Komiks: Fistful of Blood

Kozy, kvéry, krv

Fistful-of-Blood-001-(2015)-(Digital)-(Mephisto-Empire)-001
Fistful-of-Blood-002

Kevin Brooks Eastman je u nás známy vďaka komiksu Teenage Mutant Ninja Turtles. Je scenáristom, kresličom, editorom a vydavateľom magazínu Heavy Metal. Kevin Brooks Eastman je legenda. Simon Bisley je britský kreslič, ktorý sa preslávil prácou na sériách ABC Warriors, Lobo a Sláine. Jeho kresličský um využili vydavateľstvá DC, Fleetway, Marvel a Verotik. Okrem toho sa podieľal aj na tvorbe obálok hudobných albumov, hier a filmových plagátov. Simon Bisley je legenda. A čo sa stane, ak sa stretnú dve legendy? Splodia Fistful of Blood.

Kedysi dávno, veľmi dávno, v nie veľmi vzdialenej budúcnosti, do mesta, ktorého meno sa neustále menilo, zavítala ona. Blond vlasy, modré oči a telo bohyňe. Samozrejme, že také sexy stvorenie pritiahne nechcenú pozornosť, hlavne ak je konkrétna žena oblečená iba v spodnej bielizni. Miestni obyvatelia sa rozhodli, že jej vyjdú v ústrety… svojimi penismi a zubami. Väčšina obyvateľov mesta totiž patrí medzi kanibalistické inteligentné zombie.

Ale žena bola viac než iba blonďavá sexbomba. Rýchlo sa zmocnila revolveru a vystrieľala uvítací výbor. Po nadávkovaní olova bolo načase zistiť, čo sa to tu robí. Informátorom sa stal majiteľ miestneho hotela. Ten mlčanlivú ženu informoval, že kedysi mesto slúžilo na natáčanie westernov, ale po istom čase upadlo do zabudnutia. Potom sa objavili oni. Klany zombií a upírov. Oba klany chceli mesto pre seba, no ich šarvátky boli vždy nerozhodné. Lenže teraz je tu ona.

Western je zomierajúci žáner. Sem tam sa objaví nejaký nezávislý westernový film alebo tarantinovka, prípadne nejaká komiksová miniséria. Fistful of Blood je vykrádačka kultovej snímky Za hrsť dolárov s Clintom Eastwoodom. Len mlčanlivého Eastwooda nahradila kozatá nemá blondínka. A keď vravím kozatá, tak tým myslím, že jeden jej prsník je väčší než jej hlava. To je to, čo vám ako prvé udrie do očí. Teraz nemyslím jej prsia, ale kresba.

Simon Bisley dokáže svojou kresbou vždy perfektne zachytiť charakteristiku postáv a miest. Mestečko, v ktorom sa príbeh odohráva, vyzerá na prvý pohľad prašne a opustene, presne ako má zapadákov vyzerať. Hlavná hrdinka je tu jedinou sexy postavou a sexepíl z nej srší na všetky strany. Hlavní zlosyni sú nechutní a ešte nechutnejší vo svojom zombie stave. Vedľajšia postava hoteliéra je slizká tým správnym spôsobom, niečo na spôsob Ukka zo série Sláine. Chýba mu len sopeľ visiaci na špičke nosa.

Celý komiks má nádych bisleyovského „realizmu“ a istú plastickosť, ktorú sa podarí zachytiť iba niektorým kresličom. No tento komiks nie je až taká novinka, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Fistful of Blood bol prvýkrát uverejnený pred pätnástimi rokmi v magazíne Heavy Metal. A keď porovnáte oba komiksy, vidno veľký rozdiel. V magazíne Heavy Metal boli vydávané väčšinou jemne erotické príbehy, hlavne európskych autorov.

IDW nie je Heavy Metal, a tak musela zasiahnuť ruka editorova. Žena bez mena neprichádza do mesta úplne nahá, nevidíme gravitáciu popierajúce odhalené prsia, jej oblečenie pozostáva z viac než len tangáčov, podprsenky a vestičky a rovno zabudnite na odhalený rozkrok. To všetko je len v pôvodnom vydaní. Najväčším plusom tohto znovu vydaného komiksu je koloring.

Pôvodný príbeh bol totiž čiernobiely. O koloring sa postaral talentovaný Tomi Varga a je sa vážne na čo pozerať. Každé číslo tohto komiksu obsahuje Eastmanove pôvodné nákresy a náčrty postáv, skôr než ich dostal do svojich talentovaných papŕč Simon Bisley a pretvoril ich na svoj obraz.

Fistful of Blood je výborná, jednorazová záležitosť. Je sexy, akčná a cool viac než akýkoľvek westernový príbeh, aký ste kedy čítali. Ak máte radi kozy, kvéry a krv, ste doma.


Fistful of Blood
Píše: Kevin Eastman
Kreslí: Simon Bisley
Vydáva: IDW
Rok vydania: 2015


27. októbra 2015
Marek *Keram* Barányi