Komiks: Big Man Plans

Malý veľký muž

Big Man Plans 001-000

Príbehy o pomste sú nevyčerpateľnou studnicou príbehov. Každý rok sú natáčané filmy alebo písané príbehy, v ktorých sa muž/žena/skupina ľudí vydá na krvavú cestu pomsty v mene vlastnej pokrivenej spravodlivosti. Dôvody môžu byť rôzne: zabité domáce zviera, zabitý člen/členovia rodiny, zneužitie milovanej osoby, nesplatený dlh a podobne. Prípadne môže niekoho k pomste dohnať to, že je trpasličieho vzrastu a celý život si ho ľudia doberajú. Tak ako Big Mana.

Big Man nemal ľahký život. Narodil sa ako trpaslík rodine farmárov, čo je dosť nepraktické, ak vás má živiť fyzická práca. Big Manova matka opustila rodinu, pretože nezniesla pohľad na svojho nepodareného syna. Jeho otca to zlomilo a začal sa aktívne venovať alkoholizmu, čo ho nakoniec aj stálo život. Big Mana šupli do detského domova, lenže nikto si ho nechcel adoptovať. Keď dosiahol plnoletosť, pokúsil sa narukovať do armády, no neuspel.

Jeho potenciál uvidel muž z tajnej služby, ktorý potreboval ľudí s výškovým hendikepom. Amerika prehrávala vojnu vo Vietname vďaka tomu, že sa nepriateľskí vojaci radi hrali na krtkov a schovávali sa pod zemou v malých tuneloch. Big Man bol na takú prácu ako stvorený. Stal sa desivou legendou, no jeho sláva netrvala dlho. Život si ho opäť našiel a postaral sa o to, aby Big Man na istý čas skončil v base. Lenže teraz je všetko inak. Je načase aby sa Big Man vrátil domov a všetkým ukázal, čoho je schopný.

Tí čo ma poznajú, vedia, že tvorbu Erica Powella zbožňujem, a na tento komiks som bol zvedavý. A keďže ide o Powella, tušil som, že Big Man Plans nebude komiks plný citátov z Biblie a filozofie ohľadom toho, prečo je in nosiť tepláky a jesť sójové mäso. Toto je komiks plný výborných hlášok, nadávok, násilia, čierneho humoru a miernej nahoty. No za to všetko je Powell zodpovedný iba z polovice. Jeho komplicom je bývalý murár a scenárista Tim Wiesch.

Nápad na spoločný komiks sa zrodil koncom roka 2012, keď Powell a Wiesch zabíjali čas pitím piva. Ich komiks mal byť plný brutality, divných vecí a temných reálií. A ich zámer sa podaril na jednotku. To že hlavná postava bude trpasličieho vzrastu, bolo jasné od začiatku. Autori chceli, aby bol Big Man niekto prehliadaný, niekto, koho spoločnosť neustále odstrkovala, niekto, koho by ste nepovažovali za drsniackeho maniaka. Žiadne superschopnosti, iba chlap poháňaný hnevom.

Po scenáristickej stránke je komiks na jednotku. Príbeh je rozprávaný hlavnou postavou veľmi svojským spôsobom, ktorý je vtipný aj smutný zároveň. Dozviete sa, ako sa z Big Mana stalo to, čím je teraz, prečo je taký magor, a aj keď urobí niečo neskutočne extrémne násilné, budete to považovať za prijateľné. Big Man je totiž napriek svojej narušenosti neskutočne sympatická postava. Uvidíme, ako sa skončí jeho cesta za pomstou.

Kresba Erica Powella je presne taká, akú som očakával. Ničím nepresahuje zaužívaný goonovský kresličský štýl a neukazuje nič nové (okrem Big Manovho penisu). Koloring je navyše absolútne úžasný a riadne pridáva na atmosfére.

Big Man Plans by mala byť štvordielna miniséria, ale je tu vidieť istý potenciál. Mám pocit, že o Big Manovi ešte budeme počuť, podobne ako sa to stalo s Lutherom Strodeom. Ľudia totiž majú radi postavy, ktoré trpia, sú skopnuté na samé dno a potom sa za všetku nespravodlivosť pomstia. Najlepšie s hláškou na perách a šialeným úsmevom. Dajte Big Manovi šancu. Aj trpaslíci sú ľudia.


Big Man Plans
Píšu: Eric Powell, Tim Wiesch
Kreslí: Eric Powell
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2015


10. marca 2015
Marek "Keram" Barányi