Komiks: Night of the Living Deadpool

Posledný hrdina

Night-of-the-Living-Deadpool-001-(2014)-(Digital)-(Nahga-Empire)-001
Night-of-the-Living-Deadpool-002-(2014)-(Digital)-(Nahga-Empire)-001
Night-of-the-Living-Deadpool-003-(2014)-(Digital)-(Nahga-Empire)-001

Dvadsiatehode­viateho marca bola ukončená piata séria seriálu The Walking Dead. Prvého apríla bol zverejnený klip, v ktorom Ryan Reynolds v kostýme Deadpoola zneškodnil moderátora zastávajúceho názor, že filmový Deadpool by mal byť mládeži prístupný. Tieto dve udalosti na prvý pohľad nemajú nič spoločné, ale keď to spočítate: zombie plus ukecaný žoldnier plus dvadsaťdeväť plus jedna, dostanete znamenie, ktoré by uznal aj Vatikán. Vesmír mi dal najavo, že je načase mrknúť na Night of the Living Deadpool.

Poznáte to. Vojdete do reštaurácie, kde môžete jesť, koľko zvládnete, prežeriete sa do kómy a keď sa preberiete, všetci sú preč. Presne toto sa stalo Deadpoolovi. Do obrazu ho uviedli noviny Daily Bugle s titulkom „Mŕtvi žijú“ (a podtitulom „Zrejme za to môže Spider-Man“). Ale náš ukecaný hrdina sa nenechá zaskočiť. Nie je predsa idiot. Pred apokalypsou museli byť všade znamenia. Na druhej strane… v poslednom čase niektorí klienti akosi odmietali zomierať.

Nehovoriac o ľuďoch kašľajúcich krv v MHDčke a prostitútkach dávajúcich agresívne cucfleky. A po cintorínoch sa potulovali nejakí bledí občania. Ale možno je to iba náhoda. No teória o náhode sa rozplynie rýchlosťou prdu vo chvíli, keď sa objaví horda zombií a pokúsi sa Deadpoola zožrať. Počas rozšafného vystreľovania mozgov a rozbíjania hláv si utáraný junák všimne dve veci: tieto zombie nechcú byť zombie a ich slovník obsahuje viac slov než obyčajné „Mozgy!“. Je to čudné.

Áno, je to čudný príbeh. Ale čo iné sa dalo od komiksu s Deadpoolom čakať, však? A keďže Deadpool je majster v búraní štvrtej steny a parodovaní, nájdeme veľa odkazov na filmy s zombie tematikou. Noviny s titulkom „Mŕtvi žijú“ sú priamym odkazom na Deň mŕtvych, televízny moderátor oznamujúci svetu, čo sa deje, má takmer identický monológ ako v Súmraku mŕtvych, bledí občania na cintorínoch utiekli z Noci živých mŕtvych a to hovorím iba o prvom čísle štvordielnej minisérie.

Za túto krásne šialenú poctu hororom je zodpovedný scenárista Cullen Bunn. Ten sa u čitateľov presadil svojou westernovou sériou The Sixth Gun a minisériami s Deadpoolom v hlavnej úlohe. Človek by si myslel, že po svojej „killógii“ (Deadpool Kills the Marvel Universe, Deadpool Killustrated a Deadpool Kills Deadpool) by chcel Bunn trochu zmeniť žáner, čo sa tak trochu aj stalo. Rozhodol sa, že tentoraz bude ku príbehu pristupovať inak.

Pokúsil sa stvoriť „nový“ zombie príbeh plný napätia, zvratov a šokujúcich odhalení… a až potom do neho vhodil Deadpoola. Absolútnou poctou Noci živých mŕtvych a Georgeovi Romerovi je čiernobielosť (s výnimkou Deadpoola) celého komiksu. Absencia farby vynikajúco pomáha atmosfére beznádeje a samotná kresba stojí za pohľad. O ňu sa postaral španielsky kreslič Ramon Rosanas. Jeho kresba je krásne čistá, bez zbytočných tieňov a liniek.

Za zmienku stoja aj obálky Jaya Shawa, ktorý si nimi pekne poctil zombie horory. Night of the Living Deadpool je výborná štvordielna miniséria, ktorú si môžu prečítať bežní čitatelia aj zarytí fanúšikovia Deadpoola. A potom si prečítajte pokračovanie Return of the Living Deadpool. Myslíte si, že svet plný zombií stojí za prd? To ste ešte nevideli ste plný Deadpoolov.


Night of the Living Deadpool
Píše: Cullen Bunn
Kreslí: Ramon Rosanas
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2014


7. apríla 2015
Marek „Keram“ Barányi