Komiks: Death of Wolverine

„Smrť“ hrdinu

death of wolverine 1
death of wolverine 2

Hovoril som si, že budem ignorovať tento event. Veď každý vie, že Marvel Comics ostatných pár rokov neustále recykluje udalosti, ktoré „zmenia dejiny“, a „definitívne“ zabíjajú postavy. Ak dôjde k nejakej príhode, ktorá „všetko zmení“, o pár mesiacov sa na všetko zabudne, ako keby sa nič nestalo, a mŕtve postavy opäť ožijú (pretože vlastne ani neboli mŕtve, boli iba v inej dimenzii alebo zahynula ich alternatívna verzia či klon). A teraz chcú zabiť Wolverina.

Na túto „smrť“ pripravovali Marvel Comics čitateľov niekoľko mesiacov. Logan kvôli mimozemskému vírusu prišiel o liečivý faktor, vďaka čomu mal ťažší život a mňa osobne prestal zaujímať. V podstate ho Marvel pripravil o gule. Nikoho nezaujíma dravec, ktorý je krotký. Scenáristi sa pokúsili absenciu regenerácie nahradiť tým, že dali Loganovi brnenie (komplet s pazúrmi), zbavili ho funkcie riaditeľa školy, zamestnali ako žoldniera a dali mu na ruku vytetovať ružu.

Ako vravím, žiadne gule. Záverečné príbehy série Wolverine jednoducho za veľa nestáli. Ani scenáristicky a prekvapivo ani kresebne. Tento mesiac sme sa, po trojmesačnom a zbytočnom prequele, dočkali prvého dielu minisérie Death of Wolverine, ktorá by mala všetko „zmeniť“. Tak sa na to mrknime.

Logan vyhľadal najlepších vedcov a géniov, aby mu pomohli vyliečiť ho zo smrteľnosti. Tony Stark a Hank McCoy mu nedokázali pomôcť. No možno to dokáže Reed Richards. Ten zistí, že Logan má ešte stále silu a rýchlosť, ale jeho kosti sú doslova rádioaktívne po všetkých explóziách, ktoré telo prežilo. Má doslova rakovinu spôsobenú adamantiom. Reed dokáže reaktivovať Loganov liečivý faktor, ale potrebuje na to veľa času.

A od Logana potrebuje, aby sa niekam zašil a prestal bojovať, pretože by ho mohol zabiť aj obyčajný otras mozgu. Dokonca nesmie používať pazúry, pretože pri každom ich zasunutí sa mu do tela dostanú baktérie. No náš chlpatý hrdina vie, že nebude mať pokoj. Svet sa dozvedel, že Logan je smrteľný a všetci mu idú po krku. A nejde len o organizácie ako Hand alebo A.I.M., ale aj o jednotlivcov. Logan sa bude musieť zmieriť s osudom. Ale to neznamená, že sa vzdá bez boja.

Ako som už písal, príbehy série Wolverine, vedúcej ku tomto eventu, boli totálne hrozné. Preto ma prekvapilo, ako veľmi som si tento príbeh užil. To bude asi tým, že neschopného scenáristu Paula Cornella vystriedal schopný scenárista Charles Soule, ktorý v súčasnosti pracuje aj na komiksoch Swamp Thing, Red Lanterns a Superman/Wonder Woman. Takže je viac než možné, že Loganova životná púť bude „ukončená“ dôstojne a bez zbytočného pátosu.

Na pochopenie príbehu nemusíte mať prečítaný prequel ani predchádzajúcu sériu. Všetko je polopate vysvetlené a stručne zhrnuté. Takže už len sledujete, aké to má následky. A je krásne sledovať to, hlavne vďaka kresbe Stevea McNivena. Ten sa do podvedomia čitateľov zapísal detailnými obálkami a spoluprácou s Markom Millarom na minisériách Civil War, Nemesis a Old Man Logan. Je sa jednoducho na čo pozerať.

Death of Wolverine je ďalší z minieventov, na ktorý sa o pár mesiacov zabudne, ale vďaka obstojnému scenáru a krásnej kresbe stojí za prečítanie. Uvidíme, ako to celé dopadne a ako dlho zostane Wolverine „mŕtvy“. Veď všetci dobre vedia, že ani jeden z Loganových potomkov (vlastných, alebo nevlastných, z hlavnej alebo alternatívnej dimenzie) nemá na to, aby bol jeho nástupcom. Takže Wolverine sa musí vrátiť.


Death of Wolverine
Píše: Charles Soule
Kreslí: Steve McNiven
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2014


9. septembra 2014
Marek "Keram" Barányi