Komiks: Deathstroke

Zmena je život

deathstroke 1
deathstroke 3
deathstroke 2

Jedna z vecí, ktorá trápi mnohých čitateľov komiksov a je zdrojom nekonečných debát na rôznych fórach, je táto otázka: Kto bol skôr? Deathstroke alebo Deadpool? Kto od koho kradol a odkukával? Odpoveď je jasná: Deathstroke. Kreslič a scenárista Rob „Neviem kresliť“ Liefeld stvoril Deadpoola ako paródiu na Deathstrokea. Mal podobný kostým a dokonca aj podobné meno. Našťastie, nezostalo iba pri napodobňovaní a z Deadpoola sa stala svojská postava. Stačilo zmeniť status quo. To teraz čaká aj Deathstrokea.

Slade Wilson narukoval už ako šestnásťročný a veľmi rýchlo sa prepracoval medzi najlepších vojakov. Dočkal sa nielen povýšenia, ale aj zapojenia do experimentu, ktorý mal za úlohu stvoriť supervojakov. Experiment zabral a dal Sladeovi nadľudskú silu, rýchlosť, reflexy a regeneráciu. Vyzeralo to tak, že sa mu bude do konca života dariť. Ale stačila jedna láskavosť pre priateľa a s armádnou kariérou Sladea Wilsona bol koniec. Zostávalo mu jediné.

Vyrobiť si kostým a dať na prenájom svoje nadľudské schopnosti tomu, kto zaplatí najviac. Jeho prvou prácou pod identitou Deathstroke bolo zabitie superhrdinského tímu New Titans. Tento kšeft mu nevyšiel a vďaka tomu sa titani stali jeho najväčšími nepriateľmi. O pár rokov neskôr sa zameral na exterminovanie Batmana a Green Arrowa a napriek tomu, že je samotár, pridal sa k niekoľkým vládnym supertímom. Je ten najlepší z najlepších. Ale čo keby sa to zmenilo?

Slade Wilson miluje svoju prácu, napriek tomu, že ho ľudia nazývajú vrahom a zlosynom. Jeho najnovší kontrakt ho zaviedol do Ruska. Cieľom je zločinec zvaný Possum, ktorému príroda nadelila regeneráciu a odpudivú vizáž. Po úspešnej infiltrácii sa Slade dostal ku svojmu cieľu, ale narazil na problém. Konkrétne frekvenciu, ktorá vyslala podprahový signál do Sladeovho mozgu, čím ho paralyzovala. Vďaka tomu mohol Possum odzbrojiť Sladea a pokúsiť sa ho dekapitovať.

Lenže Slade Wilson sa nevolá Deathstroke len tak pre nič za nič. Prekonal paralýzu a vyradil Possuma. Čiastočne. Nanešťastie mal zločinec posily: útočné lietadlo a posádku so symbolom oka na tvárach. Ale aj s tými si poradil. Ledva. Aj taký macher, ako je Deathstroke, potrebuje pomoc. Z posledných síl vyhľadal starého muža, ktorý mu bol dlžný. Muža, ktorý dokáže vyliečiť akékoľvek zranenie. No toto liečenie dá Sladeovi Wilsonovi viac, než čo žiadal.

Toto nie je Deathstrokeovo prvé ródeo. Počas New 52 dostal vlastnú sériu, ktorá bola pre malý záujem ukončená po dvadsiatich číslach. Po prvých troch číslach musím povedať, že je neporovnateľne lepšia než tá predchádzajúca. Scenárista/kreslič Tony S. Daniel vedel, aké eso dostal na hranie, a mal plán riadne ho využiť. Deathstroke sa prebojoval do podvedomia aj ľudí, ktorí komiksy nečítajú a ktorí ho spoznali vďaka hrám alebo seriálu Arrow. Objaví sa navyše aj v ohlásenom filmovom spracovaní tímovky Suicide Squad.

Danielov štýl rozprávania sa spolieha na brutalitu a rýchlo plynúci príbeh bez zbytočných odbočiek. Príbeh je rýchly, násilný, sexy a s postavou, na ktorej vám bude záležať dosť na to, aby ste si jej komiks prečítali každý mesiac. Deathstroke je v Danielovom podaní antihrdina, ktorý zabíja ľudí, ale iba tých, ktorí si to zaslúžia. Riadi sa svojím kódexom cti. Zmena, ktorú Daniel urobil so Sladeom, je výborná a krásne ruší zabehnuté status quo.

Danielova kresba je počas akcie dokonale dynamická, takže si krviprelievanie, odsekávanie končatín a vystrelené mozgy maximálne užijete. A aj počas chvíľ pokoja stojí tento komiks za pohľad. Hlavným plusom tohto komiksu je, že na pochopenie série nemusíte byť fanúšikmi Deathstrokea ani nemusíte mať načítané predchádzajúce sé­rie.

Nová séria antihrdinu menom Deathstroke je bezpochyby jeden z najlepších minuloročných reštartov. Odporúčam bez výhrad.


Deathstroke
Píše: Tony S. Daniel
Kreslí: Tony S. Daniel
Vydáva: DC Comics
Rok vydania: 2013


6. januára 2015
Marek „Keram“ Barányi