Komiks: Frankenstein Underground

Moderný Prométeus

Frankenstein Underground 01-000
Frankenstein Underground 02-000

Keď v roku 1818 osemnásťročnej Mary Shelleyovej vydali román Frankenstein, nemohla tušiť, aký ošiaľ tým spôsobí. Tvor stvorený vďaka vedcovi Victorovi Frankensteinovi bol považovaný za moderného Prométea. A podobne ako starogrécky Titan, aj on dal ľuďom plameň. Plameň inšpirácie. Frankensteinovo monštrum sa dočkalo mnohých príbehov aj po svojej „smrti“. Najnovšie sa s témou nepochopeného tvora popasoval Mike Mignola v minisérii Frankenstein Underground.

Frankensteinov tvor precestoval mnohé krajiny. Švajčiarsko, Macedóniu, Francúzsko aj Rakúsko. Všade sa stretol s odporom a nenávisťou. Teraz sa nachádza v Mexiku, kde sa nechtiac musel zapojiť do boja s červeným mužom s kamennou rukou a odpílenými rohmi. No boj nedopadol podľa predstáv jeho zamestnávateľa, a tak tvor utiekol. Možno náhodou, možno niečím pričinením sa zatúlal do mexického chrámu, v ktorom stretol starú ženu.

Tá sa k tvorovi nesprávala ako ku zvieraťu ani ako k veci, ale ako ku človeku. S láskou a opaterou. Žena mu povedala, že ich stretnutie nie je vôbec náhodné a že chrám, v ktorom sa stretli, nie je obyčajný. Kedysi slúžil pôvodným obyvateľom na komunikáciu s bohmi. A bohovia cítia prítomnosť Frankensteinovho tvora. Tak ako aj niekto iný, nie práve božský.

Písal som o tom už minule, ale budem sa opakovať: Obdivujem Mikea Mignolu. Nielen pre jeho kresličský štýl, v ktorom výborne využíva tiene, vďaka čomu dokáže vytvoriť atmosféru aj v dvojstránkovom príbehu. Nielen pre jeho pisateľský um a schopnosť zobrať staré témy (poviedky, mýty, tvorba H. P. Lovecrafta), spojiť ich a pretvoriť na niečo úplne nové a pritom tak zjavne neoriginálne. Obdivujem ho hlavne pre to, ako neuveriteľne dokáže prepojiť osudy svojich hlavných postáv.

A darí sa mu to neskutočne dobre. Mignola svoju verziu Frankensteina predstavil v príbehu Hellboy: House of the Living Dead. Muž, ktorý má o Frankensteinovo monštrum záujem, je markíz Adoet de Fabre, ktorý bol predstavený v príbehu B.P.R.D.: The Universal Machine, vrátane jeho zvláštnych spoločníkov. Nehovoriac o záhadnom podzemnom meste a starých bohoch. To najlepšie je, že nemusíte mať prečítaný žiadny zo spomenutých komiksov.

V Mignolovom podaní je Frankensteinovo monštrum mŕtvolou s vedomím. Žil stovky rokov a takmer celý ten čas bol ponižovaný a žil v bolesti. Na začiatku príbehu vidno, že monštrum sa nestretlo s mnohými sympatiami, čo je celkom pochopiteľné. Mignola narúša klasickú formulku mlčanlivého netvora tým, že mu dal elegantné dialógy. Ale napriek tomu to nie je príbeh o hľadaní samého seba ako v sérii Hellboy. Je to iba o tom, ako zošitá obluda rozbíja huby všetkým, ktorí jej chcú ublížiť.

Na kresbe sa podieľa Ben Stenbeck, ktorý s Mignolom už pracoval na sériách Witchfinder a Baltimore. Jeho kresba s čistou linkou a jemným tieňovaním sa hodí výborne k tomuto viktoriánskemu príbehu. O obálky sa postaral sám Mignola.

Frankenstein Underground je ďalší z projektov Mikea Mignolu, ktorý si bezpochyby nájde fanúšikov. Či už medzi novými čitateľmi, alebo stálymi. Odporúčam, ak máte radi príbehy o monštrách, ktoré nie sú monštrami vlastným zavinením.


Frankenstein Underground
Píše: Mike Mignola
Kreslí: Ben Stenbeck
Vydáva: Dark Horse
Rok vydania: 2015


28. apríla 2015
Marek "Keram" Barányi