Komiks: Ei8ht

Návrat do...

EI8HT 2
EI8HT 001-001

Keď sa povie Rafael Albuquerque, tak sa mi vybavia dve veci: Bugs Bunny (tvrdiaci, že mal odbočiť vľavo pri Albuquerque) a výborná komiksová séria American Vampire, na ktorej Albuquerque spolupracoval so scenáristom Scottom Snyderom. Od ukončenia pôvodnej série sa Rafael podieľal nielen na jej pokračovaní nazvanom Second Cycle (a ďalších komiksoch), ale strihol si aj rolu scenáristu vo svojej prvej komiksovej minisérii. Nazval ju jednoducho Ei8ht.

Muž sa prebudí na neznámom mieste v zvláštnom plavidle, netušiac kde je. Spomína si iba na to, že sa volá Joshua a že má zmeniť dejiny. Na oplátku mu bude poskytnutá protislužba. O čo ide, si Joshua nespomína, ale postupne si začína uvedomovať svoju súčasnú situáciu. Neznáme miesto je púšť, zvláštne plavidlo je stroj času a jediným vodidlom je číslo osem nakreslené na Joshuovom zápästí. A komunikátor.

Po spojazdnení komunikátoru ho ženský hlas informuje, aby nasledoval dinosaura. Ako na zavolanie sa objavil malý dinosaurus a Joshua sa za ním vydal. Vďaka tomu narazil na skupinu pomaľovaných divochov, ktorý ho omráčili a spútali. Počas chvíle bezvedomia si Joshua spomenul na jeden dôležitý detail. Vedec, vďaka ktorému cestoval v čase, poveril Joshuu nájdením istého muža, dôstojníka SS. Keď ho nájde, môže splniť svoje poslanie. Ale čo je Joshuovým poslaním?

Ei8ht je prvou z minisérií o cestovaní v čase, na ktoré som sa tento rok tešil. Tou druhou bude Chrononauts od dua Mark Millar/Sean Murphy. Samotný príbeh nie je nijako originálny, ale koncept miesta, kde sa objavil Joshua, je zaujímavý. Miesto, o ktorom je reč, nie je ani minulosťou, ani prítomnosťou, ba ani budúcnosťou. Je nazývané Meld a ide o vesmírny odpadkový kôš. Meld je miesto, na ktorom sa objavujú všetky veci, ktoré kedy jestvovali (ľudia, stroje, súčasné a vyhynuté zvieratá) a stratili sa.

Takže tu máme dinosaurov, divochov, technológiu z čias druhej svetovej vojny, ľudí ktorí sa stratili na mori alebo ich „uniesli mimozemšťania“. Vďaka tomu dochádza k zaujímavým kombináciám. A prisahám, že keď som videl dôstojníka SS sedieť na dinosaurovi, očakával som, že zdvihne pravačku a pekne zahajluje. Samotný názov príbehu obsahuje číslo osem. To nie je náhoda.

Albuquerque sa zahral na symboliku. Keď pootočíte číslo osem, dostanete symbol nekonečna. Toto je komiks o osude, nekončiacom cykle a o tom, ako sa Joshua z neho musí dostať. Ei8ht je v podstate remake nedokončeného webkomiksu Tune 8. Rafael chcel pôvodne dokončiť príbeh, ale nepáčil sa mu záver. Tak celý základ prekopal a na pomoc si zavolal skúseného scenáristu Mikea Johnsona. Ten sa postaral o rozšírenie Joshuovho sveta a jemnú zmenu v príbehu.

Kresba Rafaela Albuquerqueho je excelentná a štýlová. Ak ste čítali sériu American Vampire, viete, do čoho idete. V Ei8ht došlo k istému zjednodušeniu kresby a výraznej absencii farieb. Celému komiksu velia štyri farby, okrem bielej. Zelená (minulosť), purpurová (prítomnosť), modrá (budúcnosť) a oranžová (Meld). Práve táto absencia pridáva na atmosfére príbehu a perfektne dokresľuje bezvýchodiskovú situáciu hlavného protagonistu.

Ei8ht je miniséria, ktorú by ste si v žiadnom prípade nemali nechať ujsť. Tento komiks je pre všetkých, ktorí majú radi dobré príbehy, cestovanie v čase alebo iba nacistov jazdiacich na dinosauroch. Odporúčam bez výhrad.


Ei8ht
Píše: Rafael Albuquerque, Mike Johnson
Kreslí: Rafael Albuquerque
Vydáva: Dark Horse
Rok vydania: 2015


24. februára 2015
Marek "Keram" Barányi