Komiks: Nixon´s Pals

Život je sviňa

Nixon's Pals-000
Nixon's Pals-102

Každý vie, že superzlosynovia radi robia problémy. Čo je celkom logické, keďže sú to zlosynovia. A keď majú superschopnosti, je na svete problém. Našťastie jestvujú aj superhrdinovia, ktorí zastavia zlosynov a uvrhnú ich do nápravného zariadenia. Alebo ich hodia do Slnka. Ak však superzlosyn skončí vo väzení a prepustia ho za dobré správanie skôr, treba na neho dohliadnuť. Vtedy zavoláte Nixona.

Tým nemyslím bývalého prezidenta Spojených štátov amerických, ale obyčajného sociálneho kurátora. Laicky: človeka, ktorý dozerá na to, aby prepustení zločinci dodržiavali pravidlá a nespôsobovali problémy. Čo je celkom ťažká práca, ak sú vašimi klientmi nadľudské hovädá, proti ktorým vám nič nepomôže. Ale to Nixonovi nezabráni v tom, aby robil svoju prácu svedomito. Možno to bude tým, že mu nič iné nezostáva.

Manželstvo sa mu rozpadá a má niečo ako vzťah so striptérkou, ktorá je zároveň jeho klientka. Nixonov kolega je príjemný asi ako zápal močových ciest a jeho šéf je majstrom buzerácie. Okrem toho má náš hrdina v poslednom čase čoraz čudnejšie sny. V nich sa Nixon nachádza vo vesmíre, kde mu v ústrety letí mimozemský tvor, ktorý zjavne nemá priateľské úmysly. A ešte je tu tá vec s šialeným profesorom a strojom na sny. Jednému by z toho preskočilo.

Tento komiks bol pôvodne vydaný v roku 2008 v čiernobielom vyhotovení. Nové vydanie je takmer identické s pôvodným. Rozdielom je výborný koloring Carlosa Badilla, skicár a galéria postáv. Čudných, až bizarných postáv. Po prečítaní komiksu konečne chápem, že scenárista Joe Casey nepíše zvláštne a bizarné príbehy iba niekedy. On ich píše vždy. Len sa niekedy, keď píše pre veľké vydavateľstvá ako DC a Marvel, musí držať na uzde.

No keď sa dostane pod ochranné krídla Image Comics alebo Wildstorm, pustí fantáziu z klietky a vám sa dostanú do rúk bizarnosti ako Godland, Sex, Automatic Kafka, Charlatan Ball a iné. Nixon´s Pals je podobne bizarné. Posúďte sami. Striptérka, s ktorou Nixon udržuje pomer, nemá tvár. Má iba oči. Teda, namiesto očí má bradavky a tvár, konkrétne dve tváre, má na prsiach. Tie rozprávajú. A jedno z nich je muž a druhé žena. To je celkom bizarné, však?

Nehovoriac o dvojici nadľudsky silných žien, ktoré chcú Nixonovi rozbiť hubu. Jedna z nich je… predstavte si Hulka v kostýme baletky s tangáčmi. Odmyslite si zelenú farbu kože, pridajte mu prsia (zjavné implantáty), vrkôčiky a máte Rumbledoll. Druhou podivnosťou je Dynamoxie, ktorej prednosťou je dvojica turbín. Ktoré má namiesto pŕs. Neviem, čo Joe Casey fajčí, alebo olizuje žaby, alebo papá hríbiky, ale musíte uznať, že niečo také bežný autor nevymyslí.

Svojou dávkou k bizarnosti prispel aj kreslič Chris Burnham, ktorý s Caseym spolupracoval v minulosti. Burnhamova kresba bohužiaľ nesadne každému, keďže niekedy sa jeho kresličský štýl mení z pekného na flákačský. Niečo podobné robieva aj John McCrea (Hitman, Dicks).

Napriek tomu všetkému je Nixon´s Pals výbornou a bizarnou čiernou komédiou. Je to šialený a neskutočne divný príbeh s hlavnou postavou, ktorá vám je sympatická. Navyše, Nixon sa len tak nevzdáva a aj keď ho život zadupe do zeme, vždy sa postaví a vráti sa po ďalšiu nakladačku. Tento komiks je to pravé, ak túžite po bizarnosti a originalite. Odporúčajú tri zo štyroch bradaviek.


Nixon´s Pals
Píše: Joe Casey
Kreslí: Chris Burnham
Rok vydania: 2008, 2015
Vydalo: Image Comics


5. mája 2015
Marek "Keram" Barányi