Komiks: Big Hero 6

Superhrdinovia Japonska

Big Hero 6- 001
big_hero_6_1

S filmovými adaptáciami komiksov sa za posledné roky roztrhlo vrece. Či už animovanými, alebo live action verziami. Množia sa ako mach na nohách domorodca žijúceho v pralese alebo videá známych ľudí oblievajúcich sa ľadovou vodou (čo vraj robia v mene dobrej veci). Najnovšie pokračovania X-Menov a Captaina Americu, navyše novinka Strážcovia galaxie sú všetkým známe, ale sú aj projekty, na ktoré si bežní ľudia dlho nespomenuli.

Big Hero 6 je jedným nich. V roku 2012 bolo potvrdené, že tento projekt bude prvý animovaný film produkovaný vydavateľstvom Marvel a animovaný štúdiom Walt Disney Animation. A potom ostalo ticho. Pred pár mesiacmi sa ma kamarátka spýtala práve na Big Hero 6. Myslel som si, že už sa na tom nepracuje. Mýlil som sa. Objavil sa prvý teaser trailer, ktorý vo mne opäť prebudil záujem o tento málo známy komiks. Tak som sa mu mrkol na zúbok.

Superhrdinský tím Big Hero 6 sa prvýkrát objavil v roku 1998 v trojdielnej minisérii Sunfire & Big Hero 6 vďaka scenáristovi Scottovi Lobdellovi a kresličovi Gusovi Vasquezovi. Amerika má X-Menov, Avengers a Fantastic Four, Británia Excalibur, Kanada svoju Alpha Flight, tak prečo by Japonské impérium nemalo mať svoj vlastný superhrdinský tím. O financovanie tejto partie sa postarala továrenská korporácia Giri a najímanie členov Big Hero 6 dostal na starosti Silver Samurai.

Prvým kandidátom bol Hiro Takachiho, ktorý by sa intelektom mohol vyrovnať Tonymu Starkovi. Dokonca má vlastného a vlastnoručne zostrojeného osobného strážcu zvaného Baymax, ktorý dokáže svoje telo pretvoriť na draka. Hiro Samuraiovu ponuku odmietol s tým, že nejaký superhrdinský tím je pod jeho úroveň. Navyše, jeho matka by mu niečo také nedovolila a Silver Samurai nie je taký hrdina ako Sunfire, ktorý je pre Hira idol.

Hiro svoj idol nakoniec stretol, ale nie za okolností aké by očakával. Shiro Yashida alias Sunfire zomieral a vrátil sa do Japonska dožiť. Čo bol riadny škrt cez rozpočet tímu. Silver Samurai si musel poradiť s čiastočne funkčným Sunfireom, nespolupracujúcim Hirom a jeho robotom, dievčaťom menom Honey Lemon, ktorá zo svojej mystickej kabelky dokáže vytiahnuť čokoľvek, a energetickou Go-Go Tomago. Prvé poslanie Big Hero 6 by mohlo byť aj ich posledné… ale nebolo.

Tím uspel a po krátkom hosťovaní v sérii Alpha Flight (a odchode Silver Samuraia a Sunfirea z tímu) sa Big Hero 6 vrátili s plnou parádou a s novými posilami. V roku 2008 prevzal scenáristické oprate majster tímoviek Chris Claremont a o mangoidnú kresbu sa postaral David Nakayama. Z Hira sa stal vodca tímu a jeho Baymax už nemal formu draka, ale obrovského mechanického robota. Honey Lemon a Go-Go Tomago v tíme zastávali pozície mazákov a na miesta zelenáčov nastúpili dvaja noví členovia. Wasabi No-Ginger bol síce povolaním kuchár, ale zároveň aj expert na boj s katanami a rôznymi druhmi ostrých zbraní. Druhým nováčikom bol chalan jednoducho zvaný Fred, ktorý dokázal vyvolať godzillovské monštrum. Claremontova miniséria mala päť dielov a nešlo v nej o nič iné než záchranu sveta, do čoho sa tímu plietla dvojica povedomých agentov FBI.

Ako vidíte, Big Hero 6 nie je žiadny ultraslávny ani ultraoriginálny tím. Jeho zostava je klasicky superhrdinská: bitkár, inteligent, megaväzbič, táraj a vodca. Mnohým hrozbám nečelili a nijako veľmi sa vo svete nepresadili. Big Hero 6 je tím, ktorý sa sem tam primotá ku nejakému eventu, len aby sa nepovedalo. Takže bolo celkom logické zakúpiť práva na takúto málo známu značku a urobiť z nej prvý Marvelovskodis­neyovský animák. Po prvom plnohodnotnom traileri je jasných pár vecí. Príbeh sa nebude odohrávať v Japonsku, ale vo fiktívnom San Fransokiu. Robotický a hulkovsky desivý Baymax bol pretvorený na bieleho klasicky pixarovsky roztomilého tvora, ktorý má veľmi ďaleko k efektívnemu robotovi chrániacemu Hira. Silver Samurai a Sunfire nebudú vo filme, keďže na nich vlastní práva filmové štúdio 20th Century Fox. Ostatní členovia tímu zatiaľ nedostali šancu v traileri ukázať čoho sú schopní, ale aj toho sa raz dočkáme.

Animovaný film Big Hero 6 bude mať premiéru tento rok koncom októbra na Tokijskom medzinárodnom filmovom festivale a bude sprevádzaný vydaním hernej adaptácie na Nintendo 3DS. Amerika a zbytok sveta sa dočká premiéry až v novembri. Takže máte ešte dosť času prečítať si dve minisérie o superhrdinskom tíme, o ktorom ste ani nevedeli, že jestvuje.


Big Hero 6
Písali: Scott Lobdell, Chris Claremont
Kreslili: Gus Vasquez, David Nakayama
Roky vydania: 1998, 2008
Vydal: Marvel Comics


26. augusta 2014
Marek "Keram" Barányi