Komiks: Oh, Killstrike

Pomsta bude moja

Oh, Killstrike 001-000
Oh, Killstrike 001-003

Deväťdesiate roky boli pre komiksy zvláštnym obdobím. Všetko bolo extrémne. Takmer každý mal kybernetickú končatinu, kožený kostým so stovkami vreciek, cerili sa zuby, prsili sa prsia, napínali sa svaly a superhrdinovia po sebe neustále vykrikovali. Nehovoriac o kresebnom štýle napodobujúcom Jima Leeho (v lepšom prípade) alebo Roba Liefelda (v horšom prípade). Práve tejto ére hrdinov väčších než sám život je venovaná nová miniséria Oh, Killstrike.

Jared miluje komiksy. Či skôr miloval komiksy. Akosi na ne už niekoľko rokov nemá čas. Život mu nadelil priateľku, z ktorej sa stala manželka, a s tou splodil dieťa. Komiksy museli byť odsunuté na druhú koľaj a peniaze sa míňali na plienky, jedlo, nájom a účty. No komiksy si našli cestu späť do Jaredovho života. Konkrétne prvé číslo zabudnutej komiksovej série Killstrike. Ľudia sú zaň ochotní dať až stotisíc dolárov.

Nie že by ten komiks bol dobrý. Killstrike bol jeden z najhorších komiksov aké kedy vznikli. Ľudia sa ho hromadne zbavovali a vďaka tomu sa z neho stala rarita. Dobrou správou je, že Jared má prvé číslo série Killstrike schované na povale svojho rodného domu. Tou zlo je, že Killstrike naozaj existuje. Stačilo, aby Jared otvoril komiks a z jeho stránok vystúpil dvojmetrový svalnatý kolos, túžiaci po pomste. Jared tak ľahko svoje peniaze nedostane.

Uznávam, že téma nie je nijako originálna, ale samotné stvárnenie je perfektné. Jared je jeden z tých namyslených fanúšikov komiksu, ktorí majú radi komiksy, ale aj ich neskutočne kritizujú a dávajú si záležať na tom, čo čítajú. Takže keď zistí, že jeden z jeho komiksov, ktoré neznáša, má veľkú cenu a musí sa vyrovnať s Killstrikeom, ktorý je esenciou hrdinov z deväťdesiatych rokov, dochádza k vtipným situáciám.

Keď už je reč o Killstrikeovi, pri pohľade na obálku prvého čísla mi bolo hneď jasné, koho paródiou presne je. Dvojmetrová väzba s nesprávne nakreslenými proporciami, kybernetickou rukou a puškou väčšou než priemerný človek? Nathan Summers alias Cable ako vyšitý. Stačí si vygoogliť obálku Cable & Deadpool #1 a určite mi dáte za pravdu. Vidno, že scenárista Max Bemis vie o komiksoch viac než by chcel.

Bemis sa u čitateľov presadil zatiaľ iba ako scenárista výbornej série Evil Empire, ale mám pocit, že svojim parodovaním padne niekomu v Marvel Comics do oka a dostane na hranie „nového“ Deadpoola alebo niekoho podobne psychicky narušeného. Písanie komediálnych situácií a dávkovanie vtipov v primeranom množstve mu totiž jednoznačne ide.

Komediálne elementy perfektne prezentuje svojou neobvyklou kresbou Logan Faerber. Podobne ako Bemis nie je veľmi známy. Zatiaľ sa presadil komiksovými spracovaniami seriálov Adventure Time a Bravest Warriors, ako aj perfektnou päťdielnou minisériou The Cartoon Guidebook to Absolute Failure. No práve jeho neobvyklá kresba výborne vystihuje absurditu samotného príbehu.

Komiksy majú baviť a Oh, Killstrike spĺňa svoj účel na sto percent. Zabaví vás absolútne výborne. Ak chcete pri všetkých tých tajných vojnách, depresívne temných príbehoch a bojoch za pravdu, spravodlivosť a americký spôsob života trochu vypnúť, táto miniséria je pre vás.


Oh, Killstrike
Píše: Max Bemis
Kreslí: Logan Faerber
Vydáva: BOOM! Studios
Rok vydania: 2015


26. mája 2015
Marek "Keram" Barányi