Komiks - Modrá Crew: Ekhö 1, 2 - Zrcadlový svět

Rozmarný svet za zrkadlom

modra crew - ekho

Modrá Crew (čítaj krev) je staronový počin v našich končinách kultového vydavateľstva komiksov. Nový, pretože nahrádza magazín Crew (resp. Crew2) a staronový, keďže s modrou krvou už vydavateľstvo raz experimentovalo (10 zošitov vyšlo v rokoch 1997 až 2001). Pôvodná aristokratická Crew prinášala kratšie ucelené príbehy (48 strán) a predstavil sa v nich napríklad Lobo, Sláine, Hellboy či Thorgal. Modrá Crew II na tento koncept nadväzuje dupľou, pretože rozširuje rozsah na viac ako sto strán a prinesie tak väčšinou dve knihy európskeho alebo amerického formátu.

Na štarte je modrokrvník ešte trochu rozpačitý, prináša totiž dve knihy komiksu Ekhö, pričom jeho prvú knihu už čitatelia Crwe okúsili – Ekhö New York vyšiel na pokračovanie v Crewi2 51 a 52. Ale iná cesta, ako vydať celú sériu Ekhö z pera Christopha Arlestona (Trolie vojny, u nás 2003/2004), nebola. Takto tu máme dve rozmarné dobrodružstvá z alternatívneho sveta a ďalšie dve čakajú v modrom pokračovaní.

Arlestonovi hrdinovia – pôvabná Mravena Draapulová a večne zmätený Jurij –, sa počas letu do New Yorku ne/šťastnou zhodou okolností prepadnú do zrkadlového sveta Ekhö. V ňom vyzerá americká metropola skôr ako Ankh-Morpork, namiesto lietadiel oblohu križujú draci, po cestách sa ľudia rozvážajú na dinosauroch a v noci by ste v Central Parku skutočne nechceli byť. Mravena navyše zistí, že je dedičkou veľmi svojráznej dámy, ktorá im napriek svojmu skonu veľmi razantne zamotá návrat domov.

Život Arlestonovym fantáziám vdýchol Alessandro Barbucci. Tento žiak disneyovskej školy kreslil napríklad zošity s káčerom Donaldom a aj keď Ekhö séria je pre dospelých (je jemne erotická), hravá kresba jej ostala. Téme to pristalo a detailné zábery zrkadlového New Yorku mi veľmi pripomenuli geniálne práce zemeplošského Josha Kirbyho.

Druhá kniha série, Cisársky Paríž, bezprostredne nadväzuje na New York. Mravena a Jurij zostávajú v zrkadlovom svete a nedostatok financií ich prinúti vydať sa za prácou na starý kontinent. Tu sa samozrejme ihneď zapletú do atentátu na následníka trónu a ich činy otrasú samotnou Eiffelovkou. Dôjde pritom aj na tance pri tyči, hlodavce so syndrómom pána Hydea a v bruchu tikajúce predmety.

Modrokrvník nám teda z boxu vyrazil dobre. A budeme držať palce jeho džokejom, aby zvládol všetky taxisove priekopy a priniesol nám v budúcnosti ešte veľa príjemne ucelených minialbumov. Najbližšie nás čaká Hollywood a Barcelona z Ekhö.


Modrá Crew (II.) #01 – Ekhö 1, 2: Zrcadlový svět (orig.: Ekho, Monde Miroir)
Žáner: fantasy, urban fantasy
Píše: Christoph Arleston
Kreslí: Alessandro Barbucci
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2016
Väzba: brož.
Formát: 190×260 mm
Počet strán: 100
ISBN: 978–80–7449–430–7


20. decembra 2016
Rastislav Weber