Komiks: Grzegorz Rosinski - Temnými cestami

temnymi-cestami

Legendárny komiksový výtvarník Grzegorz Rosinski sa v tomto roku dožíva sedemdesiatich piatich rokov. Počinu vydavateľstva Crew, ktoré práve prinieslo jeho dvojalbum Temnými cestami, preto vyslovene tlieskam. Možnosť uzrieť inú stránku Rosinského tvorby, než predstavuje Thorgal, je veľmi príjemným zážitkom.

Komiks Thorgal tvorí Rosinski od roku 1980, scenáristicky spolupracoval najprv s Jeanom Van Hammom, posledných päť albumov už napísal Yves Sente. Séria je pritom stále živá, ďalší diel (Šarlatový plameň) príde na trh ešte v tomto roku. Ale aj keď to Rosinského očividne stále baví, mal svoje dni, keď mu severský bojovník liezol na nervy a chcel si odpočinúť témou aj výtvarne. A práve z tohto odpočinku sa zrodili komiksy Western (2001) a Pomsta hraběte Skarbeka (2004–2005). Líšia sa od Thorgalovho vikingstva ako deň a noc a ani medzi sebou nie sú nijako spriaznené. A priam symbolicky ich aj napísali Van Hamme (Western) a Sente (Skarbek).

Album temnými cestami otvára dyptych Pomsta hraběte Skarbeka. Príbeh o zrade a dômyselnej pomste sa odohráva v Paríži Alexandra Dumasa, Fryderyka Chopina či Paula Févala. Nájdeme tu niekoľko tajomných postáv v temných uličkách, krásne devy pózujuce talentovaným maliarom, nehanebných mužov v žaketoch i talároch, pirátsku odbočku do Karibiku, niekoľko meniacich sa verzií zdanlivo známeho príbehu a kopu súbojov. Scenár odráža mnoho podložených historických skutočností a kompozície, ktoré Rosinski volil, sú často hodné samostatného plátna na stene obývačky či sály. Aj keď vám príde príbeh ako staromódny, vizuálny zážitok je ohromujúci.

Oproti tomu stojí Western maľovaný v sépiových odtieňoch, ktoré narúša len výrazný karmín krvi. Príbeh jednorukého pištoľníka je opäť postavený na rôznych verziách tej istej udalosti, ale oproti archaizujúcemu Skarbekovi je rozprávaný jazykom moderného (filmového) westernu. Len antihrdinskosť Nata Chisuma dáva od začiatku tušiť, že sa nedočkáme holywoodskeho happy-endu a že zaľúbený pár pištoľník – rančerova dcéra to nebude mať ľahké.

Pre milovníkov Thorgala sú Rosinského Temné cesty povinnou jazdou. Ale rozmach a ľahkosť maliarovej fantázie ocení každý, odborníci navyše dostanú za každým albumom skicár s postupom autorovej tvorby.

Bravó a všetko najlepšie, Grzegorz!

Temnými cestami si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Temnými cestami
Autori: Gregorz Rosinski, Yves Sente, Jean van Hamme
Vydavateľstvo: Crew
Počet strán: 224
Väzba: pevná s prebalom
Rozmer: 197×266 mm
Jazyk: český jazyk
ISBN: 9788074493768
Rok vydania: 2016


14. júla 2016
Rastislav Weber