Komiks: Bitch Planet

Silné ženy

Bitch Planet 001-000

Keď sa povie ženské väzenie, prvé čo sa väčšine ľudí vybaví, je porno zahŕňajúce lesbický sex a hry s obuškami. Teraz si predstavte, že by ste mali napísať príbeh s klasickými väzenskými archetypmi – silný mlčanlivý typ, bonzák, ustrašená myš a prešibaná manipulatívna sviňa – ktoré spolupracujú a odpykávajú si trest na väzenskej planéte… bez lesbického sexu. Dostali by ste Bitch Planet.

V budúcnosti sú ľudia trestaní za každý priestupok. Krádež, vraždu, slabosť, zvrátenosť a iné prirodzené aj neprirodzené veci. Aby sa zabránilo šíreniu týchto priestupkov, vláda si rezervovala takzvanú nápravnú planétu. Tá, na ktorú sú posielaní zločinci ženského pohlavia, je prezývaná Bitch Planet. Medzi najnovšou várkou väzňov sa nachádza aj Marian Collinsová, tvrdiaca, že je na planéte omylom a že je to všetko veľké nedorozumenie.

No skutočnosť je iná. Marian sa dozvedela, že jej manžel mal aféru s mladšou atraktívnejšou ženou. Jej reakcia bola okamžitá a logická: nahnevalo ju to a začala šalieť. Jej manžel priestupok nahlásil, no nemyslel si, že ju za to pošlú na väzenskú planétu. Našťastie pre Marian držia väzenkyne spolu a dokážu ju ochrániť. Aspoň na istý čas. O to sa postará Kamau Kogo, žena viac než známa pozemským autoritám.

Tento komiks upútal moju pozornosť asi pred mesiacom, keď bolo oznámené vydanie prvého čísla. Bitch Planet je názov, ktorý nielen znie pekne, keď ho vyslovíte, ale má aj gule (napriek tomu, že hlavné postavy sú ženy). Tento komiks je vydávaný vydavateľstvom Image Comics, takže sa scenáristka Kelly DeConnicková a kreslič Valentine De Landro nemuseli držať na uzde. Máme tu nahotu, podrezávanie krkov, rozbíjanie hláv a viac než dosť akcie.

DeConnicková je známa hlavne vďaka sériám Pretty Deadly, Ghost a Captain Marvel. Navyše sa stará o anglické adaptácie manga sérií pre vydavateľstvá Tokyopop a Viz. Pôvodne mala pracovať na adaptácii legendárneho komiksu Barbarella vydavateľstva Humanoids, ale rozhodla sa venovať svojmu vlastnému projektu. Chcela napísať komiks o ženách vo väzení, ktoré by bolo vo vesmíre.

Pôvodne malo ísť o komediálny príbeh, ale našťastie z komédie zišlo a namiesto toho vznikol drsný príbeh z väzenského prostredia, aké sme mohli vidieť v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch na VHSkách. Bez lesbického sexu a hier s obuškami. Valentinova kresba výborne dopĺňa ponurú a beznádejnú atmosféru väzenia a efektívne využíva čiernu farbu na vyplnenie prázdnych miest.

Bitch Planet je moderný, feministický vedecko-fantastický príbeh, ktorý zaujme nielen čitateľky, ale aj čitateľov. Príbehovo prvé číslo nesklamalo a pripravilo pevné základy na budovanie kvalitného príbehu.


Bitch Planet
Píše: Kelly DeConnick
Kreslí: Valentine De Landro
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2014


16. decembra 2014
Marek "Keram" Barányi