Komiks: Battle Chasers

Meče a mágia

Battle Chasers - Collected Edition-063
Battle Chasers - Collected Edition-040
Battle Chasers - Collected Edition-015

V roku 1998 sa kresliči J. Scott Campbell, Humberto Ramos a Joe Madureira rozhodli založiť Cliffhanger, značku, pod ktorej hlavičkou by boli vydávané nesuperhrdinské komiksy. Najkontroverznejším titulom bola séria Battle Chasers Joea Madureira. Najkontroverznejším preto, lebo medzi vydaním ďalších čísiel boli čoraz väčšie pauzy. Tou najväčšou bola pauza šestnásť mesiacov, ktorou sa Madureira naveky zapísal do podvedomia čitateľov a vydavateľov.

Séria Battle Chasers zostala neukončená a dočkala sa iba deviatich čísiel. Madureira sa rozhodol presedlať na herný priemysel, kde sa mu podarilo presadiť hrou Darksiders. A vyzerá to tak, že hry budú zodpovedné za jeho návrat ku komiksom. Začiatkom roka 2015 oznámil, že sa ku Battle Chasers vráti nielen komiksovo, ale aj hrou. Bude sa volať Battle Chasers: Nightwar a bude priamo nadväzovať na deväť doposiaľ vydaných dielov. Pri tej príležitosti si zhrnieme dej príbehu.

Aramus, najslávnejší ľudský hrdina je nezvestný. Zostala po ňom iba dcéra Gully a drevená škatuľka obsahujúca niečo mocné. Niečo, čo stojí za zavraždenie mestskej stráže. Teraz je Gully na úteku a za pätami má vlkodlakov. Nedopadlo by to s ňou dobre, nebyť vojnového golema zvaného Calibretto a jeho pána mága Knolana. Práve ten otvoril škatuľku, ktorá bola zamknutá mocným kúzlom. To, čo sa v nej nachádzalo, zmenilo Gullyin život naveky.

V meste Vandalheim, domove tulákov, vrahov a inej zberby sa pokúša alkoholom utopiť smútok Garrison, jeden z najlepších šermiarov a Aramusov najlepší priateľ. Okrem alkoholu ponúka rozptýlenie aj chýrna zlodejka a vrahyňa Red Monika. Má pre Garrisona prácu. Oslobodiť väzňa z najstráženejšieho väzenia na svete. Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, tieto dve udalosti spolu súvisia viac, než si ktokoľvek uvedomuje.

Je vidieť, že Madureira tvoril tento komiks s láskou. Cítiť to z každého políčka, každého obrázku. Príbeh je sám o sebe jedno veľké klišé, ale stvárnenie výborné. S fantasy komplikovanosťou à la Pán prsteňov sa neobťažoval, no našťastie každá z hlavných postáv má svoj vlastný tragický príbeh a nie je plochá ako čerstvo zvalcovaný asfalt. Trojnásobne to platí o Red Monike. Gully je okaté dievčatko, ktorého myseľ sa potáca niekde medzi nevinnosťou a dospelosťou.

Vojnový golem Calibretto je síce veľký, ale rád sa venuje záhradkárčeniu a jeho pán Knolan má viac tajomstiev, než je na prvý pohľad zjavné. Najhoršie to má Garrison, klasický príklad úžasného hrdinu, ktorý sa kvôli trápeniu zo straty svojej milovanej vzdal nielen rytierskeho rádu, ale aj cti. Dokonca ani Aramus nie je taký hrdina, za akého ho všetci považujú. Red Monika je dôvodom, prečo bol komiks vždy vypredaný. Tá baba má fakt veľké kozy.

Pokiaľ ide o kresbu, je typicky madureirovská. Mix mangoidnej kresby s liefeldovskou telesnou disproporciou okorenenou riadnou dávkou detailnosti à la Jim Lee. Niektorým čitateľom tento štýl nesadne, ale väčšina je spokojná. Príbeh sa odohráva vo svete s magickými, starovekými a postindustriálnymi prvkami a je plný šialených, akčných, rýchlo sa odohrávajúcich udalostí. Sem tam sa objaví niečo ako politika, čo slúži iba na to, aby nám bolo ukázané, že aj vo svete fantasy sú politici skorumpovaní.

Battle Chasers je zábavná, akčná a energetická séria. Neustále sa niečo deje a vďaka Madureirovej kresbe je aj na čo sa pozerať. Keď už nemusíte čakať štyri roky na ukončenie príbehu, komiks sa číta jedna radosť. Uvidíme ako dopadnú pokračovania.


Battle Chasers
Píše: Joe Madureira
Kreslí: Joe Madureira
Vydávalo: Cliffhanger
Rok vydania: 1998 – 2001


6. októbra 2015
Marek *Keram* Barányi