Komiks: New Suicide Squad

Hrdinami proti svojej vôli

suicide squad 1
suicide squad 2
suicide squad 3
suicide squad 4

Čitatelia milujú antihrdinov, ale zbožňujú, ak niekto založí tím zložený iba z takýchto indivíduí. No títo ľudia konajú v prospech ľudstva málokedy z dobrého srdca. Treba ich motivovať. Buď finančne, alebo ohrozením života (osvedčená mikrobomba v tele). Vydavateľstvá Marvel a DC si uvedomili, že čitatelia majú radi antihrdinské supertímy, a tak im dali ich vlastné komiksové série. Za Marvel kopú Thunderbolts a za DC Suicide Squad.

Samotný názov tímu Suicide Squad pochádza z čias druhej svetovej vojny. Šlo o partiu vojakov, ktorí by nikomu nechýbali a plnili by prísne tajné misie. Bojovali proti fašistom, japonskému impériu a neskôr dokonca aj proti zlým komunistom. Po ukončení studenej vojny bol tím premenovaný na Task Force X, čo síce neznelo tak cool, ale pracovali priamo pre prezidenta. Plus, nahradili zrušený tím Justice Society of America.

V roku 1986 vznikol crossover Legends, ktorý slúžil aj ako štartovacia plošina pre nové komiksové série (Flash, Justice League Keitha Giffena) a predstavenie modernej Suicide Squad. Zakladateľom tímu bola všemocná Amanda Wallerová. Bola bez superschopností, ale mala vplyv a moc Baracka Obamu. Prvými členmi tímu boli Blockbuster, Bronze Tiger, Captain Boomerang, Deadshot a Enchantress. Ich prvým poslaním bolo zastaviť Darkseidov plán na obrátenie ľudstva proti superhrdinom.

To sa tímu podarilo a Suicide Squad dostali vlastnú sériu, ktorá sa dožila šesťdesiatich šiestich čísiel. No to superzlosynov nezastavilo a objavili sa v sériách Superboy, Hawk & Dove, Chase a Adventures of Superman. V roku 2001 sa postaral o oživenie tímu Keith Giffen svojou dvanásťdielnou minisériou. O šesť rokov neskôr sa členovia Suicide Squad vrátili, tentoraz pod taktovkou Johna Ostrandera, ktorý vymyslel koncept modernej inkarnácie tímu.

V roku 2011 sa čitatelia dočkali udalosti zvanej The New 52, v ktorej boli nanovo predstavené známe a menej známe postavy a tímy. Šancu dostali aj Suicide Squad. Tentoraz bol veliteľom tímu Deadshot a zlosynovia mali v telách implantované mikrobomby, ktoré im bránili v úteku. Prvýkrát sa členmi tímu stali Harley Quinn a James Gordon Jr.. Táto séria sa dožila tridsiatich čísiel a tento rok sme sa dočkali predstavenia najnovšej, novej Suicide Squad.

Vraví sa, že nová metla dobre zametá. Zametačom je Victor Sage, a ten dostal od vlády povolenie pretvoriť tím Task Force X/Suicide Squad k obrazu svojmu. Samozrejme, že za asistencie Amandy Wallerovej, ktorá je už istý čas pod drobnohľadom mocných. Sageovým prvým krokom je zmena zostavy tímu. Captain Boomerang je v dnešnej dobe trápny, ale Black Manta je cool a je čierny, čo je dobré pre publicitu.

Okrem Manty sú členmi novej Suicide Squad ostrostrelec Deadshot, šialená Harley Quinn, zabijácky Deathstroke a Duela Dent zvaná Joker´s Daugter. Táto zostava je pre oko bežného človeka lákavá, ale Wallerová vie svoje. Nový tím je bomba čakajúca na vybuchnutie. Harley miluje Jokera a nedá si pokoj, pokiaľ nestrhne jeho tvár z Duelinej tváre. Deathstroke a Deadshot sú na nože, pretože v tíme je miesto iba pre jedného zabijaka… a to ešte ani nezačali plniť svoje poslanie.

Suicide Squad, teda nový tím Suicide Squad, dostal do rúk scenárista Sean Ryan, ktorý roky pracoval pre vydavateľstvo Marvel aj DC. Písal príbehy nielen samotných hrdinov (Wonder Woman, Gambit, Nightcrawler), ale aj mnohých tímov (Secret Six, Astonishing X-Men), takže bol tým pravým na prevzatie štafety. Ryan dostal na starosť aj záverečný diel predchádzajúcej série Suicide Squad, takže v prvom čísle New Suicide Squad je istá náväznosť.

Kresbu má na starosti zelenáč Jeremy Roberts, ktorému sa týmto splnil sen. Jeremy sa stal výhercom talentovej súťaže usporiadanej vydavateľstvom DC. Konkrétne šlo o nakreslenie štyroch strán k nultému číslu série Harley Quinn podľa scenára Jimmyho Palmiottiho a Amandy Connerovej. Nie že by sa Robert len tak z čista jasna zjavil a chcel kresliť. V komiksovej brandži zarezával pätnásť rokov, no hlavne sa venoval koloringu. Nikto nemal záujem o neznámeho kresliča a keď sa mu naskytla šanca, tak ju využil. Poučenie: Nikdy sa nevzdávajte.

Robertsova kresba má v sebe niečo z kresby Jima Leeho, čo je len dobre. Čistá linka, tieňovanie a dôraz na detaily sú hlavnými Robertsovými zbraňami. A hlavne mu ide akcia, ktorá v tomto prípade pôsobí až filmovo a dynamicky. S prácou tohto kresličského „zelenáča“ som nadmieru spokojný.

Prvý diel New Suicide Squad nesklamal, uvidíme, ako dlho Ryan a Roberts pri sérii zostanú a kedy sa opäť zmení zostava tímu. Tento komiks odporúčam, aj keď poznáte Suicide Squad iba vďaka seriálu Arrow.


New Suicide Squad
Píše: Sean Ryan
Kreslí: Jeremy Roberts
Vydáva: DC Comics
Rok vydania: 2014


22. júla 2014
Marek "Keram" Barányi