Komiks: Men of Wrath

Cti otca svojho

Men of Wrath 001-000
Men of Wrath variant

Svetu vládne klišé. A niet sa čomu diviť. Ľudia sú navyknutí na to, že sa v príbehoch (filmových, knižných) opakujú isté veci, a keď im ponúknete zmenu, tak je ten príbeh buď hovädina, alebo nepochopiteľný umelecký blábol. Ale jestvuje jednoduché riešenie. Stačí klišoidný príbeh vyrozprávať správnym spôsobom alebo ho riadne prezentovať.

Napríklad film Maniac z roku 2012. Absolútne klišé o sériovom vrahovi, 90 percent filmu sledujeme z pohľadu vraha. Alebo romantický film What If. Totálne klišé: Muž stretne ženu, zamiluje sa do nej, ale ona má priateľa, tak zostanú kamaráti. Ale vďaka výbornému hereckému obsadeniu a ešte lepšej chémii medzi hlavnými postavami je nám klišé servírované na tanieri z najlepšieho porcelánu a so strieborným príborom. A presne takýto postup platí aj pri komiksoch.

Pre mňa osobne je majstrom recyklovaného klišé Jason Aaron. Akýkoľvek príbeh rozpráva, dokáže ho podať originálne alebo novátorsky. Či už ide o vojnu vo Vietname (The Other Side), noirovú detektívku (Skalpy), superhrdinov (Ghost Rider, Wolverine), či antihrdinov (PunisherMAX). V poslednom čase sa Aaron sústredí skôr na ľudskú stránku ľudstva. Či skôr to, čo robí ľudí zaujímavými: totálna spankhartenosť. Po Southern Bastards nám Aaron predhadzuje mrcinu zvanú Men of Wrath a môžete si byť istí, že to nie je príbeh o šírení lásky a dobrého slova.

Niektoré rodiny si svoju históriu jednoducho nevyberú. Rodine Rathovcov stačila jedna hádka kvôli zatúlanej ovci a už bola v ovzduší krv. Doslova. Isom Rath zabil človeka, odsedel si trest a do konca života nezabil žiadneho tvora. Tam sa to mohlo skončiť. Ale svedkom vraždy bol Isomov syn a otcova krvilačnosť mu zostala v pamäti. Od tej chvíle boli Rathovci čoraz horší a horší. O dvesto rokov neskôr urobil posledný Rath menom Ira z krvilačnosti svoje zamestnanie.

Ira pracuje ako nájomný vrah a je v tom veľmi dobrý. A ešte je aj absolútny pankhart, ktorý nemá problém zabiť manželský pár a ich batoľa. Ale ešte väčším pankhartom je karma a tá nadelila Irovi rakovinu pľúc. Čo je celkom ironické, keďže Ira je tuhý nefajčiar. No to mu nezabráni v tom, aby prijal ďalší kšeft. Lenže tentoraz to nebude také ľahké. Novým cieľom je mladý muž, ktorý naštval nesprávnych ľudí a musí za to zaplatiť. Volá sa Ruben Rath a je Irov syn. Karma je sviňa.

Ako som písal na začiatku, Jason Aaron jednoducho vie ako na to. Zoberie ten najviac klišé príbeh o zomierajúcom vrahovi, ktorý nemá čo stratiť, a prezentuje ho tak, že máte pocit,, ako keby ste čítali niečo originálne. Zaujímavosťou je, že Men of Wrath má základy v Aaronovom živote. V roku 1900 jeho prapradedo Ira Aaron dobodal muža na smrť počas hádky kvôli ovciam. Svedkom vraždy bol jeho mladý syn Sammie Aaron, ktorého na staré kolená postihol podobný osud.

Podľa Aaronových slov je tento komiks tým najtemnejším, najkrutejším, čo kedy napísal. Pôvodne chcel tento príbeh publikovať po dovydávaní Skalpov, ale prednosť dostali Southern Bastards. Aaron chcel navyše na tomto komikse spolupracovať s Ronom Garneym, s ktorým má veľmi dobré skúsenosti. Garney ešte nikdy nekreslil creator-owned komiksy, v ktorých sa autori môžu vyblázniť bez obmedzenia vydavateľstiev, a Aaron chcel, aby Men of Wrath bol jeho prvým.

Chcel vidieť, ako by vyzeral komiks, v ktorom by Ron nekreslil superhrdinov, ale reálny a drsný svet. A Ron si to maximálne užil. Niet sa čomu diviť, keď vám po dvadsiatich piatich rokoch kreslenia podľa pravidiel dá niekto slobodu kresliť tak ako ste vždy chceli. Príbeh je nakreslený absolútne úžasne, južanskú atmosféru doslova zo stránok zavoňať a špinavosť sveta a hajzlovstvo hlavnej postavy tiež. To aký je Ira Rath naničhodník a že jeho duša je černejšia než pekelná smola, krásne vystihuje aj Garneyho tieňovanie. Nehovoriac o obálke, ktorá vám na prvý pohľad dá vedieť, že v tomto komikse pôjde o život. O bonusovú obálku sa postaral Steve Dillon.

Komiks Men of Wrath je presne taký, ako som očakával. Absolútne neoriginálny, plný klišé, ale napriek tomu pútavý. Jason Aaron jednoducho nikdy nesklame.


Men of Wrath
Píše: Jason Aaron
Kreslí: Ron Garney
Vydáva: Icon
Rok vydania: 2014


14. októbra 2014
Marek "Keram" Barányi