Komiks: Chrononauts

Späť v čase

Chrononauts 001-000
chrononauts 03

Niekedy nastane situácia, keď sa jednoducho neviete rozhodnúť, o ktorom komikse písať. Nie že by noviniek bolo málo, práve naopak. Vedecko-fantastický príbeh Descender Jeffa Lemirea, prípadne jeho All-New Hawkeye. Hororový Frankenstein Underground Mikea Mignolu a Bena Stenbecka, či antiamerické Red One s kresbou Terryho Dodsona. Násilný Suiciders Lee Bermeja alebo popkultúrne Effigy. No potom sa objavili Chrononauts od dua Mark Millar/Sean Murphy a bolo rozhodnuté.

Corbin Quinn a Danny Reilly milujú záhady a dobrodružstvo. Ale to najväčšie ich ešte len čaká. Táto dvojica totiž pracuje na niečom, čo zmení dejiny sveta tak, ako ho poznáme. Čo ich ku tomu vedie? Artefakty nájdené na miestach, kde by nemali byť. Konkrétne stíhačky, motorky, motorové člny a ďalšie vozidlá nájdené v starých podzemných chrámoch a uzavretých komorách pyramíd. To je pre nich dôkazom, že cestovanie v čase je možné.

Corbin a Danny založili Chrono Divíziu a začali pracovať na stroji času. Uspeli a ich satelit vyslal prvé zábery z Gettysburgu v roku 1863. Úspech u verejnosti bol okamžitý a financovanie na väčší projekt schválené. O rok a pol neskôr je naše hrdinské duo pripravené na cestu späť v čase. Namiesto vozidla im poslúžia kombinézy so zabudovanou batériou a na cestu sa vydajú skrz „nie Hviezdnu bránu“. Cesta je vypočítaná, údaje sú nastavené, nič sa nemôže pokaziť. Však?

Mark Millar je stroj na peniaze. Zamyslite sa nad tým. Ten človek zobral tie najneoriginál­nejšie, najotrepanejšie koncepty o hrdinoch (Kick-Ass, Starlight), superhrdinoch (Jupiter´s Legacy, MPH, Superior), špiónoch (Secret Service), zabijakoch (Wanted) a pretvoril ich na príbehy, ktoré sa zdajú byť neskutočne originálne. Podobne je to aj s Chrononauts. Millar mal nápad na príbeh v hlave celé roky, ale vykľul sa na svetlo sveta až teraz.

A prečo cestovanie v čase? Pretože vyrastal v krajine, ktorá splodila seriál Doctor Who (alebo, ako ho radi uvádzajú v našich končinách, Pán času), takže mu príbeh o cestovaní v čase pripadal ako obyčajná a bežná vec. Podaním nejde o žiadnu tímovku ani sólovku, ale o príbeh dvoch kamošov, ktorí sa vydajú za dobrodružstvom. Tónom sa Millar snažil trafiť do Strážcov galaxie a uspel. Chémia medzi hlavnými postavami je výborná, aj dynamika.

To isté sa dá povedať aj o spolupráci Millara s Murphym. Sean Murphy pracoval na mnohých komiksoch ako kreslič a svojím komiksom Punk Rock Jesus dokázal, že je aj schopný scenárista. Millar bol taký nadšený spoluprácou s ním, že posielal dokončené stránky svojim obvyklým kresličom. Niet sa čo diviť. Murphyho kresličský štýl je úžasne dynamický a detailný. Hlavne pokiaľ ide o technológiu a vozidlá rôzneho druhu.

Svoju zásluhu na atraktivite príbehu má aj koloring Matta Hollingswortha. Murphy s ním už spolupracoval na komiksovej sérii The Wake a pripravovanom projekte Tokyo Ghost. Hollingsworthov koloring je vďaka takzvanej „technike dreva“ ojedinelý a neskutočne efektívny.

Prvý diel Chrononauts je parádnym rozjazdom. Áno, príbeh nie je nijako originálny, ale stvárnenie je fenomenálne. Uvidíme, či Millar stihne uzavrieť príbeh ešte tento rok, alebo si budeme musieť počkať oveľa dlhšie.


Chrononauts
Píše: Mark Millar
Kreslí: Sean Murphy
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2015


24. marca 2015
Marek "Keram" Barányi