Komiks: Prometheus - Fire and Stone

Návrat na LV-233

Prometheus - Fire and Stone 001-001
Prometheus - Fire and Stone 001-001 variant

Prometheus bol, je a bude jeden z najväčších filmových prúserov a nezachráni to ani tvrdenie, že sa príbeh odohráva v inom filmovom vesmíre, v inej realite, alebo že ide o reštart. Ak na pochopenie príbehu musíte napísať trojstranovú esej, tak ten príbeh asi nie je veľmi dobrý. No, ako vraví klasik, čo bolo, bolo, terazky tu máme komiks Prometheus: Fire and Stone.

Dvanásty január, rok 2219. Po dvojročnom kryospánku sa prebudila posádka vesmírnej lode zvanej Geryon. Kapitánkou je Angela Fosterová, ktorá sa rozhodla navštíviť planétu LV-233. Presvedčila svojich ľudí, že na menovanej planéte nájdu havarovanú vesmíru loď a že za nulové riziko si riadne privyrobia. Klamala. V skutočnosti chce zistiť, čo sa v roku 2094 stalo s Peterom Weylandom a kto boli jeho záhadní Inžinieri.

Ľudstvo si totiž zaslúži poznať pravdu. No aj kapitánku prekvapilo, keď na mieste určenia našli namiesto púšte malú džungľu a v nej funkčný ekosystém. Od mravcom podobných chrobákov až po niečo ako opice. Na niektorých miestach sa dokonca nachádzali jazierka akéhosi čierneho oleja. Kapitánka Fosterová začína pomaly ale isto pochybovať o tom, či pristáli na správnej planéte.

Musím povedať, že tento príbeh je oproti príbehu filmového Prometheusa plný príjemných zmien. Všetko nasvedčuje tomu, že spoločnosť Weyland-Yutani sa poučila a už nie je plná idiotov. Za prvé, posádka nemá iba jednu vesmírnu loď, ale štyri (jednu hlavnú a tri menšie). Majú viac ako jedného syntetika (alebo ak chcete androida), všetci sú ozbrojení a viac než schopní robiť logické závery. A zatiaľ si nikto nedal dole helmu, pretože „veril“ v seba samého.

V podstate ide o rovnaký vzorec, aký bol použitý pri filme Predators. Nový príbeh s odkazom na udalosti odohrávajúce sa pred desiatkami rokov. Zatiaľ som so scenárom Paula Tobina nadmieru spokojný. Vďaka Tobinovi si hlavné postavy obľúbite a nesprávajú sa, ako keby mali v hlavách nasrané. A ešte sú aj zaujímavé. Kapitánka Fosterová má vlastnú agendu, astrobiológ Francis sa pokúša nájsť liek na svoju chorobu a syntetik Elden je tak trochu zvláštny.

Kresba Juana Ferreyra je absolútne perfektná a výborne zachytáva atmosféru mimozemského sveta. Nehovoriac o tom, že jeho kresličský štýl je krásne detailný, ako ste už mohli vidieť v komiksových sériách Colder, Rex Mundi a Falling Skies.

Vydavateľstvo Dark Horse svojou minisériou Prometheus: Fire and stone nešliaplo vedľa, ako som sa obával, skôr trafili do čierneho. Ak bude zbytok príbehu taký napínavý a dobre napísaný ako prvý diel, máme sa na čo tešiť. A ak vás nezaujíma príbeh spojený s filmom Prometheus, stačí si počkať na chystané minisérie Aliens, Predators alebo AVP.


Prometheus: Fire and Stone
Píše: Paul Tobin
Kreslí: Juan Ferreyra
Vydáva: Juan Ferreyra
Rok vydania: 2014


23. septembra 2014
Marek