Komiks: Gotham by Midnight

Polnočná šichta

Gotham by Midnight (2014-) 001-000

V roku 2003 prezentoval scenárista Ed Brubaker sériu Gotham Central. V nej nám bol predstavený tím policajtov, ktorí Batmana práve neobľubovali. Títo zástupcovia zákona riešili prípady súvisiace so zlosynmi ako Mr. Freeze, Joker, Mad Hatter, Two-Face aj situácie vyznačujúce sa riadnou dávkou korupcie a politiky. Séria Gotham Central sa dožila štyridsiatich dielov a okrem Brubakera sa na nej podieľal aj scenárista Greg Rucka.

Dnes máme novú sériu zameranú na tím riešiaci gothamské zločiny bez Batmanovej pomoci. Tentoraz sa komiks volá Gotham by Midnight a jeho scenáristom je Ray Fawkes, muž, ktorý sa nebojí temnoty. Od svojho nástupu na post scenáristu v DC Comics písal hlavne pochmúrne série ako Constantine, Trinity of Sin a Justice League Dark. A teraz dostal na hranie ďalšiu legendárnu postavu.

Seržant Rook nemá zo svojej práce radosť. Hlavným dôvodom je fakt, že ho pridelili k takzvanej Polnočnej šichte, ktorej konanie a nulový počet zatknutí sú podozrivé interným záležitostiam. Tie ho vyslali, aby zistil, čo vlastne Polnočná šichta robí. Na výplatnej listine sú dvaja dôstojníci a dvaja konzultanti. Dvojica konzultantov je zložená z forenzného technika Szandora Tarra a rádovej sestry Justine.

Poručík Weaver je dohliadajúcim dôstojníkom, zatiaľ čo Jim Corrigan je… zvláštny. Má svoje malé tajomstvo. Jim je totiž spojený s duchom pomsty zvaným Spectre. Takže má nos na nadprirodzené zločiny. A má konexie, vďaka čomu dostáva prípady, s ktorými si nevie Batman rady. Jedným z nich je únos dvoch dievčat z bohatej štvrte na okraji mesta Gotham. Seržant Rook sa na vlastné oči presvedčí prečo je Polnočná šichta výnimočná.

Gotham by Midnight je ako príbeh z komiksu Hellblazer, len bez Johna Constantina. Je to krásny mix Gotham Central a nadprirodzeného príbehu. Seržant Rook spĺňa klasickú úlohu nováčika a neveriacej Scullyovej. Ostatní členovia Polnočnej šichty sa zatiaľ veľmi nepresadili, ani sme neboli svedkami nejakej ich extra schopnosti. Ale to časom príde. Pokiaľ ide o Jima Corrigana alias Spectra, nemusíte mať prečítané komiksy, kde sa vyskytuje; Fawkes nám všetko ohľadom jeho talentu vysvetlí pekne po lopate.

Okrem Spectra sa objavil v prvom čísle aj Batman so svojimi ušami a mal by sa zastaviť aj Luke Fox alias Batwing. Takže bude o zábavu postarané. Z pohľadu kontinuity je Gotham by Midnight zasadený medzi série s Batmanom a Justice League Dark. Zatiaľ čo JLD rieši prípady medzi nebom a peklom, Polnočná šichta sa stará o veci, ktoré vyliezajú z miest medzi vesmírmi. Veci, ktoré bežní ľudia nedokážu pochopiť.

Jediným záporom tohto komiksu bude pre mnohých kresba Bena Templesmitha. Čo je vážne škoda, pretože Templesmith dodáva komiksom riadnu dávku atmosféry. Platilo to pri 30 Days of Night, Criminal Macabre, Fell, Wormwood: Gentleman Corpse a platí to aj v tomto komikse. Gotham by Midnight je vďaka Templesmithovi krásne pošmúrny a atmosférický.

Po úspešne odštartovaných tituloch Gotham Academy a Arkham Manor tu máme ďalší titul, ktorý si zaslúži vašu pozornosť. Absolútne odporúčam.


Gotham by Midnight
Píše: Ray Fawkes
Kreslí: Ben Templesmith
Vydáva: DC Comics
Rok vydania: 2014


2. decembra 2014
Marek "Keram" Barányi