Komiks: Memetic

Pohodový leňochod

Memetic 001-000
memetic 01

Podľa wikipedie je meme jednotka šíriaca kultúrne nápady a symboly, prenášané medzi mysľami, či už ako nápis, prejav, gesto, rituál alebo iný napodobniteľný fenomén. Jednoducho povedané, človek imituje to, čo vidí. Opakuje hlášky, robí selfies alebo šíri nejakú správu ďalej. Všetko je to zábavné. Nikomu nie je ublížené.

Ale stačí, aby sa nad samotným konceptom meme zamyslel scenárista James Tynion IV a je z toho pandemónium. James Tynion IV sa totiž zaúčal pod majstrom slova Scottom Snyderom, jedným z najlepších scenáristov súčasnosti. A keď je vaším samozvaným učiteľom niekto ako Snyder, tak sa na vás niečo z neho nalepí. Čo je vlastne meme? V podstate je to vírus. Keď na Facebooku alebo na nejakej stránke vidíte meme, musíte sa oň podeliť alebo vytvoriť vlastné. Meme sú všade a vládnu svetu. Ale mohlo by to byť oveľa horšie.

Aaron Summer je dieťa dnešnej kultúry a uponáhľanej spoločnosti. Používa mobilný telefón a laptop, zdieľa príspevky a svoje názory na Facebooku a Twitteri. Je spoločensky in. Aspoň to si myslel do chvíle, než sa objavila internetová senzácia Pohodový leňochod. Jednoduchý koncept, jednoduchý obrázok, ale ľudia majú pri pohľade naň veľmi dobrý pocit. Cítia sa šťastní a nevedia od leňochoda odtrhnúť oči. Na rozdiel od Aarona.

Na neho pohodový leňochod akosi nepôsobí. Vidí iba obyčajný obrázok a nepociťuje šťastie. Možno za to môže fakt, že Aaron je farboslepý a že bez strojčeka je nahluchlý. Pohodový leňochod sa začal šíriť ako vírus. V správach o ňom robili analýzy, niektorí ho vyhlásili za stelesnenie Božej lásky. A potom sa to všetko posralo.

Scenárista James Tynion IV nám predviedol to, z čoho majú mnohí obavy. Technológia pohlcuje spoločnosť a o pár rokov už nebudeme schopní verbálnej komunikácie. Kto nebude zdieľať svetom uznávané názory na Facebooku, „páčikovať“ príspevky a nebude sa viesť na vlne toho, čo je práve in, bude outsider. Tak ako Aaron. Samotná myšlienka s vírusovým meme nie je nijako originálna, podprahové signály sa používajú už roky.

Prezentovanie samotného leňochoda je odvedené na jednotku. Čo môže byť neškodnejšie než debilne sa tváriaci tvor, ktorý má pud sebazáchovy batoľaťa? Tynion IV prišiel s nápadom na Memetic pred dvomi rokmi, keď dostal chuť napísať originálny príbeh, ktorý by bol relevantný v dnešnej spoločnosti. Chcel napísať príbeh bez šťastného konca a nádeje. Zobral do úvahy to, čoho sa dnes ľudia boja, a dohnal to do extrémov.

Ľudia sa vždy báli, že ich zničia veci, ktoré milujú. Napríklad film Terminátor. Zrodil sa zo strachu, že počítače osemdesiatych a deväťdesiatych rokov ovládnu svet. V dnešnej dobe ide skôr o záhubu skrz informácie a počítače. Internet dokáže poštvať ľudí proti sebe, pretvárať myslenie, ovládať lepšie než akýkoľvek diktátor.

Kresbu dostal na starosti nováčik Eryk Donovan a jeho kresba sadne k príbehu ako zadok na nočník. Jeho kresličský štýl je pekným mixom kresby Jeffa Lemirea (Sweet tooth) a Roba Guilloryho (Chew). Donovanova kresba je cartoonová, ale napriek tomu sa mu podarilo zachytiť hrôzu spôsobenú leňochodom a krvilačné šialenstvo prebudené v ľuďoch.

Memetic je trojdielna miniséria, ktorej prvý diel krásne predviedol začiatok modernej apokalypsy. Ak máte radi uzavreté príbehy s neobvyklými hlavnými postavami (Aaron je iba jednou z nich) a bezvýchodnými situáciami, tento komiks je pre vás.


Memetic
Scenár: James Tynion IV
Kresba: Eryk Donovan
Vydáva: BOOM! Studios
Rok vydania: 2014


4. novembra 2014
Marek "Keram" Barányi