Komiks: Last Days of The Punisher

Posledné potrestanie

The Punisher (2014-) 019-000
The Punisher (2014-) 020-000

Vydavateľstvo Marvel, podobne ako DC, trpí obsesívnym recyklovaním. No nerecyklujú staré noviny, ani umelé fľaše, ale nápady. Tento trend je v praxi už niekoľko rokov a vždy dopadne rovnako. Nič sa nezmení. Mesiace nás vydavateľstvá pripravujú na event, ktorý zmení vesmír tak ako ešte nikdy, a nič už nebude také ako predtým. Zahynú milióny nevinných, mnohé postavy prejdú zmenou, niektoré dokonca zomrú, tvár sveta bude naveky zmenená a podobné veci.

Lenže o pár mesiacov alebo rok je všetko opäť v normále. Celú planétu postihne amnézia, milióny nevinných ožijú, vrátane padlých hrdinov, ktorí vlastne ani nezomreli. Iba boli stratení v čase, alebo inej dimenzii. S nástupom Secret Wars to vyzerá tak, že zmeny budú tentoraz trvalé. No skôr než sa tak stane, treba vyrozprávať posledné príbehy hrdinov, zlosynov, aj antihrdinov. Jedným z nich je aj Frank Castle alias Punisher.

Planéta je v ohrození a nikto tomu nedokáže zabrániť. Každý sa s problémom vyrovnáva po svojom. Sexom, chlastom, samovraždou, prípadne vyvraždením superzlosynov New Yorku. Túto metódu si zvolil Punisher. Pretože ak už má zomrieť, tak so všetkou parádou. A keďže je Frank workoholik, prijme kšeft v zahraničí. Konkrétne v Iraku, v mestečku Tikrít, kde sa miestni teroristi rozhodli rozšíriť svoju zbierku trofejí hlavami amerických pohanov.

Keďže je času menej než za bežných okolností, Frank využil pomoc svojich bývalých prenasledovateľov – Howling Commandos. Vďaka tomu sa o tri hodiny neskôr nachádza v Tikríte a dáva teroristom najavo, že sa blíži jeden zo štyroch jazdcov Apokalypsy zocelený rokmi boja so zločinom a ozbrojený automatickou puškou. Teroristi si myslia, že im pomôže presila a väčšia palebná sila, ale ešte nikdy nebojovali s mužom, ktorý nemá čo stratiť.

Punisher je najznámejšia postava na svete, ale na rozdiel od Spider-Mana ho poznajú aj ľudia, ktorí nečítajú komiksy. Vojaci nosia jeho lebku na uniformách (ako sme mohli vidieť vo filme Americký sniper), meno Punisher majú wrestleri aj erotické pomôcky. Scenárista Nathan Edmondson (Who Is Jake Ellis?) sa nepokúšal poňať koncept Punishera po novom. Iba ho presťahoval do Los Angeles a zameral sa na jeho ľudskú stránku.

Edmondsonov Punisher sa síce dočkal iba dvadsiatich čísel, ale tie jednoznačne stoja za vašu pozornosť. Po presťahovaní do Los Angeles (aby si odpočinul od superhrdinov a superzlosynov New Yorku) dupol Frank na palce drogovým kartelom, čím naštval istých ľudí. Vďaka tomu mu šlo po krku nielen nové Howling Commandos, ale aj zlosyn Electro, žoldnierka Domino a zabijak Crossbones. Okrem mesta anjelov navštívil Frank aj Mexiko a Washington, a navyše si dali tímovku s Black Widow.

Táto jazda stála za to nielen scenáristicky, ale aj kresebne. O kresbu sa postarali na striedačku Mitch Gerads (ktorý s Edmondsonom spolupracoval na minisérii The Activity), Carmen Nunez Carneno a Moritat. Kresba každého z nich je krásne realistická, s riadnym dôrazom na detailnosť armádneho vybavenia. Obálky dostali na starosti Chris Samnee, Salvador Larroca, Skottie Young, Laura Martin, Jerome Opeňa a Alex Maleev.

Nathan Edmondson urobil pre Punishera to, čo kedysi Garth Ennis. Výborne ho predstavil novej generácii čitateľov a vpichol príbehom riadnu dávku realizmu, ktorú už nutne potreboval. Záverečný príbeh je bez debaty výborne napísaný, aj nakreslený. Toto bol naozaj koniec hoden Punishera. Nech odpočíva v pokoji.


Last Days of The Punisher
Píše: Nathan Edmondson
Kreslí: Mitch Gerads
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2015


28. júla 2015
Marek *Keram* Barányi