Komiks: Divinity

Boh je komunista

divinity 1
divinity 2

Minulý týždeň bol zaujímavý. Štúdio Marvel získalo späť práva na filmového Spider-Mana, seriál Constantine sa dočkal úspešného ukončenia prvej série a zistil som, že bohom nie je žiadny modrý muž milujúci nahotu, ale obyčajný komunista. Ako je to možné? Kto by už len mohol prekonať Dr. Manhattana, jeho modrú božskosť a hompáľajúci sa penis? To sa dozviete v najnovšom komikse vydavateľstva Valiant nazvanom Divinity.

Abram Adams mal smutný začiatok života. V roku 1945 bol ako batoľa opustený rodičmi a zanechaný na prahu domu ministra zahraničia. Keď Adamsovi adoptívni rodičia zomreli, o jeho výchovu sa začal starať štát. Súdruhovia Sovietskeho zväzu v ňom uvideli potenciál a zhodli sa, že on je tým pravým pre vládny projekt. Adams to bral ako príležitosť splniť si sny, navštíviť neznáme končiny a odhaliť tajomstvá vesmíru a života.

Cieľom záhadného projektu bolo vyhrať studenú vojnu. Súdruhovia nechceli poraziť Ameriku iba vo vesmírnom programe, ale aj v myslení a pochopení života. Za tým účelom bola skonštruovaná raketa, ktorá doletí ďalej než ktorákoľvek predtým. Let má trvať tridsať rokov a Adams strávi väčšinu času v kryogenickej komore, nadopovaný liekmi na spomalenie metabolizmu . Len Boh vie, čo tam vonku nášho súdruha čaká. Alebo kto.

Samotný koncept príbehu nie je nijako originálny. Všetko sme to už niekde čítali alebo videli. No spôsob rozprávania je zaujímavý. Pripomína mi film Predestination, keď sa hlavný hrdina postará o to, aby hlavná postava príbehu mala presne taký osud, aký treba, pretože už pozná celý príbeh. Divinity bude štvordielna miniséria a každý diel je označovaný ako kniha. Čo je celkom zaujímavý koncept, keďže hlavná postava opisuje svoj/Adamsov príbeh pomocou metafory o knihe a stránkach, a tým, že vie čo sa stane, spĺňa status božskosti.

Na to, kam Adams letel, čo tam videl, čo ho zmenilo a prečo sa vrátil, si ešte budeme musieť chvíľu počkať, no nadľudské schopnosti môžeme vidieť už v prvom čísle. Adams je schopný meniť realitu podľa svojho uváženia. Dokáže zmeniť štruktúru ľudského tela, rozložiť človeka na motýle alebo teleportovať osobu z jedného miesta na druhé. Scenárista Matt Kindt (Unity, Rai) jednoducho vie ako skonštruovať a dávkovať príbeh. Tempo je miestami pomalé, ale vždy sa dozviete len potrebné informácie, žiadne zdržiavanie vysvetľovaním toho, aká je súčasná politická situácia alebo ako funguje raketový systém.

Kresbu dostal na starosť Trevor Hairsine, britský kreslič, ktorého štýl porovnávajú mnohí ľudia ku kresebnému štýlu Bryana Hitcha (Ultimates). Dalo by sa povedať, že je podobná, ale na rozdiel od Hitchovej je krásne atmosférická. Koloring komiksu výborne dokresľuje retro štýl štyridsiatych ro­kov.

Divinity má silný začiatok a snáď bude za to stáť aj zostatok príbehu. Som zvedavý, ako Kindt zapojí súdruha Adamsa do sveta vydavateľstva Valiant a či sa niekedy dočkáme crossoveru s podradnejšími hrdinami, ako sú napríklad Quantum a Woody. Tento komiks odporúčam, ak chcete načať nejakú novú minisériu, ktorá dá trochu zabrať aj mozgovým závitom.


Divinity
Píše: Matt Kindt
Kreslí: Trevor Hairsine
Vydáva: Valiant
Rok vydania: 2015


17. februára 2015
Marek