Komiks – Parker: Lovec

parker-lovec

Knihy o Parkerovi patria ku klasike hard boiled literatúry. Konkrétne Lovec patrí aj vďaka filmovým adaptáciám k asi najznámejším dobrodružstvám tohto netradičného hrdinu. Súčasne je to aj jeden z najikonickejších príbehov o pomste. Parker k nám teraz prichádza v komiksovom stvárnení a nechce nič iné než svojich štyridsaťpäťtisíc…

Parker si žije svoj jednoduchý život. Párkrát do roka urobí nejaký kšeft a potom si užíva v rôznych letoviskách, popíja v drahých hoteloch, miluje sa so ženou, „ktorej spoločnosť mu vyhovuje“, až kým stav účtu opäť nepripomenie, že je čas na ďalšiu fušku.

Lenže nech ste akokoľvek opatrní, napokon vždy narazíte na hyenu, ktorá potrebuje aj váš podiel z koristi. A keď vám okrem peňazí ukradne aj manželku, je najvyšší čas na pomstu. Teda, ak vôbec prežijete, pretože v Parkerovom svete sa olovom nešetrí.

Vydavateľstvo Crew nám prináša Lovca s (trochu mätúcim) označením Kniha první (keďže aj samotný komiksový román je vo vnútri delený na klasické knihy 1–4). Ide však o uzavretý príbeh, tvorcovia českého vydania nám len zrejme chceli naznačiť, že by mohli prísť aj ostatné Parkerove eskapády.

Komiks je v serióznej viazanej väzbe s prebalom, vytlačený na kvalitnom hrubom papieri. Minimalistická kresba v kombinácii s čiernou a modrou farbou vytvárajú skvelú atmosféru. Určite by som sa však vyhol porovnávaniu so Sin City, kde Miller pracuje s úplne odlišným prístupom k detailom, akcii i tvoreniu príbehu samotného. Cookov štýl je osobitý a podmanivý, i keď občas niektoré postavy pôsobia trochu komicky ako z nejakého stripu. Na druhej strane tak ale nikdy nemáte problém rozoznať jednotlivých hrdinov (či skôr gaunerov).

Temná atmosféra je funkčná, avšak viac ako klasický film noir komiks pripomenie šesťdesiatkové a sedemdesiatkové krimi trilery (Chyťte Cartera, Samuraj, Francúzska spojka…). Parker: Lovec zaujme aj osobitým využívaním „voice overu“. Príbeh je miestami vyslovene obrazový (úvod), občas netradične opisný (retrospektívy). Aj preto málokedy výraz „komiksový román“ sedí lepšie než tu.

Kvôli štýlovému spracovaniu komiksu treba pretrpieť občasnú horšiu čitateľnosť čierneho textu na modrom pozadí. Do budúcnosti by možno stálo za zváženie aspoň pomiestne použitie svetlého písma (rovnako ako je tomu pri čiernom podklade), aby čitateľa zbytočne nerozptyľovalo lúštenie písmeniek.

Lovec bol predlohou pre Gibsonovu Odplatu. Respektíve pre Gibsonovu (Payback) i Helgelandovu (Payback: Straight Up) Odplatu, keďže vznikli hneď dve skvelé verzie tohto filmu. (Producent s režisérom nemusia vždycky dospieť k zhode.) Vďaka tomu je celkom zaujímavé sledovať ako sa filmové adaptácie s tou komiksovou prelínajú a vzápätí vzďaľujú. Ak k tomu prirátame Odplatu (Point Blank) z roku 1967, máme úžasnú možnosť porovnávať spôsoby prerozprávania rovnakého príbehu.

Je pravda, že komiks bol prvý, kde autor literárnej predlohy povolil použitie pravého mena hrdinu – Parker. Kým však došlo k jeho tuzemskému vydaniu, stihli sme už uvidieť aj filmového Parkera s Jasonom Stathamom (Parker, 2013). Paradoxom je, že kým šlo o Portera (Mel Gibson) a Walkera (Lee Marvin) vznikli o čosi výraznejšie filmy.

Aktuálna komiksová verzia Lovca šikovne kombinuje prvky filmových adaptácií. Pulpový príbeh v artovom obrazovom stvárnení funguje vynikajúco a určite si zaslúži vašu pozornosť. Aj v prípade, že základ príbehu poznáte, stále je v ňom čo nové objavovať.

Knihu Parker: Lovec si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Parker: Lovec
Scenár, kresba: Darwyn Cooke
Predloha: Richard Stark
Vydavateľstvo: Crew
Počet strán: 144 strán
Väzba: pevná s prebalom
Rozmer: 160×235 mm


22. septembra 2016
Martin Kochlica