Komiks: Revenge

Pomsta chutí najlepšie

Revenge 001
Revenge 002-000

Nerdi a geekovia sa ukrývajú v každom z nás. Aj v celebritách. Vin Diesel a Judi Dench spolu hrávajú Dračák, Stephen Colbert je posadnutý tvorbou J. R. R. Tolkiena, Mila Kunis kedysi aktívne hrávala World of Warcraft, Robin Williams hráva MMORPG, číta komiksy a miluje konzolové hry (dokonca pomenoval svoju dcéru Zelda) a Nicolas Cage sa preslávil ako muž milujúci komiksy natoľko, že vlastnoručne pochoval istú nemenovanú komiksovú postavu.

Medzi týchto celebritných nerdov a geekov patrí aj kontroverzný moderátor Jonathan Ross. Jeho zbierka komiksov sa počíta na desiatky tisícok, je blízkym priateľom Marka Millara (Kick-Ass) a dokonca natočil pre BBC dokument o Steveovi Ditkovi. V roku 2011 začal fušovať aj do písania komiksov. Jeho debutom bola miniséria Turf, noirový príbeh o upíroch. O rok neskôr malo premiéru prvé číslo komiksu America´s Got Powers pojednávajúce o superhrdinskej televíznej šou. Tento rok sa nám Ross trochu odtrhol z reťaze a splodil štvordielny príbeh nazvaný Revenge.

Griffin Franks nebol tá najväčšia hviezda Hollywoodu, ale darilo sa mu. Vo svojich filmoch stvárnil kovbojov, zabijakov, intergalaktických detektívov a hlavne Charlieho Winnera, muža zvaného Revenger. Ale čas sa nezastaví pre nikoho a Griffin sa ocitá na zozname céčkových hercov a dôchodcov. Jeho dni slávy sa skončili a po kariére zostal iba zvetraný zápach. No potom dostal šancu na veľkolepý návrat.

Filmovému štúdiu totiž došli nápady, a tak sa rozhodli, že natočia remake filmu Revenger. Bez Griffina. Predsa len má už sedemdesiatdva rokov a v hereckej brandži je dinosaurom. Našťastie pre neho, jestvuje istý chirurgický zákrok, ktorý by mu mohol vliať do žíl novú, mladú krv. Kompletná transplantácia kože a tým aj revitalizácia tela. No nie každý je nadšený z plánov legendárneho herca. Hlavne jeho blízki nie.

Samotná premisa nie je nijako originálna, to je pravda. V dnešnej dobe sa starší herci pokúšajú prežiť tým, že účinkujú vo filmoch, ktoré sú pod ich úroveň. Prípadne natočia filmy, ktorými chcú dať najavo svetu, že ešte stále nepatria do starého železa. Griffin Franks patrí do starého železa. Definitívne. A je to hajzel a kurevník. Prečo by mu teda mal čitateľ fandiť? Tak ako väčšina ľudí, aj Griffin sa na staré kolená pokúša odčiniť, čo v živote pokazil, a to ho robí sympatickým.

Revenge je ďalším dôkazom, že Jonathan Ross vie, ako na čitateľov. Tentoraz vytasil zvrátenosť a oháňa sa ňou šikovnejšie než Jan Žižka ľahkým guľometom. Zvrátenosti je tu viac než dosť, od strhávania tváre zaživa, implantovania rohov do lebky, prišitia dobermanovej tváre na tvár človeka a podobné srandy. A keďže ide o film z prostredia filmového biznisu, dočkáme sa aj cameo niekoľkých filmových hviezd.

Kresbu dostal na starosti Ian Churchill, vďaka čomu je príbeh ešte viac zvrátenejší. Churchill si totiž pri kreslení dáva záležať na detailoch, takže čitatelia nie sú ochudobnení o žiadne detaily krutého zaobchádzania s hlavnými a vedľajšími postavami. Na druhej strane, keby scenár preniesol na papier niekto iný, Revenge by bol príjemnou čiernou komédiou. Takto je to čistokrvný príbeh o pomste.

Ak máte chuť na zvrátený komiks, v ktorom príde muž o svoju identitu a sekunduje mu trpaslík nápadne podobný Peterovi Dinkleagovi, neváhajte. Táto miniséria stojí za pokus, ak sa chcete iba jednorázovo zabaviť. V tomto komikse žiadne životné múdra nenájdete, iba čistý a ničím neriedený príbeh o pomste.


Revenge

Píše: Jonathan Ross
Kreslí: Ian Churchill
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2014


8. júla 2014
Marek