Komiks - Myší hlídka: Zima 1152

Myší hlídka - Zima 1152

Heslom Zima sa blíži, ktoré poznajú predovšetkým fanúšikovia série Hry o tróny, sa končí i nemenej úspešný Podzim 1152 komiksovej Myší hlídky. Fantastické dobrodružstvá Davida Petersena označované New York Magazínom ako „epos zdatne konkurujúci Pánovi prsteňov“ sú späť a s nimi prichádza i krutá Zima 1152. Dočkali sme sa!

Comics Centrum si nemohlo zvoliť lepší čas, pretože v našich končinách už naozaj mrzlo i snežilo a v spoločnosti Myší hlídky bude zima skutočne fantastická. Štruktúra druhej knihy je pritom zachovaná. Pevná väzba, prebal i formát zostávajú a inak to nie je ani pri kapitolách, či bohatých bonusoch. Zima 1152 opäť pozostáva zo šiestich kapitol, pričom každú otvára farebná dvojstránka, tvoriaca kedysi pôvodné zošitové vydanie. Niet potom divu, že každá kapitola začína stručným opisom tej predchádzajúcej. Na túto postupnosť ste si mohli zvyknúť už v predchádzajúcej knihe, no na čo sa vám určite zvykalo ťažšie, boli naše udatné myšky. Priznajme si, bol to pre nás úplne nový svet a odlíšiť hrdinov len na základe farebného plášťa nebolo až také jednoduché. Pokračovanie tentokrát nenecháva čitateľa na pochybách a jednotlivé myšky si medzi sebou už len tak nepopletiete.

Autor konečne odhaľuje osobitosť myšej hliadky:

Justýn (tmavomodrý plášť): odvážny a spravodlivý vodca, ktorého prednosťou je opatrnosť a inteligencia.

Straš (červený plášť): impulzívny a chrabrý bojovník tasiaci svoj meč skôr než vie, do čoho ide.

Sarika (fialový plášť): nebojácna a bojaschopná dáma so skvelou muškou.

Boris (zelený plášť): smelý nováčik neustále hľadajúci sám seba.

Čekan (sivý plášť): kedysi legendárny hrdina prezývaný Černá sekera, ktorý rozdáva múdre rady a kladie dôraz na splnenie misie.

Gvendolína (svetlomodrý plášť): roztomilá panovníčka s priveľkou zodpovednosťou riešiaca problémy nekonfliktne a s rozumom.

V Myší hlídke: Podzim 1152 (naša recenzia) sa nám predstavil zákerný myšiak Půlnoc, avšak jeho porážkou problémy ani zďaleka neskončili. Svojim vyčíňaním totiž pripravil myšie teritóriá o čas. Zima 1152 vám tak ukáže, že pripraviť si zásoby na zimu v najposlednejšej chvíli nie je vôbec jednoduché. Zatiaľ čo predchádzajúca kniha hýrila horúcimi farbami jesene, druhá je naopak chladná a posiata hustými vločkami. Pri jej nasajete mrazivú atmosféru, ktorá sa vám zahryzne až do špiku kostí.

Justýn, Straš a Sarika zablúdia v bájnych hlbinách Temných vřesovic, ktorú obývajú zástupy netopierov. Nejednému z vás sa pred očami vybaví Moria z Pána prsteňov. Boris a Čekan na tom nebudú o nič lepšie. Nebezpečnú cestu zasneženou krajinou im neskríži len mráz, ale aj obrovská krvilačná sova. Tretia dejová línia sledujúca princeznú Gvendolínu, ktorá vyslala hrdinov na nebezpečnú misiu, pôsobí voči tým ostatným odľahčujúco, no nemožno povedať, že by bola nudná. Aj keď sa myšiak Půlnoc v tomto dieli neobjaví, svojich stúpencov má aj na tých najvyšších miestach.

Ak bola aj pre vás predchádzajúca Myší hlídka milým prekvapením, tak z jej pokračovania budete doslova nadšení. Zima 1152 vás jednak pohltí mrazivou atmosférou a zároveň konečne vytýči hranice. Po jej prečítaní si konečne prestanete klásť otázku: „Je Myší hlídka určená výhradne deťom?“

Čítajte SPOILER – na knihe sa uvádza 9+, no byť mnou, vekovú hranicu by som posunul ešte o pár rôčkov vyššie.

Takže sľubovaná Zima je tu a s ňou aj ideálny vianočný darček, ktorému sa potešia milovníci komiksov, hlodavcov a fantastických ság. A verte či nie, najbližšie sa nám v novom roku predstaví Myší hlídka 3 – Černá sekera a s ňou i ďalšie veľkolepé dobrodružstvo.

Komiks – Myší hlídka 1: Zima 1152 si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou na ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Myší hlídka: Zima 1152
Žáner: komiks, dobrodužný, fantasy
Autor: David Petersen
Vydavateľstvo: Comics Centrum
Rok vydania: 2016
Počet strán: 192
Väzba: pevná
Jazyk: český
ISBN: 9788088152170


Z Myšej hliadky doteraz vyšlo:

Myší hlídka: Podzim 1152


22. novembra 2016
Peter Šufliarsky