Komiks: Hilda a trol

Hilda a trol - obálka

Hilda je neposedné dievčatko s modrými vlasmi a veľkou predstavivosťou. Býva so svojou matkou v drevenom domčeku. Naokolo len hory lesy, lúky a prekrásne prírodné i nadprirodzené úkazy a niekoľko ďalších podivných tvorov.

A ako už napovedá názov prvej komiksovej knihy z tejto série, malá hrdinka bude mať do činenia s trolom. Práve o ňom sa Hilda dočíta vo svojej knižke a rozhodne sa ho nakresliť. Ale aby jej mohol tento obrázok pribudnúť do skicára, dievčatko musí najprv svojho modela nájsť. Preto sa vydá na cestu. Sprevádzať ju bude jej nový kamarát pán Vetvička, vzhľadom pripomínajúci roztomilú modrú líšku s jeleními parožkami. Toľko v skratke k Hilde, ktorá si svojou pestrosťou a fantáziou získala srdcia detí po celom svete. Aj prvá kniha o nej načrtne svet iba v skratke.

Tridsaťdvaročnému Lukovi Pearsonovi, autorovi a zároveň ilustrátorovi Hildy, sa z jednoduchosti a minima textu podarilo namiešať skutočne oku lahodiace dobrodružstvá. Na ich základe vznikol aj televízny seriál, pričom epizóda s kamenným trolom, ktorá je obsiahnutá v prvej knihe, je v poradí až piatou epizódou z trinástich. Sledovanie 24-minútového seriálu vám žiaľ nezaberie viac času ako čítanie predlohy. Hilda a trol je totiž jednohubka pre komiksové začiatočníčky.

Vydanie, o ktoré sa na Slovensku postaralo vydavateľstvo Albatros, je naozaj veľmi luxusné. V susedných Čechách Hildine dobrodružstvá už dobre poznajú (Paseka, 2016), kým k tunajším komiksákom si ešte hľadá cestu. Ide na to o niečo pomalšie, pretože Albatros stavil na jedno dobrodružstvo v jednej knihe, kým Paseka vložila do jedného zväzku príbehy dva, avšak naši čitatelia si ju vychutnajú v lepšom – povedzme že rozlíšení, než naši susedia (215×280 mm). Nenáročným komiksákom a komiksáčkam ako aj všetkým, ktorí si potrpia viac na vizuál ako na rafinovaný a originálny príbeh, sa bude Hilda a trol v slovenskom jazyku páčiť, aj keď slovník modrovlasej hrdinky občas zaškrípe.

Ako bonus obsahuje táto kniha aj mapu znázorňujúcu Pearsonovo teritórium a v závere sa navyše dostanete k základných informácií o troloch. Príbeh samotný je vlastne čerešnička na torte, ktorá sa konzumuje s chuťou a prirýchlo. K tejto mňamke sa však možno kedykoľvek vrátiť, nehovoriac o tom, že dokáže navnadiť na pokračovanie (Hilda a polnočný obor), ktoré vyjde už tento rok. Nebojte sa vstúpiť do tohto magického sveta, pretože ak mu dáte šancu, je možné, že vás i napriek určitým nedostatkom pohltí natoľko, ako pohltil deti na celom svete. A pokiaľ nie ste dieťa, vedzte, že na chvíľu sa ním opäť stanete.

Komiks Hilda a trol si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 6 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hilda a trol
Žáner: dobrodružný, fantasy, mysteriózny, detský
Autor: Luke Pearson
Vydavateľstvo: Albatros
Rok vydania: 2019
Počet strán: 40
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788056610084


25. júna 2019
Peter Šufliarsky