Komiks: Punks

Totálna pakáreň

Punks - The Comic 001-000
punks variant

Niekedy mi stačí fakt málo na to, aby ma nejaký komiks zaujal. Napríklad veta: „Pes, Lebka, Päsť a Abe Lincoln žijú v dome, rozbíjajú si držky a vzájomne sa ponižujú.“ To znie ako totálna pakáreň hodna pozornosti. Aj keď nás pred čítaním tohto komiksu varovali samotní autori. Konkrétne slovami: „Ak viete, čo je pre vás dobré, nečítajte tento komiks. Nikdy.“ No, nie nadarmo sa vraví, že zakázané ovocie chutí najlepšie. Tak sa mrknime Punks na plomby.

V dome našich hrdinov je živo. Pes má pre priateľov dôležitú správu, ale tí na neho nemajú čas ani záujem ho počúvať. Lenže Pes je známy svojou neodbytnosťou, a tak mu dá Lebka ultimátum zahŕňajúce Psove gonády. Samozrejme, že Lebka Psa nakoniec patrične strestá, ale Psove gonády zostanú v bezpečí vďaka jeho Wundergatiam. To však Lebku neodradí. Jeho cieľom je dostať sa k Psovým gonádam a on svoj cieľ dosiahne.

Výsledok konfliktu? Pes zarazený do plafónu alá Tom Hanks a príchod jeho priateľky. Totálne spoločenské faux pas. Priateľka si veľmi rýchlo urobí vlastný názor na Lebku, Päsť, Abea Lincolna a Psove Wundergate. Medzitým sa Pes zarazený do plafónu snaží vyriešiť problémy s miestnymi škriatkami. Pes totiž jedného z nich v amoku zabil. Čo bola riadna chyba, keďže šlo o Larryho, živiteľa rodiny škriatkov bývajúcich v podkroví. A klan nasratých škriatkov je desivejší, než by ste si mysleli.

Tento komiks je naozaj absolútne totálna pakáreň a jeho tvorcovia Joshua Fialkov a Kody Chamberlain museli pri jeho tvorbe spotrebovať veľa lepidla. Doslova, pretože celý komiks vyzerá ako jedna veľká žiadosť o výkupné. Čo pridáva riadnu dávku originality k už tak neuveriteľnému počinu. Ak ste o pôvodnom komikse nikdy nepočuli, ani sa niet čomu diviť. Punks bol totiž vydávaný na pokračovanie na stránke MTV Geek a slávil u čitateľov veľký úspech.

Čo oboch autorov prinútilo, aby sa vrátili ku projektu, ktorý naštartoval ich kariéry? Zmena na komiksovom trhu. Čitatelia chcú skúsiť niečo nové a neobvyklé, neboja sa riskovať. A nie je nič čudnejšie než Punks. Stvárnenie je síce zvláštne, ale krásne vystihuje to, čo sledujete na stránkach. Samotné postavy majú napriek svojej čudnosti neskutočné čaro.

Päsť je vlastne iba mužská postava, ktorá má namiesto hlavy päsť a rozpráva štýlom Kojota Wilyho z Looney Tunes (v ruke drží tabuľku so svojím textom). Lebka je Ghost Rider na dôchodku (a pravdepodobne na drogách) posadnutý sexom, násilím a pyromániou. Pes je večný smoliar, ktorý má mentalitu… no, psa naháňajúceho nikdy nehodenú loptičku. A Abe Lincoln je jednoducho klasický dobráčisko, ktorý náhodou žije s Päsťou, Psom a Lebkou. Plus, malé cameo má aj Tom Hanks z filmu Dom za všetky peniaze.

Musím povedať, že tento komiks je pri lavíne neustále recyklovaných príbehoch superhrdinov príjemnou zmenou. Sami autori dokonca opisujú Punks ako kompliment superhrdinstvu. Jestvuje snáď lepší kompliment než štvorica debilov, ktorý sa mlátia do gonád? Pravdepodobne nie.


Punks
Píše: Joshua Fialkov
Kreslí: Kody Chamberlain
Rok vydania: 2014
Vydáva: Image Comics


21. októbra 2014
Marek "Keram" Barányi