Komiks: Guardians 3000

Ooga-chaka ooga-ooga ooga...

Guardians 3000 001-000
guardians 1
guardians variant

Keď sa dnes niekoho spýtate na Strážcov galaxie, buď vám začne spievať „Hooked on a feeling“ kapely Blue Swede, alebo bude citovať Groota. Mánia Strážcov ešte stále vládne svetu a komiksy z ich sveta a figúrky s ich podobizňami idú na dračku. Všetci milujú Strážcov galaxie. No oni nie sú jediní Strážcovia a už vôbec neboli prví. Strážcovia galaxie sa objavili už v roku 1969 vďaka scenáristovi Arnoldovi Drakeovi a kresličovi Geneovi Colanovin v osemnástom čísle magazínu Marvel Super-Heroes.

V ňom predstavili svet tridsiateho prvého storočia, v ktorom planéty zemskej slnečnej sústavy systematicky vyhladzovala rasa zvaná Badoon. Jednou z takých planét bol aj Jupiter, na ktorý sa po rokoch služby vrátil pilot Charlie-27. No doma ho nečakal uvítací výbor, ale čata Badoonov. Charliemu nezostávalo nič iné iba utiecť. Pomocou transportéra sa dostal na planétu Pluto.

Bohužiaľ aj tá už bola pod nadvládou Badoonov. Charlie však našiel nečakaných spojencov. Kryštálového muža Martinexa T´Naga, astronauta majora Vancea Astrova a lukostrelca Yondu Udonta. Spoločne sa im podarilo utiecť zo zajatia a založili tím Strážcovia galaxie, ktorý mal za úlohu zbaviť vesmír Badoonov a iných hrozieb. Počas ich pôsobenia sa tím rozrástol o pár členov (záhadný manželský pár Starhawk a Aleta, genetický zázrak menom Nikki) a dokonca párkrát cestovali späť v čase na Zem dvadsiateho storočia.

A ako vlastne súvisí tento tím s tým, ktorý sa dočkal úspešnej filmovej adaptácie? Príbeh pôvodnej partie sa odohrával v alternatívnom vesmíre (Zem-691) a príbeh nového tímu v hlavnom Marvelovskom univerze (Zem-616). Takže stačilo aby došlo k „chybe“ v realite a nový, ešte nepomenovaný tím narazil na Vancea Astrova letiaceho vesmírom v ľadovej krypte (komplet so štítom). Po roztopení sa Vance predstavil Star-Lordovi a ostatným ako Major Victory z tímu Strážcovia galaxie. A tak dostal meno druhý/prvý tím Strážcov galaxie.

Teraz, keď je svet naladený na vlnu Strážcov galaxie, je načase aby sa tí klasickí dočkali poriadneho predstavenia súčasnej generácii čitateľov. To dostal za úlohu Dan Abnett, ktorý sa v roku 2008 podieľal na úspešnom predstavení nových Strážcov. A aby sa komiksové série ľuďom neplietli, nazval sériu prvých Strážcov Guardians 3000.

Strážcovia galaxie sú mŕtvi. Zahynuli pri boji s jednotkami Bratstva Badoonov. Ako prvý padol Yondu, nasledoval ho Vance. Pri boji sa mu poškodila uniforma, vďaka čomu ho dostihol jeho skutočný tisícročný vek. Martinex prišiel o hlavu, keď sa pokúsil pomôcť svojmu priateľovi, a Starhawkovi nepomohla ani manipulácia času. Charlie-27, najsilnejší z tímu, zahynul pri ochraňovaní dievčaťa menom Geena Drake, ktoré je z nejakého dôvodu dôležité.

Strážcovia galaxie sú nažive. Letia na malý planetárny objekt, kde sídli tajný parlament. Tajný parlament, ktorý je taký tajný, že sa nachádza na inej úrovni času, a jeho členmi sú zástupcovia posledných slobodných kultúr. Problém, o ktorom chcú diskutovať, je samotný čas. Niečo v minulosti môže za to, že Strážcovia nedokážu natrvalo poraziť Bratstvo Badoonov a neustále prežívajú ten istý boj. Túto záhadu by mala objasniť pozemšťanka Geena Drake, ktorá prežíva to najhoršie déjá vu svojho života.

Prvé číslo sa podarilo na jednotku. Dan Abnett krásne predstavil vesmír Strážcov budúcnosti a po lopate nám vysvetlil, ako všetko funguje. Plus Abnett výborne zakomponoval do príbehu známe postavy (Supreme Intelligence rasy Kree, Gladiator z Shi´arskeho Impéria, Star-Lord), ako aj úplne nové. Pokiaľ ide o zostavu tímu Strážcov galaxie, tunajším čitateľom bude známy iba Yondu Udonta, ktorého stvárnil Michael Rooker vo filme Strážcovia galaxie. Podstata postavy zostala tá istá. Yondu strieľa špeciálne šípy, ktoré dokáže ovládať pískaním, je šmolkovsky modrý a na hlave má červenú plutvu.

Povedzme si niečo o schopnostiach ostatných Strážcov. Charlie-27 je klasicky hulkoidne silný a veľmi rýchly. Vance Astro je pozemšťan, ktorý sa v roku 1988 stal prvým astronautom letiacim ku trojhviezde Alfa Centauri. Lenže jeho raketa nemala motor umožňujúci rýchlosť svetla, a preto musel byť oblečený do špeciálnej kombinézy a do žíl mu bola pumpovaná špeciálna konzervačná látka. Vďaka tomu, že jej bol vystavený tisícky rokov, získal psionické schopnosti. Martinex dokáže nepriateľov zmraziť, ale aj upáliť. Starhawk vie lietať a vidí budúcnosť. Alebo istú verziu budúcnosti. Geena Drake má potenciál stať sa zaujímavou. Uvidíme, ako to všetko dopadne.

Kresba Gerarda Sandovala je superhrdinská tým správnym epickým spôsobom. Rýchla akcia aj akčné pózy, pri ktorých vyzerajú cool aj tiene hlavných postáv. Ak máte radi komiksy kreslené Joeom Madureirom (Battle Chasers, Ultimates 3), budete spokojní. Gerardo používa podobný kresličský štýl. Za spomenutie stoja aj obálky. Okrem klasickej od Sandovala máme až dve obálky Alexa Rossa, jednu deadpoolovskú variantu od Jorge Molinu a veľmi peknú variantu od Skottieho Younga (Rocket Racoon).

Takže, mali by ste si prečítať prvé číslo Guardians 3000 a venovať svoju pozornosť celej sérii? Rozhodne áno.


Guardians 3000
Píše: Dan Abnett
Kreslí: Gerardo Sandoval
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2014


7. októbra 2014
Marek "Keram" Barányi