Komiks - Mad Max: Fury Road

Svet patrí šialencom

Mad Max- Fury Road - Furiosa (2015-) 001-000
Mad Max- Fury Road - Nux & Immortan Joe (2015-) 001-000
Mad-Max---Fury-Road-001-(2015)-(Digital)-(Mephisto-Empire)-001
Mad-Max---Fury-Road---Max-002-(2015)-(Digital)-(Mephisto-Empire)-001

Za dávnych čias, keď svetu vládli Spice Girls a hry boli hlavne o príbehu a nie grafike, sa mi do rúk dostala hra menom Fallout. Atmosféra beznádeje, dialógy, príbeh a hrateľnosť sa postarali o to, že sa z Falloutu stala moja srdcovka. Časom som zistil, že v hre sú odkazy na mnohé veci. Godzillu, Doctora Who, Stopárovho sprievodcu galaxiou a niečo menom Mad Max. O pár rokov neskôr som objavil svet takzvaného šialeného Maxa a zistil som, že mám príbehy z postapokalyp­tického prostredia rád.

Aj keď som videl pôvodnú trilógiu Mad Maxa už dávno, s odstupom času sa môj názor na jednotlivé filmy nezmenil. Prvý film je béčko, v ktorom Mel Gibson naháňa bandu buzerantov (čo je z dnešného pohľadu ironické) a namiesto postapokalyptického prostredia je tu svet na pokraji kolapsu. Druhý film je výborný. Postapo svet, mlčanlivý Max na cestách, ktorého zaujíma iba to, či bude mať dosť paliva pre auto, odpílená brokovnica a Lord Humungus.

Tretí a posledný gibsonovský Max je iba dobrý. Do celkovej rovnice samotár, ktorý toho veľa nepovie a stará sa iba o svoje, veľmi nezapadá. Plus Tina Turner a deti. Ak k postave, ktorá ľudí nemusí, dáte deti, dopadne to zle (všetky epizódy Capaldiho Doctora Who s deťmi sú výborným príkladom). A potom tu máme Fury Road. Čo povedať bez toho, aby som venoval dva odseky tomu, ako veľmi zbožňujem tento film?

Mad Max: Fury Road zbožňujem, napriek tomu, že niektorí ľudia tvrdia, že je to feministický film. Ak je to pravda, tak Fury Road je filmový transsexuál. Má totiž riadne gule. A keďže nie som jediný, koho zaujal svet nového Mad Maxa, rozhodlo sa vydavateľstvo DC, konkrétne ich odnož Vertigo, vydať príbehy o hlavných postavách filmu. Tak si postriekajte ústa chrómom a buďte svedkami príbehov Nuxa, Immortana Joea, Furiosy a Maxa.

Nux & Immortan Joe

Pustatina je ako pec, ktorou sa preháňajú toxické búrky. A v jej mŕtvom srdci stojí maják nádeje. Citadela. Pod ňou nejestvuje žiadny zákon. Všetkých ovláda jediný inštinkt. Prežiť, aj za cenu straty ľudskosti. Ale niektorých ľudí poháňa vpred niečo iné. Láska. Tá dohnala rodičov malého chlapca k Citadele. Chceli, aby ich syn mal budúcnosť. No nemohli ani len tušiť, že si ju chlapec sám zadováži. Ľudia z Citadely ho nazvali Nux a okrem mena mu dali aj nového otca. Immortana Joea.

Keď padol svet, prežili iba tí najsilnejší. Bývalí vojaci, žoldnieri so zbraňami a vôľou použiť ich. Títo ľudia chceli z popola starého sveta vybudovať nový. Ich vodcom bol Joe Moore, veterán ropných vojen, hrdina vodných vojen. Vďaka svojim skúsenostiam a ambíciám sa mu podarilo zhromaždiť armádu a získať na svoju stranu vplyvných ľudí. Ale on potreboval viac – základňu, kde by mohol vybudovať nový svet. A keď sa mu naskytla šanca v podobe Citadely, rozhodol sa ju využiť. No jej dobytie nebolo veľmi ľahké.

Furiosa

Immortan Joe mal Citadelu, ale na šírenie svojho dedičstva potreboval dedičov. Zdravých potomkov. A na zrodenie zdravých detí treba zdravé mladé ženy. Immortanovým ľuďom sa ich podarilo nájsť až päť. Joe im vybudoval útočisko, kde mali okrem filtrovaného vzduchu a vody aj vzdelanie a učiteľku. Čokoľvek, len aby boli v pohodlí pred tým, čo ich čakalo. Ale Joe má problém – svojho syna Rictusa. Aj ten by si rád zašpásoval so ženami, podobne ako jeho otec. Našťastie, na tento problém jestvuje riešenie. Niekto, kto má odvahu postaviť sa Rictovi, ak by niečo skúsil, a zároveň dozrel na ženy. Ten niekto je Furiosa.

Max

Citadela sa po udalostiach vo Fury Road stala útočiskom, kde sú si všetci rovní. Mnohí ju začali nazývať domovom. Za to všetko sú obyvatelia vďační mužovi menom Max. Ten si v minulosti veľa vytrpel a o oveľa viac prišiel. Kde bol predtým, než zosadil Immortana Joea? V pustatine. Jeho cieľom bolo zostrojiť si nové vozidlo, ale jediné, čo mu chýbalo, bol motor. Našťastie vedel o mieste, kde ho nájde. V Gastowne. Lenže než mohol usadnúť za volant svojho Interceptora, musel bojovať v klietke o život a pomôcť jednej zúfalej matke.

Základné štruktúry všetkých príbehov napísal George Miller. Príbehy parádne vysvetľujú veci, ktoré sme videli vo Fury Road, ale vo filme neboli nijako objasnené. Napríklad slečna Giddy, ktorá sa starala o manželky Immortana Joea. Tá mala telo potetované slovami. To preto, lebo patrila medzi Historikov, podobne ako rozprávač príbehov v týchto komiksoch. Dozviete sa, čo boli pred obsadením Citadely zač Bullet Farmer a People Eater. Okrem toho, Miller jemne naznačuje, že Immortan Joe bol v skutočnosti gay.

Pre zaujímavosť, v komikse Nux & Immortan Joe má Joe troch synov, zatiaľ čo vo filme sú iba dvaja (Rictus Erectus a Corpus Callosum). Tretí syn Scrotus sa objaví v hernom Mad Maxovi a vyzerá to tak, že po otcovi zdedil riadnu dávku psychopatie. Millerovi s komiksami pomáhali scenáristi Nico Lathouris a Mark Sexton, čo je aj vidno. Vďaka tomu sú jednoduché príbehy spracované tak, že pôsobia komplexne a zaujímavo.

O kresbu sa postaralo niekoľko kresličov. Leandro Fernandez, Riccardo Burchielli, Andrea Mutti, Mark Sexton, Tristan Jones, Szymon Kudranski. Každý dostatočne prispel ku vykresleniu postapokalyptického sveta. To isté sa týka aj koloringu, ktorý parádne pomáha atmosfére a celkovému vyzneniu.

Komiksy zo série Mad Max: Fury Road sú síce pre fanúšikov, ale Maxov príbeh si môžete prečítať aj vtedy, ak ani netušíte, kto je Max Rockatansky. Teraz už len vydať komiks, v ktorom sa dozvieme, ako gitarista zvaný Doof Warrior prišiel k svojej maske a plameňometnej gitare, a budem spokojný.


Mad Max: Fury Road
Píšu: George Miller, Nico Lathouris, Mark Sexton
Kreslia: rôzni autori
Vydáva: Vertigo
Rok vydania: 2015


11. augusta 2015
Marek *Keram* Barányi