Komiks: Gaimanove Vražedná tajemství a další příběhy

Vrazedna tajemstvi - obalka

Vražedná tajemství je komiksová zbierka piatich poviedok od Neila Gaimana. Na jej prečítanie stačí už len to, že autor je jedným z najzaujímavejších spisovateľov sci-fi a fantasy žánru súčasnosti. Poviedky z tejto knihy už majú svoju literárnu premiéru za sebou. V češtine vyšli v zbierkach Křehké věci a Kouř a zrcadla. Teraz však boli oprášené a dostali nový šat, v podobe komiksového spracovania.

Gaimanove poviedky do kreslenej podoby pretvorili traja skvelí výtvarníci. John Bolton (Harlekýnův Valentýn), Michael Zulli (Stvoření noci, Fakta v případu zmizení slečny Finchové) a Philip Craig Russell (Vražedná tajemství). Zverenú literárnu predlohu stvárňujú svojským spôsobom. Využívajú pri tom rôzne výtvarné techniky, aby príbehom vdýchli vlastný život. Všetky kresby sú zaujímavé a podčiarkujú tajomné ladenie deja a jeho ponurú atmosféru.

Tematicky sú Gaimanove poviedky veľmi rôznorodé. Spisovateľ dokáže svoj námet nájsť aj v tých najbežnejších situáciách, pričom sa často opiera o mystiku. V zbierke si prečítate anjelskú detektívku, ľúbostný príbeh ale stretnete sa aj s tajomstvom a hororom.

Úroveň príbehov je rôznorodá. Skutočne majstrovsky pôsobí napríklad titulný príbeh Vražedná tajemství, kým Dcera sov je vlastne len jednoduchý výjav s prvkami folklóru, presne taký, aké si kedysi ľudia rozprávali za dlhých tmavých večerov. Medzi týmito mantinelmi stoja ostatné dva príbehy a každý čitateľ si nájde presne ten, ktorý bude čo najlepšie vyhovovať jeho vkusu a nálade.

Tajomná anjelská detektívka Vražedná tajemství chytí za srdce a hoci jej rozprávačom je bezdomovec z Los Angeles, zavedie nás do minulosti, až k tvoreniu sveta. Pod názvom Stvoření noci sa v skutočnosti ukrývajú dve poviedky: Cena a Dcera sov. Tieto obsahovo spolu vôbec nesúvisia. Preto môže čitateľa zmiasť, že kresby na seba nadväzujú plynule, bez toho, aby boli oddelené aspoň jedným voľným listom papiera. V prvom príbehu je hlavným hrdinom čierny kocúr a spisovateľ, v ktorom spoznáte Gaimana. Je tajomný a opäť sa pohráva s nadprirodzenom. Mimochodom, Gaiman je veľkým milovníkom mačiek. Druhá poviedka je o dievčatku, ktorého sa ľudia báli tak, že ho chceli zavraždiť. Je to stále aktuálna téma o ľudských predsudkoch, nenávisti a najtemnejších pudoch, ktoré sa v nás skrývajú.

Harlekýnův Valentýn rozpráva o zaľúbenom Harlekýnovi, ktorý svoje srdce daruje milovanej žene. Toto je komiks, ktorého výtvarné stvárnenie je jednoducho iné. Nie každému sadne a nie každého dokáže vtiahnuť do inak zaujímavého, deja. Kresba je podobná upravenej fotografii a pôsobí ako len zdokumentovanie udalostí. Je to zaujímavé výtvarné poňatie, no dosť strohé a neosobné.

Fakta v případu zmizení slečny Finchové je skutočne dôstojným záverom zbierky. Hlavný hrdina s tu opäť výzorom stotožňuje s Gaimanom. Príbeh tým pôsobí sugestívnejšie a čitateľský zážitok je hlbší. Tak ako pri Cene máte pocit, že autor tento horor prežil na vlastnej koži. Dej sa odohráva v druhoradom cirkuse, kde nájdete kreatúry z najhorších nočných môr. Nie každý sa však bude musieť báť…

Poviedky Neila Gaimana mám veľmi rada a aj toto komiksové spracovanie som si prečítala s chuťou. Ak patríte medzi ľudí, ktorí nepoznali literárne predlohy tejto knihy, o plnohodnotný zážitok neprídete. Ste fanúšikmi komiksov? Máte pridanú hodnotu navyše. Ak ste však zarytými prívržencami písaného slova, možno budete mať chvíľami pocit, že ste poobdivovali len kreslenú osnovu na nejakú poviedku. Bude vám chýbať istá hĺbka postáv a príbehu, ktoré im dokáže vdýchnuť len klasický literárny formát.

V každom prípade som bola s knihou spokojná. Komiks je predsa komiks. Jeho výrazom je spojenie literárneho zážitku s výtvarným. To sa autorom podarilo viac ako vynikajúco.

Knihu Vražedná tajemství a další příběhy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vražedná tajemství a další příběhy
Literárna predloha: Neil Gaiman
Výtvarné spracovanie: John Bolton, Michael Zulli, P. Craig Russell
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2016
Jazyk: český
Počet strán: 196
Väzba: brožovaná
ISBN 978–80–7449–359–1


20. septembra 2016
Ena