Komiks: Outcast

Temnota prichádza

Outcast 001-000

Robert Kirkman je nezastaviteľný. Keby chcel, mohol by prácu scenáristu zabaliť, podobne ako Todd McFarlane (Spawn), a donekonečna dojiť fanúšikov. Seriálu The Walking Dead sa darí viac než dobre a sú s ním spokojní aj zarytí fanúšikovia komiksovej predlohy (niektorí viac, iní menej). Jeho najznámejšie komiksové série na pokračovanie, The Walking Dead (príbeh už chvíľami stráca čaro) a Invincible (Kirkman sa opäť utrhol z reťaze a stojí to za to) sú stále úspešné a veľmi dobre sa predávajú. Ale to mu nestačí.

Kirkman sa tentoraz zameral na posadnutie démonmi a exorcizmus. Položil si otázku (tak ako to urobil pri The Walking Dead): Čo bolo po tom? Čo sa stane s človekom po úspešnom exorcizme, keď jeho telo opustí Satan? Čo nasleduje, keď posadnutý prestane hrýzť ľudí ako Luis Suarez a grcať hrachovú polievku? Na tieto otázky nájdeme odpoveď v najnovšej kirkmanovke zvanej Outcast.

S Joshuom Austinom niečo nie je v poriadku. Jeho matka to zistila vo chvíli, keď si Joshua namiesto zemiakových lupienkov začal pochutnávať na svojich prstoch. Okrem toho začal levitovať nad posteľou a byť citlivý na slnečné svetlo. Pani Austinová urobila to, čo bolo najrozumnejšie: Zavolala reverenda Andersona. No ani ten nevedel pomôcť a jediné, čo exorcizmom dosiahli, bol výsmech.

Našťastie reverend pozná niekoho, komu sa stalo niečo podobné. Kyle Barnes je muž na absolútnom dne. Žije sám, zanedbaný, bez rodiny, práce a priateľov. Z vlastnej vôle sa stal vyhnancom. Jediným kontaktom so svetom mu je sestra Megan. Tá ho núti chodiť na nákupy a rodinné návštevy, kde nie je veľmi vítaný. Kyle totiž pred rokmi urobil niečo zlé. No teraz mu osud ponúka možnosť odčiniť to.

Ako som už písal, Kirkman stavia celý príbeh Outcast na myšlienke, čo sa deje s ľuďmi po úspešnom exorcizme. V príbehu krásne naznačil, čo sa stalo Kyleovi Barnesovi a že sila, ktorá sa ho kedysi zmocnila, na neho nezabudla. Pokiaľ ide o vyháňanie diabla, zabudnite na nejaké extrémy à la film Exorcista. To, čo uvidíte v príbehu, by sa dalo prirovnať k skutočným prípadom exorcizmu. Žiadnu hrachovú polievku ani otáčanie hlavy o stoosemdesiat stupňov tu nenájdete. Aspoň zatiaľ nie. Pri Kirkmanovi človek nikdy nevie.

Zaujímavosťou je, že Kirkman píše simultánne scenár k Outcastu komiksovému aj seriálovému. A podobne ako pri seriáli The Walking Dead aj seriálové Outcast sa bude zhodovať s komiksovou predlohou na päťdesiat percent. Takže si na svoje prídu čitatelia komiksov aj diváci. O stvárnenie temnej a ponurej atmosféry sa postaral výborný Paul Azaceta, ktorého kresbu ste mohli vidieť v minisériách B.P.R.D., Punisher Noir, Graveyard of Empires a sérii The Amazing Spider-Man. Jeho strohý a temný štýl kresby dokonale sadne ku Kirkmanovmu príbehu.

Prvé číslo Outcast zaujalo. Nielen rozsahom (takmer päťdesiat strán), ale aj zaujímavo podaným príbehom, sympatickými hlavnými postavami a štruktúrou príbehu (prelínanie minulosti s prítomnosťou). Na predčasné závery je ešte priskoro, ale ruku na srdce: toto je Robert Kirkman. Na čo ten chlap siahne to stojí za prečítanie. Hlavne ak sa jedná o komiksové série na pokračovanie.


Outcast
Píše: Robert Kirkman
Kreslí: Paul Azaceta
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2014


1. júla 2014