka neznamená, že kombinácia hororu s rozprávkou musí dopadnúť ako totálna zlátanina. Práve naopak. Komiks, ktorý vznikol k 50. výročiu slávneho večerníčkového lúpežníka, má totiž to najdôležitejšie. A to je príbeh! Hlavne vďaka nemu sa komiks pohybuje niekde medzi rozprávkou, hororom a rodinnou drámou. Samozrejme, že vtipné hlášky odkukané z rozprávky i samotný vzhľad postáv nepôsobia dospelo, no scény s návštevníkmi z vesmíru potešia i dospelých. Napriek neurčitej vekovej kategórii je komiks prispôsobený hlavne fanúšikom a vzhľadom na nostalgiu pôsobí naozaj zaujímavo.

Zabudnite však na to, že hneď v prvej časti pripravovanej trilógie uvidíte votrelcov vo svojej najhrôzostrašnejšej forme. Tú bohužiaľ Michal Opitz prenechal ďalším dielom. Dokonca i predátori sa tu len mihnú. Čo však bude s nimi, je otázne. Prvý zošit, sústreďujúci sa hlavne na postavy z večerníčka, približuje čitateľom súčasnú situáciu v rodine lúpežníka Rumcajsa (po našom Rumpeľ). V skratke: jeho manželka Manka je už po smrti a z Cipíska (alebo ak ste vyrástli na Ciášikovi) je starosta Ječína s vlastnou rodinou a problémami.

Michal Opitz pripravil svojim hrdinom naozaj krušné chvíle. Najprv pád predátorskej vesmírnej lode, potom votrelci a nakoniec zvierací obyvatelia lesa, vrátane senilného grófa. Nebude núdza o humor ani o drastické scény, i keď tých sa objaví pomenej. Pravdupovediac vlastne ešte stále ide o rozprávku na dobrú noc, i keď po tej, akú vám chce vyrozprávať autor, by deti len ťažko zaspali. Na 24 stránkach nemožno čakať veľké zázraky, no verím, že príbeh odštartoval správnym smerom. Kde a akým tempom, to sa ukáže až neskôr. Za seba musím ale povedať, že stretnutie votrelcov s Rumcajsom a predátorom prebehlo nad moje očakávania a scenár zvíťazil nad ilustráciou, čím si autor zaslúžil moju pozornosť.

A pozor! V komikse sa okrem iného vyskytujú aj stránky plné osvieženia v podobe reklám na neexistujúce večerníčkovské komiksy (Včelí medvídci: Hmyzí války č. 27, Maxipes Fík a Maxikočka Datle č. 11), ako aj na lego figúrku slávneho lúpežníka.

Veľká škoda, že túto raritu vydal Michal Opitz vlastným nákladom v počte 150 kusov. Ja som si toho svojho uchmatol na tohtoročnom Crewcone 2017, tak ako veľa ďalších. Autor dokonca každý výtlačok očísloval a podpísal, čím potešil srdce nejedného fanúšika.

Nezúfajte. Pokiaľ máte záujem zadovážiť si tento komiks, navštívte blog Michala Opitza, napíšte mu alebo si rovno počkajte na celú trilógiu, pretože existuje istá možnosť, že vďaka crowdfundingi by sa mohol dostať k širšej verejnosti. V opačnom prípade si autor nájde miesto pre svoju paródiu na inom a dostupnejšom mieste.


Rumcajs se vrací
Komiks
Autor: Michal Opitz
Vydanie: vlastný náklad
Rok vydania: 2017


11. augusta 2017
William Nay