Komiks: Citizen Jack

Jack na hrad!

Citizen Jack 001

Keď sa povie politika, vybaví sa mi miestnosť plná ľudí hádajúcich sa o zákonoch a ustanoveniach, ktorí za tú činnosť dostávajú prehnane vysoký plat. A určite nie som jediný, kto považuje politiku za frašku. Z politiky a politikov si robili, robia a budú robiť občania srandu vždy. Tak ako komiksový scenárista Sam Humphries a kreslič Tommy Patterson v ich novej komiksovej sérii Citizen Jack.

Jack Northworthy je vulgárny ožran z Minnesoty živiaci sa predajom strojov na odpratávanie snehu. Stará sa iba o svoje a robí problémy, len ak mu niekto siahne na chlast, úplatky alebo sneh. Ale aj taká nula má svoj sen. Chcel byť hokejovým šampiónom, no akosi mu to nevyšlo. Stal sa starostom mesta, ale ani to mu nevyšlo a na poste ho nahradila bývalá manželka. No tentoraz sa Jack rozhodol, že všetkým vytrie zrak.

Jack Northworthy bude prezidentom Spojených štátov. Lenže Jack je jeden z tých, o ktorých platí pravidlo „na posraného aj hajzel padne“ a predvolebná kampaň končí fiaskom. Alebo nie? Občania majú radi úprimných idiotov, ktorí pred ľuďmi odhalia aj tie najintímnejšie partie svojho tela. No na riadnu kandidatúru to chce niečo viac. Treba sa poistiť. A niet lepšej poistky než sa za úspešnú kandidatúru upísať démonovi.

Podľa Sama Humphriesa je toto jeho najkritickejší komiks. Čo je celkom pochopiteľné, ak si uvedomíte, ako politika posledných pár desaťročí funguje. Navyše, mnohí by si mohli myslieť, že Jack Northworthy je paródiou (ak je to vôbec možné) na Donalda Trumpa, ktorý sa tento rok rozhodol kandidovať na prezidenta. Nie je to tak. Vlastne, v celom komikse ani raz nezaznejú slová demokrat či republikán.

Toto nie je komiks o tom, že by mal niekto problém s politickou stranou. Je to komiks o tom, ako ľudia prestávajú rozumieť politike. Je to hororová komédia, nie politický komiks. O komédiu sa stará Jack svojím až hovädským prístupom ku všetkému, o horor démon zvaný Marlinspike, ktorý budúcemu prezidentovi našepkáva a dohovára. A komu by nestačil démon, v príbehu má slovo aj hovoriaci delfín Cricket komentujúci súčasnú politickú scénu.

Kresba Tommyho Pattersona je známa aj u nás vďaka komiksovej adaptácii knižnej série Hra o tróny. V Citizen Jack trochu zmenil kresličský štýl, pretože už potreboval zmenu. Našťastie mu zostala čistá linka a detailnosť, takže si môžeme užiť Jackove výlevy a pohľad na jeho pozadie v plnej kráse. Výborný je aj koloring Johna Alderinka. Je to vidno hlavne počas Jackovej halucinácie spôsobenej jeho démonickým partnerom.

Citizen Jack je krásny faustovský príbeh, ktorý vás pobaví, aj keď nesledujete politickú situáciu. Komiks má krásne vyváženú politickú a rozprávačskú stránku, hlavná postava je sympatická svojím vlastným spôsobom a príbeh desivo absurdný. Odporúčam, ak si potrebujete odpočinúť od superhrdinských komiksov.


Citizen Jack
Píše: Sam Humphries
Kreslí: Tommy Patterson
Vydavateľ: Image Comics
Rok vydania: 2015


17. novembra 2015
Marek *Keram* Barányi