Komiks - Joe Hill: Plášť

Plast obalka

Pokiaľ ste sa presýtili super hrdinských komiksov a teraz radšej trávite večery s tými hororovými, nepochybne spĺňate najdôležitejšie kritériá Joea Hilla a jeho Plášť vám bude sedieť ako ušitý na mieru. Tento ponurý, miestami až skľučujúci komiks vychádza v Comics Centre, ktoré má s Joeho tvorbou veľmi pozitívne skúsenosti. Vďaka jeho (doposiaľ) šesťdielnej komiksovej sérii Zámek a klíč získalo totiž Comics Centrum dve tohtoročné ceny Fabula rasa. Jedno z ocenení im priniesol Joe Hill ako najlepší scenárista, to druhé si vyslúžil jeho Zámek a klíč – najlepšia zahraničná séria roku 2015. Keďže na pozadí úspechu sa zubil syn Stephena Kinga – Joe Hill –, netrvalo dlho a objavil sa Plášť. Comics Centrum ho vydalo v Deluxe edícii s originálnou obálkou (v iných štátoch doposiaľ nepublikovanou) a v pevnej väzbe.

Po prečítaní komiksu som došiel k záveru, že Joe Hill nezdedil po otcovi len pestrý rozprávačský štýl, ale aj zmysel pre originalitu. Dôkazom sú napríklad pasáže, ktoré by ste v bežných hororoch nenašli: Videli ste už niekedy, aby sa chlapík s motorovou pílou vzniesol k oblakom a poslal lietadlo i s posádkou priamou linkou smer Zem? Dokážete si predstaviť, že by ten poletujúci maniak uniesol zo zoologickej záhrady grizlyho len preto, aby ho hodil prekvapeným policajtom rovno do ksichtu? Je vôbec možné, aby niečo také v horore nevyznelo komicky?

Pokiaľ ste na všetky tri otázky odpovedali „nie“, tak ste sa s Hillovým Plášťom určite nestretli. Hororový komiks o nášivke umožňujúcej svojmu nositeľovi lietať (nielen v spomienkach a snoch) smeruje až k psychologickej dráme. Autor vám za asistencie ilustrátorov predstaví príbeh dvoch bratov, ktorí sú zrkadlovým obrazom toho druhého. Z jedného (Nick Chase) je úspešný doktor, z druhého (Erik Chase) prvotriedny povaľač. Za ich spôsobom života stojí podobne ako v prípade Kingových kníh postupne sa odkrývajúca minulosť.

Okrem hlavnej dejovej línie tvorí komiks aj vedľajšia. V knihe je uvedená ako prvá a zachytáva rok 1969, sledujúc posledné okamihy kapitána Gordona Chasea. Hlavným dejiskom stáva sa Vietcong, zajatecký tábor, v ktorom sa objavuje magický šaman. Príbeh dostáva silného záporáka a dôjde ako k pomste, tak k objasneniu veľkej záhady. Plášťom 1969 si vás komiks získa hneď na začiatku.

Pokračujeme dvoma súrodencami, ktorí vyrastali prakticky bez otca, potom sa navzájom odcudzili a teraz žijú vlastné životy. Všetko sa však zmení, keď sa na scéne objaví záhadný plášť (otcovo prekliatie), ktorý v nesprávnych rukách rozpúta hotové šialenstvo. A Erik namiesto toho, aby pomocou nadobudnutých schopností zachraňoval ľudské životy (ako jeho brat Nick), sa rozhodne, že najprv zachráni ten svoj.

S veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť, na ktorú ale Erik zvysoka kašle. Tento emocionálny a minulosťou poznačený maniak likviduje každého, koho pokladá zodpovedného za svoj zbabraný život. A keďže Erik nie je žiaden samovrah, odskáču si to všetci, vrátane rodiny a blízkych.

Zatiaľ čo prequel 1969 má bojové tempo a exotickú atmosféru, hlavný príbeh sa pomerne vlečie v hororovom rytme až do konca. Autor a jeho dvorní ilustrátori dávkujú akciu v primeranom množstve, no len čo k nej príde, je krvavá, bizarná a zároveň desivá.

V edícii Deluxe sa bonusmi samozrejme nešetrí a okrem niekoľkých alternatívnych obálok nájdete aj pôvodnú poviedku Joea Hilla. Poviedka Plášť (publikovaná v zbierke Bobby Conroy vstává z mrtvých), ktorá poslúžila ako predloha a scenár zároveň, je obohatená ešte aj o sprievodný text a poznámky.

Takže chcete sa báť? Chcete fandiť superzlosynovi? Chcete si prečítať elegantný, hrôzu naháňajúci komiks s množstvom bonusov? Siahnite po Plášti…


Plášť
Žáner: komiks, horor
Autor: Joe Hill, Jason Ciaramella
Ilustrácie: Zach Howard, Nelson Daniel
Vydavateľstvo: Comics Centrum
Rok vydania: 2016
Počet strán: 288
Väzba: pevná
Jazyk: český
ISBN: 9788088152095


15. novembra 2016
Peter Šufliarsky