Komiks: Hellboy and the B.P.R.D.

Prvá misia

Hellboy and the B.P.R.D. 001-001
Hellboy-variant

Obdivujem Mike Mignolu. Nielen pre jeho kresličský štýl, v ktorom výborne využíva tiene, vďaka čomu dokáže vytvoriť atmosféru aj v dvojstránkovom príbehu. Nielen pre jeho pisateľský um a schopnosť zobrať staré témy (poviedky, mýty, tvorba H. P. Lovecrafta), spojiť ich a pretvoriť na niečo úplne nové a pritom tak zjavne neoriginálne. Obdivujem ho hlavne pre to, ako neuveriteľne dokáže prepojiť osudy svojich hlavných postáv.

Keď začala vychádzať séria B.P.R.D. (u nás vydávané ako Ú.P.V.O.) a agenti riešili prípady s prízračným Lobsterom Johnsonom, vyzeralo to tak, že ide o jednorazovú postavu. Ale potom sa začal objavovať častejšie a dozvedali sme sa informácie o jeho hrdinských aktivitách proti nacistom a špiónom. O pár rokov neskôr sme sa dočkali samostatnej série, v ktorej nám Mignola ukázal to, o čom iba krátko hovoril.

To isté urobil aj so sirom Edwardom Greyom, vládnym agentom pracujúcim pre kráľovnú Viktóriu. Krátko ho spomenul v príbehu Hellboy: Krabička plná zla a o desať rokov neskôr sa dočkal vlastnej série. Teraz tu máme príbeh z minulosti Hellboya. Niežeby ich za tie roky nemal viac než dosť, ale tento príbeh z minulosti je špeciálny. Pojednáva o Hellboyovej prvej misii s agentúrou B.P.R.D.

Od roku 1944 bolo profesorovi Trevorovi Bruttenholmovi opakovane tvrdené, že Hellboy bude skazou ľudstva a že by sa ho mali zbaviť. Ale profesor mal iný názor. Pojal Hellboya za svojho syna a ubytoval ho na základni B.P.R.D. No po ôsmich rokoch, počas ktorých sa Hellboy rapídne rýchlo zmenil z chlapca na muža, je načase, aby pekelný chlapec opustil hniezdo. Najnovší prípad čaká agentov a nováčika v Brazílii.

V dedine menom Terroso niekto povraždil tridsaťtri ľudí. S najväčšou pravdepodobnosťou nadprirodzený tvor. Takže by sa ľudským agentom zišla posila v podobe červeného chlapa s kamennou rukou. Po príchode je zjavné, kde sa zrejme nachádza pôvodca zla v dedine, ale väčším problémom je pre tím presvedčiť miestnych, že ľudský diabol s odpílenými rohami im nechce ublížiť. Hellboyova prvá misia nezačína práve najlepšie.

Tento príbeh sa chronologicky odohráva po minisériách B.P.R.D.: 1946, 1947 a 1948, v ktorých šlo o boj s nadprirodzenom a spoluprácu amerických jednotiek s ruskými. Nemusíte ich mať načítané, ale nebude na škodu, ak si ich prečítate. Lepšie pochopíte flashbacky a kto je v skutočnosti nevinne vyzerajúce dievča menom Varvara. O Hellboyovej prvej misii už padlo v minulosti pár slov, ale nič špecifické, takže scenáristické duo Mike Mignola a John Arcudi si môžu vymyslieť čokoľvek.

Pre scenáristov bolo neobvyklé písať príbeh s mladým a neskúseným Hellboyom. Dvadsať rokov písali príbehy o chlapíkovi, ktorý vedel viac než ostatní, a vždy viedol svoj tím vpred. Teraz sa karta obrátila a Hellboya zaúčajú ľudskí agenti, klasická zmeska exvojakov a exagentov. A jeden z nich má svoje malé tajomstvo.

Mignola má v pláne urobiť z tohto komiksu sériu na pokračovanie. Hellboyove príbehy budú rozprávať aj iní scenáristi a budú sa postupne prepracovávať rokmi až po Hellboya, ktorého sme stretli v prvom veľkom príbehu. A samozrejme sa o Hellboyovo stvárnenie postarajú aj rôzni kresliči. Prvý príbeh tejto série nakreslil Alex Maleev, ktorého som si obľúbil vďaka jeho práci na sérii Daredevil. Nesklamal ani v tomto komikse. Maleevova kresba je atmosférická, využíva naplno tiene a dodáva príbehu dávku svojského realizmu.

Prvé číslo zatiaľ ničím neprekvapilo, ale ani nemuselo. Fanúšikovia Hellboya si totiž tento komiks prečítajú tak či onak. Aj keby pekelný chlapec vyšetroval vraždy páchané posadnutými bábkami Hurvínka a Máničky.


Hellboy and the B.P.R.D.
Píšu: Mike Mignola, John Arcudi
Kreslí: Alex Maleev
Vydáva: Dark Horse
Rok vydania: 2014


9. decembra 2014
Marek "Keram" Barányi