Komiks - Disney Kingdoms: Seekers of the Weird

Čudné a čudnejšie

Disney Kingdoms - Seekers Of The Weird 001-000
Disney Kingdoms - Seekers Of The Weird 002-000

Ignorujme fakt, že Walt Disney mal sklony k antisemitizmu, a priznajme si pravdu: bol to génius. Vypracoval sa z ilustrátora na majiteľa zábavného parku, ktorý vedel, čo ľudia chcú, a dal im to. Keď ovládol filmové plátna, rozhodol sa podojiť ľudí svojím zábavným parkom. Za tým účelom bolo založené WED Enterprises, dnes známe ako Walt Disney Imagineering, vďaka čomu našli prácu ilustrátori, architekti, inžinieri, osvetľovači, scenáristi, grafickí dizajnéri a mnohí ďalší.

Jedným z takzvaných Imagineerov je aj animátor Roland Fargo Crump. Ten navrhol atrakciu Museum of Weird (Múzeum čudesna), ktorá sa mala stať súčasťou atrakcie Haunted Mansion. No nestalo sa tak a nápad zostal nevyužitý. Až doteraz. Vo vydavateľstve Marvel Comics sa rozhodli, že je škoda nechať taký koncept zapadnúť prachom. Predsa len ide o múzeum plné čudných vecí, a tie musia mať nejaký príbeh. Kde sa vzali, kto ich získal a prečo nakoniec skončili v múzeu? Na to všetko sa pokúsi odpovedať miniséria Seekers of the Weird.

Hrdinami tohto príbehu nie sú Indiana Jones a Lara Croft, ale dvojica súrodencov Melody a Max. Tí sú klasicky, súrodenecky odlišní. Zatiaľ čo Melody je odvážna a venuje sa športu, Max je ustráchaný a večne zahľadený do kníh. Táto dvojica žije s rodičmi, ktorí vlastnia obchod s kuriozitami. Sú to milí a starostliví rodičia, lenže z nejakého dôvodu sa zatvorili vo svojej súkromnej kancelárii a nemajú na potomkov čas. Čo je neobvyklé.

Všetko sa ešte viac zamotalo vo chvíli, keď naši hrdinovia pristihli rodičov v boji s prazvláštnymi tvormi. A používali pri tom prazvláštne zbrane, napríklad fotoaparát so špeciálnym svetlom a dáždnik ozbrojený bleskami. No ani tie im nepomohli a zvláštne tvory rodičov uniesli nevedno kam. Na pomoc im, neskoro ale predsa, prišiel strýko Roland taktiež ozbrojený zvláštnou zbraňou. Ten im oznámil, že ak chcú zachrániť svojich rodičov, musia navštíviť Múzeum čudesna.

Scenárista Brandon Seifert (autor výbornej série Witch Doctor) sa dostal k písaniu tejto minisérie ako slepý k husliam. Prejavil záujem písať pre Marvel Comics a tak mu Bill Rosemann, hlavný editor, predhodil základný koncept budúcej minisérie: dve deti, strýko, unesení rodičia. Zbytok musel domyslieť Seifert za pomoci Crumpových kresličských návrhov, čítania jeho memoárov a počúvaním rôznych rozhovorov. Navyše si pozrel film Piráti z Karibiku, aby pochopil, ako niekto dokáže dať zábavnému parku príbeh.

Kresbu dostal na starosť Karl Moline, ktorý prepožičal svoj talent ako Marvel Comics, tak aj Dark Horse a DC Comics. Jeho kresličský štýl je veľmi hravý a príjemný na pohľad. Ešte k tomu výborne vystihuje neobvyklú atmosféru a artefakty Múzea čudesna. Koloring Jeana-Francoisa Beaulieu je na jednotku a dodáva príbehu fantazijný kolorit.

Disney Kingdoms: Seekers of the Weird je pre každého, kto má rád dobrodružné príbehy, kde sa dejú neobvyklé veci, ktoré sú krásne hravé.


Disney Kingdoms: Seekers of the Weird
Píše: Brandon Seifert
Kreslí: Karl Moline
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2014


24. júna 2014
Marek