Komiks: Rasputin

Šialený mních

Rasputin 001-000

Každý pozná príbeh Grigorija Jefimoviča Rasputina, ktorý sa z obyčajného mystika prepracoval na post lekára vládcov z dynastie Romanovcov. Jeho vplyv na cára Mikuláša II bol taký veľký, až začal spôsobovať problémy, čo viedlo ku Rasputinovmu násilnému zosadeniu. Rasputin bol otrávený, zastrelený, ubitý a utopený. Ale nezabudnutý. Stal sa legendou.

Rasputin sa stal, podobne ako iní ľudia preslávení odpornými činmi, obľúbenou témou umelcov. Z miesta jeho vraždy, vinnej pivnice, sa stala turistická atrakcia a jeho životný príbeh bol adaptovaný na divadelných doskách, filmových plátnach aj televíznych obrazovkách. Objavil sa v animovanom filme Anastasia z roku 1997 a pre fanúšikov komiksu ho stvárnil Karel Roden v adaptácii komiksovej série Hellboy. Vydavateľstvo Image Comics nám tento rok predstavilo svoju verziu udalostí obklopujúcich Rasputinov život.

Začína sa to koncom. Vo vinnej pivnici, v ktorej bol Grigorij Jefimovič Rasputin neúspešne zavraždený. Či skôr bude. Rasputin totiž vie, čo má pre neho osud prichystané. Vie, že sa ho jeho najbližší priatelia pokúšajú zavraždiť. Pravdepodobne otráveným vínom. Ale taký je už život. Treba ho prijať, aký je, v celej jeho odpornosti. Mladý Rasputin nemal šťastné detstvo. Jeho otec bol veľký, silný a odvážny, ale aj hrubý a násilnícky.

S Rasputinom sa nemaznal, ani s jeho matkou. Našťastie pre ňu dokáže jej syn liečiť zranenia obyčajným dotykom. Ale každé zlo je raz potrestané. Rasputinov otec bol veľký, silný a odvážny, no našiel sa niekto, kto ho veľkosťou, silou a odvahou prekonal. Bol to medveď, ktorého prilákal pach čerstvo ulovených rýb. Keď bolo po všetkom, Rasputin sa rozhodol vyliečiť medveďa a nie svojho otca. V tej chvíli si uvedomil jednu vec: Jedného dňa z neho bude veľký a vplyvný muž.

Ako sa píše na druhej strane prvého čísla, tento príbeh je založený na takmer pravdivých udalostiach. Rasputin je fascinujúcou témou. Ruský sedliak, ktorý sa prepracoval k reputácii šialeného mnícha a pomocou mágie a liečiteľských schopností ovplyvnil cára a vládu? To znie až neuveriteľne. Všetky príbehy o ňom sú také fantastické, až človek nevie rozlíšiť pravdu od povier.

Scenárista Alex Grecian a kreslič Riley Rossmo sa zahrali na psíka a mačičku. Zobrali tie najznámejšie a najzaujímavejšie fakty o Rasputinovi, vhodili ich do hrnca, pomiešali a vznikol komiksový Rasputin. Grecian sa rozhodol, že bude rozprávať príbeh od detstva mladého Grigorija, nie od chvíle, keď už mal pod palcom panovníka. A je to krásne vyrozprávaný príbeh plný historickej fikcie a špionáže.

Grecian chcel tento príbeh pôvodne zverejniť ako knihu, ale keď sa s o svojím úmyslom zveril kresličovi Rossmovi, ten sa rozhodol, že si na Rasputina urobí čas. Grecian a Rossmo už totiž spolupracovali na výbornej sérii zvanej Proof a teraz mali šancu opäť sa na niečom podieľať spoločne. Samotná kresba je výborná a stvárnenie je na jednotku. Príbeh mladého Rasputina je krásne rozkreslený a s minimálnym slovným sprievodom.

Čítať prvé číslo je ako sledovať rozfázovaný animovaný film alebo storyboard. Rossmova kresba je veľmi efektívna a využitie farieb je perfektné. Výborne sa mu podarilo zachytiť Rasputinovu záhadnosť a krásne od seba odlíšil plejádu hlavných postáv.

Rasputin je komiks, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. Veľmi dobre napísaný, nakreslený a hlavne je tu sympatický hlavný hrdina. Šialený mních pľujúci jednu kliatbu za druhou sa zatiaľ nekoná. Tu máme iba mladého muža, ktorý vie, čo chce a urobí pre to čokoľvek.


Rasputin
Píše: Alex Grecian
Kreslí: Riley Rossmo
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2014


25. novembra 2014
Marek „Keram“ Barányi